Georgien, Armenien och Iran

 • plane-takeoff Avresa: 2018-09-29
 • Längd: 14 dagar
 • price-icon Pris från: 33 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Georgien, Armenien och Iran

På denna rundresa till Georgien, Armenien och Iran får vi upptäcka många aspekter av dessa tre spännande länder. Georgien hänför med Kaukasus bergslandskap, 8000 års vintillverkning, dramatisk historia och landets välbevarade medeltida slott och kyrkor. Armeniens många sevärdheter imponerar med medeltida kloster, bergssjöar och bibliskt historiska platser och världsarv. Som en av världens äldsta civilisationer bjuder Iran på mycket historia och vacker arkitektur och mosaik. Vi besöker den gröna oasen Esfahan, rosornas stad Shiraz och avslutar med det storslagna världsarvet Persepolis.

pic1

Svensk Guide

Läs mer
Avresa mot Georgien

Vi flyger från Skandinavien till Tblisi, Georgiens huvudstad.

Ankomst Tblisi

Tidigt på morgonen anländer vi till Tbilisi flygplats och möts av vår svenska
guide som tar oss till vårt hotell. Vi får en förmiddag för att vila, varefter vi beger oss ut för att utforska Georgiens huvudstad, Tbilisi. Vi förundras av de gamla stadsdelarna och går på en promenad på de smala gatorna för att njuta av färgglada hus, mönstrade balkonger och underbara prov av modern arkitektur. Vi besöker Metekhikyrkan från 1200-talet och njuter av den magnifika utsikten över gamla Tbilisi. Efteråt åker vi till Narikalafästningen från 300-talet där vi njuter av panoramautsikt över Tblisi. På kvällen intar vi trevlig välkomstmiddag.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Astoria Tbilisi Hotel

Stepantsminda

På väg mot dagens höjdpunkt besöker vi Ananuris arkitektoniska slottskomplex från 1600-talet som även innefattar två vackra kyrkor. Sniderierna på kyrkorna är ett av de bästa proven på den georgiska konsten. Vägarna erbjuder sceniska vyer genom Kaukasus höga berg och längs med floden Tergi. Vi anländer sedan till staden Stepantsminda där vi kör vi upp för bergen till kyrkan Gergeti Trinity Church som ligger på 2170 meters höjd. Om vädret tillåter så kan vi få en glimt av en av de högsta glaciärerna i Kaukasus.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Porta Caucasia

Gori och Mtskheta

Vi beger oss av efter frukost mot staden Gori, som är Josef Stalins födelsestad, och där besöker vi ett spännande museum om Stalin. Dagen fortsätter vi mot Mtskheta, den tidigare huvudstaden i Georgien och landets religiösa centrum för att besöka Jvariklostret från 500-talet som ligger sagolikt vackert på en höjd. Vi besöker även Svetitskhovelikatedralen från 1000-talet där kläder som bars av Jesus sägs ligga begravda. Både Jvariklostret och Svetitskhovelikatedralen ingår i Mtskhetas historiska monument och som gemensamt klassas som världsarv.

Måltider: Frukost, lunch
Hotell: Astoria Tbilisi Hotel

Haghpat och Sevansjön

På morgonen kör vi till gränsen mellan Georgien och Armenien där vi byter
transport och fortsätter vår resa i nästa innehållsrika och natursköna land. En av dagens höjdpunkter är vårt besök till klostret i Haghpat som är ett världsarv och ett mästerverk av armenisk arkitektur. Haghpat var ett av de största religiösa, kulturella och utbildningscentra i medeltida Armenien. Vi fortsätter vår resa via spaorten Dilijan som även kallas Lilla Schweiz för sitt vackra läge bland bergen. I Dilijan stannar för ett kortare fotostopp och kör sedan vidare till Sevansjön som även den erbjuder vackra utsikter. Dagens slutmål är Armeniens huvudstad, Jerevan dit vi kommer fram på kvällen.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Ani Plaza

Geghard, Garni och Jerevan

Idag besöker vi det unika Geghard klosterkomples från Medeltiden med bland annat kyrkor som huggits ut ur berget. Klosterkomplexet tillsammans med dalgången och omgivningarna utgör ett världsarv. Geghard har fått sitt namn av det spjut som skadade Jesus under hans korsfästelse och sägs ha förts till klostret. Efter vårt besök till Geghard åker vi vidare till Garni och besökder ett hedniskt tempel i grekisk-romersk stil som byggdes under första århundradet. Idag äter vi en traditionell lunch och får vara med när brödet lavash bakas. Eftermiddagen spenderas i Jerevan som är en av världens längst kontinuerligt bebodda städer. I Jerevan går vi på en stadstur och ser stadens vackra operahus, parker och torg.

Måltider: Frukost, lunch
Hotell: Ani Plaza

Khor Virap, Noravank och Goris

Idag ser vi ut över den spektakulära utsikten över Araratslätten och i horisonten ses Araratberget där det säga att Noaks ark i Bibeln strandande. I området besöker vi klostret Khor Virap som byggdes på 600-talet. Vi besöker sedan klostret Noravank som är ett stort religiöst och kulturellt centrum från 1200-talet. Skönheten i Noravank är byggt i en bedårande harmoni med den omgivande naturen. På kvällen tar vi oss till Goris, i landets södra delar, där vi sover vår sista natt i Armenien.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Hotel Diana, Goris

Tabriz och Teheran

Efter frukost åker vi till gränsövergången till Iran. På den iranska sidan möts vi upp av vår iranska partner och åker sedan med buss till staden Tabriz. I Tabriz äter vi lunch innan vi flyger vidare till Teheran. Efter dagens många intryck med gränsövergång och buss- såväl som flygresa kommer vi fram till vårt bekväma hotell i Teheran.

Måltider: Frukost, lunch
Hotell: Raamtin Hotel

Teheran

Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Teheran som är en vimlande och intensiv huvudstad. Därefter utforskar vi världsarvet Golestanpalatset som var shahernas sista kungliga boning. Palatset är överdådigt utsmyckat med marmorfasader, vackra verandor, och en utsökt trädgård. Golestan representerar ett enastående exempel på sammanslagning av persisk arkitektur och konster med europeiska motiv och stilar. Vi besöker Irans nationalmuseum med en fantastisk samling av historiska föremål. Vi besöker också mattmuseet och dess fina persiska mattor som är rena mästerverk i världsklass.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Raamtin Hotel

Kashan och Abyaneh

Idag reser vi söderut genom öknen mot Esfahan som är en av resans vackraste städer och en definitiv höjdpunkt. På vägen stannar vi till i Kashan där vi besöker Tabatabaei House som är ett utmärkt exempel på persisk arkitektur från slutet av 1800-talet för att sedan ta oss vidare och förundras över trädgården i Fin som är en del av ett världsarv. Vi stannar även till i byn Abyaneh, en 1500 år gammal by som klättrar upp på bergssluttningen och är som ett levande arkitektoniskt museum. På eftermiddagen når vi Esfahan som ofta beskrivs som landets juvel. Här slås vi av den grönskande omgivningen, som kontrasterar mot det torra landskapet som vi vistats i de senaste dagarna. Esfahan blev tidigt en tillflyktsort för religiösa minoriteter och här finns en stadsdel med armeniska kristna. I hjärtat av staden ligger världens näst största torg med fontäner, moskén och kungliga
palatset.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Avin Hotel

Esfahan

Morgonen spenderas med ett besök till det imponerande världsarvet Naqsh-e Jahantorget som är ett utsökt exempel på av islamisk arkitektur och ett av världens största torg. På torget får vi se flera vackra moskéer och det imponerande Ali Qapu-palatset. Efter lunch besöker det vackra palatset Chehel Sotun och dess trädgårdar. Chetel Sotun betyder 40 pelare. Pelarsalen består av 20 pelare, men de speglas i den vackra bassängen vilket har gett upphov till namnet. Detta palats byggdes av Shah Abbas II för rekreation och välkomsthall för viktiga besökare. Vi besöker även det fantastiska torget och de byggnader som omringar det, bland annat Imam-moskén där vi får häpna över den storslagna skönheten i den blå mosaiken. Vi utforskar även shahens palats och avslutar med att vandra i den enorma täckta basaren med en mängd iranskt hantverk och väldoftande kryddor.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Avin Hotel

Esfahan och Shiraz

Innan dagens hetta tar vi oss ut på en morgonpromenad av staden. Vi börjar med ett besök till den stora moskén i Esfahan som är en arkitektonisk skatt med inslag av olika persiska arkitektoniska och dekorativa stilar som spänner över tolv århundraden. Efter stora moskén fortsätter vår promenad till en av Esfahans mest kända byggnader som är en kristen katedral. Katedralen är känd som Den Helige Frälsarens katedral och liknar en moské. Här häpnas vi av den överdådigt utsmyckade inredningen. På eftermiddagen bär det av mot poeternas och rosornas stad, Shiraz.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Royal Hotel

Persepolis och Shiraz

Dagen ägnas åt landets främsta världsarv och en av resans arkeologiska höjdpunkter, Persepolis. Staden var huvudstad för Akemenidernas rike, och brändes ned av Alexander den Store. Här ser vi överdådiga palats, smäckra pelare, utsirade inskriptioner och magnifika skulpturer. Man kan promenera i timmar på det stora området och fortfarande upptäcka nya detaljer bland lämningarna. Vi får också se gravmonument för rikets kungar. Vi kommer tillbaka till Shiraz på eftermiddagen och besöker bland annat en basar, en moské, ett traditionellt hus samt helgedomen Shah-e-Cheragh. På kvällen äter vi en härlig avskedsmiddag med rätter ur det saffransdoftande persiska köket. Vi har tillgång till hotellrummen fram till att vi åker ut till flygplatsen i god tid för vår nattflygning.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Royal Hotel

Hemresa

Vi flyger 02:00 med Turkish Airlines via Istanbul och kommer tillbaka till Skandinavien under förmiddagen.

Prisuppgifter

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2018-09-29
plane-landing Hemkomst
2018-10-12
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
33 950 kr
price-kr Enkelrum
40 450 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2018-09-29
plane-landing Hemkomst
2018-10-12
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
33 950 kr
price-kr Enkelrum
40 450 kr

* Preliminärt pris

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm – Tblisi, Shiraz- Stockholm Flyg från Köpenhamn och Göteborg kan ordnas på begäran och mot tillägg
 • 12* nätter på tre-fyrstjärniga hotell. * Sista natten checkar vi ut innan midnatt för nattflygning till Skandinavien.
 • Frukost alla dagar samt måltider enligt programmet
 • Inträden, transporter och utflykter enligt resebeskrivningen
 • Svensktalande professionell reseledning
 • Informationspaket med faktahäfte
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokalguider och chaufförer
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Dessa är för närvarande cirka 600 kr. Vi förbehåller oss
  rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar
  innan avresa.

I priset ingår ej:

 • Visumkostnad tillkommer på cirka 600 kr för Iran i dagsläget. Kostnad kan
  komma att ändras av ambassaden.

Vid resa i Iran ska kvinnor klä sig i löst sittande längre kappa eller tunika med långa ärmar, samt slöja över håret. För män rekommenderas långbyxor. För tips och vid frågor kontakta Thabela Travel.

Avbeställningsskydd kostar 495 kr och måste tecknas vid bokningstillfället för att vara giltigt.

Boka reseförsäkring samtidigt som resan. ERV semesterreseförsäkring är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för denna resa per person: 690 kronor

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Vänligen, ta del av de särskilda och allmänna resevillkoren innan du bokar resan.

Liknande resor