Iran – Persiska riket

 • plane-takeoff Avresa: 2018-09-29
 • Längd: 15 dagar
 • price-icon Pris från: 39 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Iran – Persiska riket

På denna rundresa i det vackra Iran får vi upptäcka många aspekter av det spännande landet. Som en av världens äldsta civilisationer bjuder Iran på mycket historia och vacker arkitektur. Under resan besöker vi hela sex av Unescos världsarv. I de gröna oaserna Esfahan och Shiraz njuter vi av moskéernas mosaik, Sidenvägens karavanserajer och världsarv såsom Persepolis och Pasargadae. I ökenstaden Yazd besöker vi de zoroastrika Tysta tornen och ännu längre in i Dasht-e Kavir-öknen bor vi på ett traditionellt gästgiveri, där vi besöker spännande, gröna oas-byar ute i den torra öknen. Under vår rundresa besöker vi även Persiska vikens största ö, Qeshm. Hela tiden tjusas vi av den persiska gästfriheten.

pic1

Guide

Läs mer
Ankomst till Iran

Vi landar på kvällen i Teheran. På flygplatsen möts vi av vår guide, och åker till vårt hotell för att sova.

Hotell: Azadi Hotel

Stadsrundtur Teheran och vidare flyg till ön Qeshm

Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Teheran som är en vimlande och intensiv huvudstad. Här har omvälvande händelser i den iranska historien ägt rum och stadens många museer erbjuder mycket att upptäcka. Vi börjar med att besöka Irans nationalmuseum med en fantastisk samling av historiska föremål. Vi fortsätter sedan med Mattmuseet, där vi får lära oss mer om mattknytandets olika traditioner och regionala variationer. På kvällen åker vi till flygplatsen för att flyga till ön Qeshm i Persiska viken. På Qeshm-ön pågår Mellanösterns första geoprojekt, och ön har inte en utvecklad turism än. Standarden här en relativt enkel, men upplevelsen av den bandariska kulturen och den karga naturen är unik.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Persian Gulf

Besöker Qeshms djurliv och stjärnornasdal

Nu är det dags för öliv! Vi åker till Harra mangroveträsk som bjuder på ett enormt fågelliv, delfiner och fridlyst grön sköldpadda. Lokala eldsjälar arbetar i skift under våren för att värna sköldpaddans ägg som lagts i sanden. I öns geopark, som stöds av Unesco, möter vi ett säreget landskap. Naturkrafterna har karvat ut djupa raviner och klyftor ur saltstenen. Vi vandrar runt i månlandskapet och upptäcker grottor och källor vars svalka har använts av herdar sedan urminnes tider.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Persian Gulf

Båtutflykt till Hengam

Idag äntrar vi båten och åker till Hengam-ön. På vägen njuter vi av korallerna och de delfiner som hoppar runt vår båt. Väl framme på ön finns gaseller och massvis med fåglar. Klipporna är mjukt rundade och vi kan få se havssköldpaddor, för vilka denna ö är en viktig häckningsplats. Tillbaka på Qeshm besöker vi ett lokalt projekt. Öns bandariska kvinnor, Irans arabiska minoritet, har länge varit kända för sina utsökta handarbeten. Sedan ett antal år driver de affärer för att ge ett välbehövligt stöd till familjens försörjning, eftersom många fiskare är arbetslösa. Kulturellt har det varit kontroversiellt att de bandariska kvinnorna försörjer sig utanför hemmet. Vi beundrar arbetena, samtalar med kvinnorna och får chansen att handla unika souvenirer. Vi åker sedan till flygplatsen och flyger till Shiraz.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Karimkhan Hotel

Shiraz och Persepolis

Dagen ägnas åt landets främsta världsarv och en av resans arkeologiska höjdpunkter, Persepolis. Staden var huvudstad för det monumentala akemenidiska riket, och brändes ned av Alexander den Store. Här ser vi överdådiga palats, smäckra pelare, utsirade inskriptioner och magnifika skulpturer. Man kan promenera i timmar på det stora området och fortfarande upptäcka nya detaljer bland lämningarna. Vi får också besöka gravmonumenten för Xerxes, Darius den Store och andra stora akemenidiska kungar. En persisk trädgård symboliserar paradiset, och själva ordet paradis kommer från det persiska ordet för trädgård. Symmetrin är strikt och representerar jorden, luften, vattnet och växter. Denna symmetri återfinns även i persisk konst såsom mattdesign och poesi. Unesco har världsarvslistat nio persiska trädgårdar. Vi promenerar i en av dem, Eram, och sedan bland blommorna vid de stora nationalpoeternas gravar, Saadi och Hafez. Här kan man lägga en hand på Hafez grav och få en önskan uppfylld, helst en romantisk sådan.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Karimkhan Hotel

På vägen till Yazd besöker vi Pasargad

Vi lämnar Shiraz och färdas genom öknen mot ökenstaden Yazd. På vägen besöker vi Pasargad som var Persiska rikets första huvudstad, 600 år före vår tideräkning. Efter en busstur genom det karga landskapet som omger öknen når vi Yazd. Staden grundades på 200-talet, och den historiska atmosfären finns kvar. Redan Marco Polo beskrev staden som ett historiskt handelscenter av vikt utmed Sidenvägen. De centrala delarna med trånga gränder, gamla lerhus och myllrande basarer är utmärkta att förvilla sig i. Som överallt i Iran finns även i Yazd vackra moskéer. Yazds fredagsmoské är en ståtlig byggnad med höga minareter, massiva portar och snirkliga inskriptioner.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Safaieh Hotel

Vi bestiger tystnadens torn i Yazd

Yazd är också den stad i Iran där spåren efter zoroastrismen, ofta kallad elddyrkan, är mest tydlig. Zoroastrerna ansåg att elden, vattnet och jorden var heliga. För att inte förgifta jorden placerade de sina döda i höga torn, där asätande fåglar tog hand om kroppen. Idag har persiska zoroastrier gett upp traditionen, men i Yazd finns flera ”Tystnadens torn” kvar. De ligger i utkanten av staden och utsikten över öknen är milsvid. Tystnaden är påtaglig, bara vindens sus genom tornens toppar hörs. Vi besöker också zoroastrismens heligaste plats, Atashkadeh. I detta tempel brinner den eviga elden vars låga har brunnit i 1500 år, och även 15 andra flammor. Yazd har en unik profil genom de vindtorn som sticker upp. Tornen fångar vinden och för den i husen för att svalka dem. Det här är ett luftkonditioneringssystem som använts i tusentals år. En annan utmaning för en ökenstad är givetvis tillgången tillvatten. På Vattenmuseet får vi lära oss hur iranier förr och idag gräver underjordiska kanaler som låter vattnet flöda till ytan enbart genom gravitationskraft.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Safaieh Hotel

Vi besöker oasbyrar på vägen mot Dasht-e-Kavir öknen

Om du blundar och föreställer dig scenen för Tusen och en natt, så är det nästa resmål du ser. Byarna här är små oaser med dadelpalmer, kameler, låga lerhus med karga sanddyner i bakgrunden. På vägen genom landskapet stannar vi till i Chak Chak, en uråldrig zoroastrisk helgoplats. Vi besöker även andra lokala byar på vägen där vi får en inblick i ökenlivet. Vi bor i ett traditionellt gästgiveri i ökenbyn Khur, som drivs av lokalentreprenörer. Projekten ger byarna en välbehövlig inkomst och vi får en inblick i ökenfolkets tillvaro. Vi välkomnas kungligt och får njuta av genuin persisk gästfrihet och underbar hemlagad mat. Det kan dock vara bra att veta att arrangemanget är en aning spartanskt.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Hotel Bali

Kamelritt i öknen

Dasht e Kavir är en nästan obebodd saltöken med ett pärlband av oasbyar runtom. Vi använder oss av kameler för att bege oss ut i öknen och besöka byarna där. Vi spanar också efter de djur som bor här, bland annat vargar, leoparder, gaseller och vilda får. De kan dock vara svåra att se här i öknens utkant. På kvällen är det dags för en av resans höjdpunkter. Vi utför en atashoni, en uråldrig zoroastrisk ritual med lägereld för att välkomna mörkret och fira vår gemenskap. Veden knäpper och elden ger värme i den svala kvällen. Runt oss finns bara öken, och över oss bara den stjärnbeströdda natthimlen. Vi befinner oss mitt i Tusen och en natt!

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Hotel Bali

Mattväveri i Nain

Idag reser vi tillbaka mot det moderna Iran, genom öknen mot Esfahan som är en av resans vackraste städer och en definitiv höjdpunkt. På vägen genom landskapet stannar vi till i byn Anarak, och även Nain, ett samhälle känt för sina mattvävare. Vi lär oss mer om hantverket och får chansen att köpa en matta. Äktare än så här blir inte en persisk matta! På eftermiddagen når vi Esfahan där vi genast slås av den grönskande omgivningen, som kontrasterar mot det torra landskapet som vi vistats i de senaste dagarna. Vi inser vattnets betydelse i öknen och förstår hur en stad kan blomstra vid vattnets närhet.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Abbasi eller Kowsar

Världens näst största torg finns i Esfahan

Vi ägnar dagen åt landets juvel, Esfahan. Esfahan beskrivs som ”halva världen”, eftersom staden är så vacker att bara halva världens sammantagna skönhet kan mäta sig med den. I hjärtat ligger världens näst största torg med fontäner, moskén, kungliga palatset och kvinnomoskén, som byggdes för shahens harem. Denna första dag börjar vi med det fantastiska torget och de byggnader som omringar det, bland annat Imam-moskén där vi får häpna över den storslagna skönheten i den blå mosaiken. Vi utforskar även shahens palats och avslutar med att vandra i den enorma täckta basaren vid torgets kortsida. På kvällen tar vi en promenad över de vackra broarna som staden är känd för. Floden Zayandeh strömmar genom staden. Dess namn betyder Livgivaren och den vattnar otaliga parker och trädgårdar på sin väg genom Iran. Mest känd är den för Esfahans elva antika broar som spänner över den. De är alla olika och används som sociala mötesplatser. Här flanerar familjer, vänner och unga par, och vi gör sällskap med folkströmmen och strövar fram och tillbaka. Notera att floden kan vara torrlagd under våren, men broarna används ändå på samma sätt.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Abbasi eller Kowsar

Besöker bland annat de kristna armeniska kvarteren

Esfahan blev tidigt en tillflyktsort för religiösa minoriteter och här finns en stadsdel med armeniska kristna. Vi vandrar runt i de mysiga kvarteren, småpratar med människor och känner in atmosfären. I den vackra Vank-katedralen beundrar vi fusionen av kristen och muslimsk design. Vi besöker även det vackra palatset Chehel Sotun, som betyder 40 pelare. Pelarsalen består av 20 pelare, men de speglas i den vackra bassängen vilket har gett upphov till namnet. Detta palats byggdes av Shah Abbas II för rekreation och välkomsthall för viktiga besökare. På eftermiddagen får vi ledig tid att flanera i staden och besöka den myllrande basaren. Under vistelsen i Esfahan bor vi på stadens bästa hotell, antingen Abbasi eller Kowsar. Både är belägna så att man enkelt kan ta sig till torget med basaren eller floden med sina broar.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Abbasi eller Kowsar

Vi lämnar Esfahanoch åker vidare mot Teheran via Kashan

Vi reser norrut tillbaka mot Teheran. På vägen stannar vi till i staden Kashan, känd för sina rosenodlingar och sin trädgård Fin. På promenaden i Kashan håller vi utkik efter de karakteristiska portkläpparna. Alla traditionella dörrar har två kläppar som orsakar olika ljud, så att husets ägare skulle veta om en man eller en kvinna knackade på. På så sätt kunde kvinnorna veta om det var lämpligt att öppna eller ej. Vi stannar också till i byn Abyaneh, en 1500 år gammal by som klättrar upp på bergssluttningen. Byn har varit så isolerad att en gammal version av farsi talas här, och vi får en inblick i hur livet såg ut i landet när Persiska riket fortfarande var ett faktum.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Azadi Hotel

Heldag i Teheran

Vår sista dag i Iran är det fredag och iraniernas vilodag. Vi utforskar världsarvet Golestan-palatset som var shahernas sista kungliga boning. Palatset är överdådigt utsmyckat med marmorfasader, vackra verandor, och en utsökt trädgård. På tavlorna ser vi ljuvliga smycken, och vi besöker sedan juvelmuseet för att se smyckena själva. Här finns samlade rikedomar från olika delar av världen, bland annat en ädelstensbeströdd tron.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Azadi Hotel

Hemresa

På morgonen åker vi till flygplatsen för att resa hem. Vi landar i Skandinavien runt lunchtid.

Måltider: Frukost

Hotell

 • Parsian Kowsar Hotel, Iran

  Parsian Kowsar Hotel, Iran

  I Esfahan bor vi på flodbanken längs Zayandeh floden precis vid den undersköna Si-o-Seh Pol bron

Prisuppgifter

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2018-09-29
plane-landing Hemkomst
2018-10-13
calender Antal dagar
15 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr *
price-kr Enkelrum
46 950 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2018-09-29
plane-landing Hemkomst
2018-10-13
calender Antal dagar
15 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr
price-kr Enkelrum
46 950 kr

*= Preliminära priser. Kommer snart att uppdateras med nästa säsongs priser.

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm – Teheran t/r. Flyg från Köpenhamn och Göteborg kan ordnas på begäran och mot tillägg
 • 14 nätter på tre-femstjärniga hotell/enklare hotell och gästgiverier
 • Frukost alla dagar samt 26 måltider (helpension)
 • Inträden, transporter och utflykter enligt resebeskrivningen
 • Svensktalande professionell reseledning
 • Informationspaket med faktahäfte
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokalguider och chaufförer
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Dessa är för närvarande cirka 600 kr. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar innan avresa.

I priset ingår ej:

 • Visumkostnad tillkommer med 930 kronor

Vid resa i Iran ska kvinnor klä sig i löst sittande längre kappa eller tunika med långa ärmar, samt slöja över håret. För män rekommenderas långbyxor. För tips och vid frågor kontakta Thabela Travel.

Avbeställningsskydd kostar 750 kr och måste tecknas vid bokningstillfället för att vara giltigt.

Boka reseförsäkring samtidigt som resan. ERV semesterförsäkring är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för denna resa per person: 690 kronor

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Liknande resor