Kryssning Alaska och Kanada

 • plane-takeoff Avresa: 2018-08-30
 • Längd: 16 dagar
 • price-icon Pris från: 58 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Kryssning Alaska och Kanada

Kryssning till Alaska och Kanada med spännande utflykter med expeditionsbåt, buss eller tåg för att lära mer om områdets unika natur, det rika djurlivet och befolkningens kultur. Bästa tiden att göra en kryssning längs Kanada och Alaskas storslagna naturlandskap är tidig höst. Vi börjar resan med att utforska vackra Vancouver och avslutar med Anchorage. Där blir tillfälle att göra en utflykt till Lake Clark National Park för att se björnar. Det här är resan för dig som vill kombinera spektakulär natur och spännande djurliv med en bekväm kryssning. Kryssningsfartyget erbjuder trevliga aktiviteter. Vi kan spela shuffleboard eller ligga i poolen samtidigt som vi betraktar de storslagna bergen och glaciärerna.

 

 

Afrika | Asien | Oceanien | Sydamerika | Nordamerika

pic1

Guide

Läs mer
Avresa

Vi flyger från Skandinavien och anländer till Seattle tidig kväll. Vi åker till vårt hotell och vilar.

Hotell: The Westin Seattle
Måltider: Lättare middag

Seattle – Vancouver i Kanada

Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Seattle, som i folkmun kallas porten till Alaska. Seattle är nordvästra USA:s största stad och känt för landmärket Space Needle, som byggdes för världsutställningen 1962. Förutom Space Needle får vi se stadens karakteristiska bondemarknad, laxslussen där fisk passerar från söt- till saltvatten, och den vackra utsikten över Pugetsundet och den närliggande bergskedjan Olympic Mountain Range. På eftermiddagen åker vi norrut mot Vancouver i Kanada. Väl framme checkar vi in på vårt hotell och träffas för att äta en trevlig välkomstmiddag tillsammans.

Hotell: Sheraton Wall Centre
Måltider: Frukost, middag

Utflykt till Whisler

Vi åker på Sea-to-Sky-Highway, ofta omnämnd som en av världens vackraste motorvägar, till Whistler. Med sina två berg Whistler Mountain och Blackcomb Mountain är det en mycket populär skidort men också alltmer besökt för sommaraktiviteter. Här avgjordes flertalet skidtävlingar under vinter-OS 2010 och transporten mellan topparna är en gondol 400 meter upp i luften. Orten är pittoresk och vacker, och resan dit och tillbaka är spektakulär. Vi ägnar dagen åt att strosa runt i den vackra byn.

Hotell: Sheraton Wall Centre
Måltider: Frukost

Dagsutflykt till Vancouver Island

Upplev Vancouver Island som är en av Kanadas finaste öar. Ön ligger cirka en timmes båtresa från Vancouver och erbjuder allt från ett rikt djurliv med svartbjörn och havsörn i spetsen till små byar med caféliv, kultur och historia. Vancouver Island har en mångfald som få platser kan matcha. Vi börjar vår dag med ett besök till de berömda Butchart Gardens. Den omtalade och mycket omtyckta trädgården har över 1 miljon besökare per år och är en fröjd för ögat. Här finns en japansk trädgård, en italiensk trädgård samt en rosträdgård där över 100-tals hybrider och klätterrosor växer. Vi fortsätter vår tur till Victoria som är British Columbias huvudstad. Victoria ligger på Vancouver Islands södra spets, där den första engelsmannen landsteg i slutet av 1700-talet. Efter att den första handelsstationen byggdes 1843 och guld hittades ökade befolkningen på kort tid från några hundra till tusentals. Det är en underbar liten stad som många snabbt förälskar sig i. Vi gör en stadsrundtur där några av höjdpunkterna är Beacon Hill Park, Bastion Square, Chinatown, hamnområdet och den historiska Empress Hotel. Vi hinner även med lite shopping innan vi sen eftermiddag återvänder till Vancouver.

Hotell: Sheraton Wall Centre
Måltider: Frukost

Stadsrundtur Vancouver – kryssningen börjar

Vi gör en kort rundtur i den mellan hav och berg vackert belägna staden. Det lite unika i att vara en storstad mitt i naturen har gjort att den rankas högt på listor över ”Världens bästa stad”. Vancouver vann 2013 också den prestigefulla tävlingen som världens främsta miljöhuvudstad genom sin klimatsmarta stadsplanering. Bussturen tar oss runt på öar och halvöar sammanlänkade av ett flertal broar. Vi passerar den gröna oasen Stanley Park belägen på en halvö, och fortsätter till stadsdelarna Chinatown och Gastown vars sågverk blev ursprung till stadens födelse. Tidig eftermiddag är det dags att åka till hamnen för att stiga ombord på kryssningsfartyget Norwegian Sun. Innan middagen serveras har vi hunnit installera oss och kanske tagit en drink i baren.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, middag

Till havs

Hela dagen tillbringas till havs då vi kryssar längs kuststräckan som går under namnet Inside Passage Alaska. För miljontals år sedan skapades denna passage, som är en av världens mest omtalade kryssningsrutter, av södergående isblock. Storslagna scenerier bjuds oss och det kan vara svårt att slita blicken från allt det vackra för att istället delta i de aktiviteter som bjuds ombord. Men utsikten kan beundras samtidigt som exempelvis ett parti shuffelboard på promenaddäck. Om vädret tillåter är ett dopp i poolen och en god bok från biblioteket på soldäck en härlig stund medan vi kryssar fram längs efter glaciärer, fjordar och snötäckta bergstoppar.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, lunch, middag

Landstigning i laxfiskets huvudstad

Ketchikan, den pittoreska kuststaden med smeknamnet ”Laxfiskets huvudstad”, är vår första landstigning under resan. Ursprunget är ett fiskeläger och omständigheterna är fortfarande gynnsamma för fiske, delvis tack vare en riklig mängd regn som också gett området en färgpalett av alla tänkbara nyanser av grönt. Spåren och influenser från ursprungsbefolkningen, indianstammarna Tlingit, Haida och Tsimshian, är starka. Som exempel har Ketchikan världens största samling av totempålar. En totem är en skepnad från naturen vald som skyddsande åt en person, en familj eller en stam. Snidade avbildningar i trä, ofta ceder, staplades på varandra och skapade de avlånga skulpturer vi kallar totempålar. Vi ger oss ut på vår första utflykt. På en bekväm expeditionsbåt kryssar vi ut för att spana efter örnar, örnnästen, sälar och annat marint liv.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, middag

Glaciärernas land

Vår nästa landstigning görs i Juneau, Alaskas huvudstad sedan år 1906. Den ligger på ungefär samma breddgrader som Norrköping, men hit kan man inte komma landsvägen utan endast med flyg eller båt då Juneau är omringat av berg och glaciärer. Det är en diskret huvudstad med endast 30 000 invånare men med en kosmopolitisk känsla i centrum, vilket kontrasterar mot den närliggande vildmarken. År 1880 hittade lycksökaren Joseph Juneau guld här vilket skapade en anstormning, och snart hade ett samhälle bildats mellan de höga bergen och Gastinau-kanalen. Vi gör en utflykt till Mendenhallglaciären.
I Juneau kan man promenera runt och njuta av stadens utbud av museer, restauranger, gallerier och affärer. På Red Dog Saloon kan man smaka på lokal bryggd öl.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, middag

Guldgrävarstaden Skagway

Till Skagway kom guldgrävare med ångbåt för att söka lyckan under slutet av 1800-talet då guldådrorna i Klondikeområdet upptäckts. Tusentals lycksökare samlades för att härifrån göra den strapatsrika färden över bergen till guldfälten i Klondike. Här åker vi på en utflykt med den smalspåriga historiska järnvägen, och lär oss mer om regionens historiska utveckling samtidigt som vi njuter av det spektakulära landskapet.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, middag

Glacier Bay

Nu väntar två dagars avkopplande kryssning till havs. Denna första dag åker vi genom Glacier Bay, som är Unescos allra största naturbidrag. Det är som att resa i en vintersaga bland de blåskimrande isbergen och kalvande glaciärerna.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, lunch, middag

Hubbardglaciären

Sista dagen till havs domineras landskapet av vattenfall och glittrande vikar. Hubbard-glaciären som vi kryssar förbi är hela tio kilometer bred och därmed Alaskas längsta isfront. Det tar ungefär 400 år för isen att färdas över glaciären, vilket betyder att de kalvande isbergen som dundrar ner i vattnet stora som tiovåningshus, skapades runt den tid då Gustav II Adolf stupade i Lützen.

Hotell: Norwegian Sun
Måltider: Frukost, lunch, middag

Seward

Vi ankommer till kryssningens ändhållplats Seward på morgonen. I Seward bor bara några tusen människor året runt, och samhället ligger vackert längst ute på en halvö som sträcker sig ut i Alaskabukten. På vägen hit spanar vi efter svartbjörn, snöfår, vitval och sälar. Vi stannar till på Alaska Wildlife Conservation Centre, där man genom utbildning och vård vill stärka regionens djurliv. Här får vi se flera av de typiska djuren såsom bison, örnar, björnar och älgar. Vi äter lunch på en av Sewards många restauranger vid vattnet. Vi besöker även Alaska Sealife Centre, där de fokuserar på omvårdnad av och utbildning om det maritima livet. Vi tar sedan in på vår mysiga lodge och njuter av lugnet.

Hotell: Seward Windsong Lodge
Måltider: Frukost, lunch

Seward – Anchorage

Vi vaknar till Alaskas tystnad. Vi äter frukost och ger oss iväg på en 6 timmars kryssning ut i Kenai Fjords nationalpark för att se glaciärer, valar och späckhuggare. Vi äter en lättare lunch ombord.
Sen eftermiddag äntrar vi tåget Coastal Classic till Anchorage. Tågrälsen går mestadels inte längs vägen, vilket gör att vi får se en annan vy än vi skulle ha fått från en buss. Vi reser genom vildmarken över Kenaibergen, floder och dalar och spanar hela tiden efter djurliv. Genom våra Gold Star-biljetter får vi tillgång till balkonger så att vi kan stå utomhus och njuta av naturen. Våra säten är på andra våningen, vilket ytterligare förbättrar utsikten. På tåget finns också en restaurangvagn där vi bjuds middag och något gott att dricka. På kvällen är vi framme i Anchorage. Här bor nästan hälften av Alaskas invånare, men staden har ungefär lika många invånare som Malmö och är lätt att navigera i. Vi möts här av en modern amerikansk stad, vilket kanske förvånar oss en smula efter att ha rest genom det vidsträckta landskapet.

Hotell: Sheraton Hotel & Spa Anchorage
Måltider: Frukost, lunch, middag

Anchorage

Ledig dag i Anchorage. Idag ägnar vi oss åt våra valda aktiviteter. Vi rekommenderar en utflykt till björnarnas kungadöme (cirka tio timmar, bokas och betalas i förväg). Efter en tidig frukost på hotellet tar vi oss djupt in i Alaskas orörda vildmark i nationalparken Lake Clark. Hit kommer man endast med sjöflygplan eller båt. Planet landar på en sjö och vi fortsätter med båt till det område där vi har som bäst möjlighet att se de mäktiga björnarna. Mellan juni och oktober vandrar björnarna till floder och sjöar för att äta lax, och på hösten ägnar de all tid åt att äta upp sig inför den långa vintern i ide. När en björn står upprätt är det för att kunna känna vinden och se bättre, och inte för att framstå som mer skräckinjagande, som många tror. Utflyktens lunch serveras på en avlägsen lodge som ligger vackert vid en sjö. I slutet av utflykten stiger vi på vårt sjöflygplan som tar oss tillbaka till Anchorage. Man kan även utforska staden och dess utbud till fots under en avslappnande dag.

Hotell: Sheraton Hotel & Spa Anchorage
Måltider: Frukost, middag

Anchorage. Avresa från Alaska.

Vi börjar dagen med en stadsrundtur till bland annat Earthquake Park, som visar oss hur staden påverkades av jordbävningen 1964, som var världens andra kraftigaste som mätts. Vi får även se stadskärnan, museet som lär oss mer om Alaskas historia, kultur och konst, och världens största sjöflygplats. Efter stadsrundturen påbörjar vår hemresa.

Hotell: –
Måltider: Frukost

Hemkomst

Vi anländer hem till Skandinavien vid lunchtid.

Utflykter

 • Flygtur över Denali

  Flygtur över Denali

  Upplev Denali Nationalpark från ovan! Denna 3-timmars flygtur tar dig till Alaskas mest otillgängliga och spektakulära vildmark, opåverkad av den moderna människan. En mycket populär och uppskattad flygtur. Flygturen startar vid Lake Hood, Anchorage livliga sjöflygplanplats, därefter korsas slätterna över Cook Inlet där du kan beskåda älg, björn och prärievarg (beroende på årstid och väder). Vi följer ryggen av Alaska Range med sina massiva murar av sten och is. Vi förundras över Ruth Glacier, en 40 mil lång glaciär som flyter genom Great Gorge - världens djupaste dike till den avslutande pärlan, Deanli (tidigare Mt McKinley) Nordamerikas högsta berg. Vi gör en landning på en avlägsen sjö eller stopp i Talkeetna innan vi återvänder tillbaka till Anchorage.

 • Lake Clark nationalpark

  Lake Clark nationalpark

  Följ med på spännande björnsafari till Lake Clark nationalpark. Denna heldagsutflykt ger dig en unik möjlighet att se dessa fantastiska djur i sin naturliga miljö. Vi ger oss av tidigt på morgonen för att ta sjöflygplan vidare mot nationalparken. Efter 70 minuters vacker flygtur landar vi i detta mäktiga och fantastiska landskap där de klippiga bergen reflekteras i skimrande turkosa sjöar. Vi fortsätter vidare med båt för att kunna komma björnarna så nära som möjligt. Mellan juni och oktober vandrar björnarna till floder och sjöar för att äta lax. Lunchen serveras på en avlägsen lodge som ligger vackert vid en sjö. Sen eftermiddag flyger vi tillbaka till Anchorage efter att vi upplevt ett av våra livs mest enastående upplevelser.

Hotell

 • The Westin Seattle

  The Westin Seattle

  Ett fyrstjärnigt hotell mitt i Seattles hjärta. Hotellets centrala läge ger möjlighet att strosa runt Seattles shoppinggator. På hotellet finns restauranger, spa och gym. Du kan dessutom boka spabehandlingar på rummet.  Rummen är rymliga och utrustade med bekvämligheter såsom minibar, ett skrivbord och kaffebryggare. Lobbybaren serverarar cocktails och aptitretare. Relish Burger Bistro serverar klassiska amerikanska rätter med modern twist och är öppen för frukost, lunch och middag.  
   

 • Norwegian Sun

  Norwegian Sun

  Under kryssningen bor vi bekvämt på Norwegian Sun, i insideshytter på cirka 13 kvadratmeter. I alla hytter finns twinsängar/dubbelsäng samt en sittplats och rejäla garderober. Alla hytter har egna badrum. I alla hytter finns också TV, telefon, kylskåp, luftkonditionering och hårtork. På fartyget finns många olika restauranger och kaféer, barer, en SPA-avdelning, pool, bibliotek, gym samt diverse affärer. Det finns möjlighet att uppgradera sig till en hytt med fönster eller med balkong.

 • Sheraton Wall Centre

  Sheraton Wall Centre

  Sheraton Vancouver Wall Centre ligger i hjärtat av Vancouver, en kort promenad från butikerna på Robson Street, restaurangerna i Yaletown och flera andra affärs- och nöjesområden. Här erbjuds rum med fönster från golv till tak och utsikt över stadskärnan, English Bay och bergen. Under vistelsen kan du koppla av i inomhuspoolen, bubbelpoolen och trädgården. Det finns dessutom ett gym och ett businesscenter. Hotellets restaurang Café One serverar läckra rätter. Bar One erbjuder internationella viner och specialiserar sig på rätter från den amerikanska västkusten.

Prisuppgifter

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2018-08-30
plane-landing Hemkomst
2018-09-14
calender Antal dagar
16 dagar
price-kr Del i dubbelrum
58 950 kr *
price-kr Enkelrum
69 950 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2018-08-30
plane-landing Hemkomst
2018-09-14
calender Antal dagar
16 dagar
price-kr Del i dubbelrum
58 950 kr
price-kr Enkelrum
69 950 kr

*Preliminärt pris

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Seattle // Anchorage-Stockholm/Köpenhamn
 • Rum på tre till fyrstjärniga hotell/standardhytt på kryssningsfartyget
 • Transporter, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivning
 • Svensktalande professionell reseledning och lokala specialistguider
 • Informationspaket med faktahäfte
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokala guider, kryssningspersonal och chaufförer
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg.  Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar innan avresa

I priset ingår ej:

 • Dryck till måltid
 • Utflykt: björnutflykt till Lake Clark National Park från Anchorage. Kostnaden för björnsutflykten är inte återbetalningsbar vid eventuell avbokning. (endast ifall den blir inställd pga. dåliga väderförhållanden) Antalet platser är begränsat och kunder rekommenderas att boka utflykten i samband med bokning av resan. Utflykten sker utan svensk reseledare.
 • Utflykt: 3-timmars flygtur över Denali (fd Mount McKinley) i Denali National Park. I priset ingår en fönsterplats samt ett headset. Utflykten sker utan svensk reseledare.
 • På grund av ökade säkerhetsförordningar, måste resenärer ansöka om ett inresetillstånd (ESTA) innan de reser till USA. Detta görs online mot en mindre kostnad. Dessutom måste alla resenärer ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela USA vistelsen

Uppgradering av hytt:

 • Hytt med fönster
 • Hytt med balkong

Flyg från/till Göteborg kan ordnas mot ett tillägg.

Vi reserverar oss för eventuella hotellbyten, till hotell med lika standard.

Avbeställningsskydd kostar 6% av belopp ni önskar att försäkra.

Boka reseförsäkring samtidigt som resan. ERV semesterförsäkring är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för denna är 730 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Liknande resor