• plane-takeoff Avresa: 2017-11-16
 • Längd: 13 dagar
 • price-icon Pris från: 47 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Kuba och Panama

Följ med till Karibiens koloniala pärlor! Kuba, denna vackra ö som vi associerar till rom, revolutionshistoria och feta cigarrer. Evert Taube sjöng om ”Flickan i Havanna” och Hemingway skrev om den gamle fiskaren. Ur amerikanska 50-talsbilar möts vi av salsamusik och pastellfärgade kolonialbyggnader. Panama kännetecknas av kulturrika indianstammar som tillsammans med en fantastisk natur gör landet spännande att besöka. Förläng resan med glänsande turkosblått vatten i Bocas Del Toro. Vi reser hela tiden tillsammans med vår svenska guide.

pic1

Guide

Läs mer
Avresa mot Kuba

Avresa på morgonen från Skandinavien. Vid ankomst till Havanna tar vi transfer till vårt hotell som ligger vackert i hjärtat av området Miramar, längs med Havannas kust.

Hotel: Hotel Panorama eller liknande
Måltider: Middag

Stadsrundtur i Havanna

Vi börjar stadsrundturen i Havanna vid revolutionstorget där Fidel Castro har hållit sina många långa tal. Torget visar en tidsepok som nu sakteligen går mot sitt slut. Kubas huvudstad Havanna har trots de senaste årens modernisering fortfarande en alldeles egen, nästan magisk stämning. Bitvis blir vistelsen på Kuba en resa bakåt i tiden. Som till exempel till den spanska kolonisationen när galjoner fullastade med guld och silver nådde Havannas viktiga anlöpshamn. De storslagna palats som då byggdes upp är idag en blandning av förfining och förfall. Vissa stoltserar med nymålade pastellfärgade fasader då de återfinns på Unescos världsarvslista och restaurering pågår. Plaza de Armas är stadens äldsta torg och här besöker vi den före detta generalkaptenens palats. Det är nu stadsmuseum där man kan få en överblick över Havannas historia.

När det är dags att fortsätta till fots kan en uppfriskande mojito på Hemingways stamställe “La Bodeguita del Medio” vara uppskattad. Här intar vi även dagens lunch och för att riktigt komma i stämning gör vi också ett besök på ett rom-museum. En annan tidsresa bjuder de berömda bilarna från 1950-talet på. Utan reservdelar hålls de ihop av fantasi, lim och revolutionär glöd! Delar av stadsrundturen kommer vi att få njuta i dessa veteranbilar. Middag serveras på en av Havannas främsta restauranger belägen i ett 1800-tals palats.

Hotell: Hotel Panorama eller liknande
Måltider: Frukost, lunch, middag

Sockertoppsberg

Vi gör en utflykt till den grönskande och vackra provinsen Pinar del Rio längst ut på västra sidan av ön. Viñalesdalen är vida känd för sin säregna naturskönhet och med på Unescos världsarvslista. Landskapet domineras av de sockertoppsformade bergen Los Mogotes vars like endast finns i Kina. För att riktigt kunna njuta av naturen gör vi en lättare vandring innan en traditionell kubansk lunch serveras utomhus med utsikt över dalen.

Hotell: Hotel Panorama eller liknande
Måltider: Frukost, lunch

Zapatahalvön - Cienfuegos - Trinidad

Resan fortsätter nu mot sydkusten. På Zapatahalvön har världens minsta fågel sin hemvist men platsen är mest känd från den 17 april 1961 då 1500 exilkubaner landsteg här för att störta Castroregimen. Stora skyltar minner om deras misslyckande. Vi åker till Cueva de los Peces som är en naturlig bassäng full med tropisk fisk, 200 meter in från kusten. Här stannar vi för lunch och ett dopp i det azurblå vattnet. Tillfälle ges också till dykning och snorkling. I Playa Girón besöker vi ett litet museum som berättar om landstigningen 1961. Vi njuter av en vacker panoramarutt i Cienfuegos innan vi kör vidare mot Trinidad. Här bor vi på så kallade Casa Particulares. Det är mindre bed and breakfast som drivs privat av kubanska familjer. Familjen har fått ett speciellt tillstånd att hyra ut ett eller två av hemmets rum till turister. Det brukar vara en uppskattad del av resan då vi även brukar få möjlighet att lära känna vår kubanska värdfamilj. På kvällen äter vi middag tillsammans.

Hotell: Casa Particulares
Måltider: Frukost, lunch, middag

Världsarvsstaden Trinidad

Trinidad, är Kubas koloniala pärla. Med sina kullerstensgator, pastellfärgade palats och fönsterbalustrader tar Trinidad oss tillbaka till en förgången tidsepok. Denna indianernas boplats blev sockerbaronernas stad år 1514 med ett namn som hedrade den heliga treenigheten. Trinidad har sedan dess inte förändrats speciellt mycket och var den första platsen på Kuba att bli klassad som världsarv av Unesco. Via det centrala torget dekorerat med kungspalmer, bougainvillea och rosor strosar vi runt i gränderna. Vi besöker Plaza mayor, historiska museet och en lokal marknad. Ledig eftermiddag. Middagen består ikväll av hummer och serveras på en lokal paladar.

Hotell: Casa Particulares
Måltider: Frukost, lunch, middag

Revolutionshjälten i Santa Clara

Resan går vidare till Santa Clara där det blir dags för lite revolutionshistoria. Santa Clara är en av den kubanska revolutionens viktigaste städer. Här stod ett avgörande slag år 1958 vilket ledde till att diktatorn Fulgencio Batistas flydde och Fidel Castro kunde med sina trupper tåga in i Havanna. Den stora hjälten här var Che Guevara vars kolossalstaty reser sig på Plaza de la Revolución. Under finns ett museum om denne mytomspunne revolutionshjälte samt hans mausoleum. Vi besöker även en cigarrfabrik där vi kan följa hela processen från hur cigarrerna handrullas, märks och slutligen paketeras varsamt i de vackra cigarrlådorna.

Hotell: Hotel Los Caneyes eller La Granjita
Måltider: Frukost, lunch, middag

Santa Clara – Havanna

På morgonen går resan vidare mot Havanna. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg i staden. Under kvällen finns möjlighet att följa med till den världsberömda kabarén Tropicana (inte inkluderad).

Hotell: Hotel Panorama eller liknande
Måltider: Frukost

Hemingways Havanna – Panama

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter eller vila vid hotellpoolen efter några intensiva dagar fulla med intryck. Tidig kväll flyger vi till nästa destination, Panama. På vägen till flygplatsen stannar vi till vid en av Havannas bästa krogar för en sen lunch innan vi fortsätter vidare. Ankomst till Panama City under kvällen.

Hotell: Grace Panama eller liknande
Måltider: Frukost, lunch

Panamakanalen

Panamas huvudstad är en kontrasternas stad då moderna skyskrapor av blänkande glas och betong står sida vid sida med gamla kolonialbyggnader. Det ursprungliga Panama Vieja som påbörjats 1519 brann ner drygt ett sekel senare och fick byggas upp på nytt. Ruiner av detta är nu ett Unescoskyddat världsarv. Stadsdelen kännetecknas av de vackra koloniala husfasaderna, trånga gränder och charmiga torg. Vi fortsätter till Panama-kanalmuséet. Här får vi bakgrunden till ett av världens största och svåraste ingenjörsprojekt som stod klart 1914, Panamakanalen.
Vi avslutar stadsrundturen med att åka till slussarna vid Miraflores för att på plats se de enorma lastfartygen i kanalzonen. Skatteregler och kanalen har bidragit till Panamas position som ett av Latinamerikas absolut viktigaste
handelsländer.

Hotell: Grace Panama eller liknande
Måltider: Frukost, lunch

Indianfolket i Changres nationalpark

Förutom sitt spanska arv från kolonialtiden kännetecknas Panama av de olika etniska grupper som tillsammans med den fantastiska naturen gör landet så spännande att besöka. Här finns sju olika indianstammar och denna dag besöker vi en av dem, Embrastammen. Vi åker till sjön Alajuela där vi stiger ombord på små båtar för att åka in i nationalparken Chagres och besöka indianfolkets by. Där bjuds på lunch som främst består av fisk i bananblad, sedan får vi veta mer om deras traditioner och livsstil. Under eftermiddagen återvänder vi till Panama City.

Hotell: Grace Panama eller liknande
Måltider: Frukost, lunch

Regnskog i Gamboa

På morgonen gör vi en halvdagsutflykt till regnskogen Gamboa som ligger strax utanför Panama City. Nationalparken sägs vara en av världens mest lättillgängliga men här finns trots det, stora möjligheter att observera ett mycket spännande djurliv och exotiska fåglar. Förhoppningsvis ser vi charmiga sengångare, färggranna tukaner och tvättbjörnar. Vi följer en naturstig känd för att erbjuda bra möjligheter till fågelskådning. På kvällen blir det avskedsmiddag tillsammans.

Hotell: Grace Panama eller liknande
Måltider: Frukost, lunch, middag

Hemresa från Panama

Ledig dag i Panama City. På eftermiddagen transfer till flygplatsen för hemresa till Skandinavien. Välj att förlänga resan med avkoppling på Panamas östkust på paradis ö i Karibiska havet.

Måltider: Frukost

Hemkomst

Ankomst till Skandinavien.

Hotell

 • La Granjita

  La Granjita

  Ett mysigt hotell med nära till naturen och Santa Clara centrum. Rummen ligger i fristående tvåvåningshus som är traditionellt inredda. Här finns alla bekvämligheter man kan tänkas behöva. Runt omkring husen så är en frodig gräsmatta och palmträd som omringar området. Det finns en pool att svalka av sig i och mellan husen finns ett fint promenadstråk som leder genom trädgården och över små broar.

 • Grace Hotel

  Grace Hotel

  Detta moderna hotell ligger i den nyare delen av Panama City med närhet till det mesta.

 • Hotel Panorama

  Hotel Panorama

  Hotel Panorama är ett modernt och komfortabelt hotell som ligger i hjärtat av det vackra området Miramar, längs med Havannas kust. Här njuter vi av en vacker utsikt över både havet och staden. Utanför hotellets dörrar så finns en grönskande trädgård samt en pool för varma dagar. Rummen är inredda med varma vackra färger

Prisuppgifter

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2017-11-16
plane-landing Hemkomst
2017-11-28
calender Antal dagar
13 dagar
price-kr Del i dubbelrum
47 950 kr
price-kr Enkelrum
53 950 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2017-11-16
plane-landing Hemkomst
2017-11-28
calender Antal dagar
13 dagar
price-kr Del i dubbelrum
47 950 kr
price-kr Enkelrum
53 950 kr

*Observera att datum samt pris på resan är preliminärt. Kommer snart uppdateras med nästa säsongs pris.

I priset ingår

 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Havanna-Stockholm/Göteborg/Köpenhamn.
 • Rum på 3-5 stjärniga hotell.
 • Frukost alla dagar samt 15 måltider.
 • Transporter, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivning.
 • Svensktalande professionell reseledning och lokala specialistguider.
 • Exklusivt informationspaket med faktahäfte.
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokala guider och chaufförer.
 • Visum till Kuba för svenska medborgare.
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Dessa är för närvarande cirka 3 200 kr. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar innan avresa.

Avbeställningsskydd kostar 1495 kr.

Boka reseförsäkring samtidigt som resan. ERV´s semesterförsäkring är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för denna resa per person är 610 kronor.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

 

Tilläggsresor

Bocas del Toro sol och bad

Bocas del Toro sol och bad

Belägen på en privat strand på ön Bastimentos bor vi bekvämt på Al Natural Eco lodge är en prisbelönad eco lodge som värnar om miljö, samhälle och lokalbefolkning. och ligger vackert inklämd mellan en korallvit sandstrand och tropisk djungel.  

Bocas del Toro sol och bad

Belägen på en privat strand på ön Bastimentos bor vi bekvämt på Al Natural Eco lodge är en prisbelönad eco lodge som värnar om miljö, samhälle och lokalbefolkning. och ligger vackert inklämd mellan en korallvit sandstrand och tropisk djungel.  

 • Lata dagar på stranden

  Lata dagar på stranden

  Du bor i en charmig bungalow med utsikt över det turkosa vattnet. Snorkla i de närliggande korallreven, njut av vällagad mat eller koppla bara av i hängmattan på din privata veranda.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2017-11-27
plane-landing Hemkomst
2017-12-02
calender Antal dagar
6 dagar
price-kr Del i dubbelrum
11 450 kr
price-kr Enkelrum
14 450 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2017-11-27
plane-landing Hemkomst
2017-12-02
calender Antal dagar
6 dagar
price-kr Del i dubbelrum
11 450 kr
price-kr Enkelrum
14 450 kr

I priset ingår:

 • Fyra nätter på eco lodgen Al Natural Resort
 • Flyg till/från Bocas Del Toro
 • Frukost samtliga dagar och 8 måltider
 • Alla flygplats och lodgetransfers i bil och båt med engelsktalande lokalguider

I priset ingår ej:

 • Bagagehantering, dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Utflykter bokade på plats.
 • Eventuell bagageövervikt (maxvikt 17kg, kostnad är cirka 2USD/kg)

Vi reserverar oss för mindre flyg- eller hotelltillägg beroende på platstillgång. Minimum två resenärer

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Liknande resor