Stötta hållbart resande till Sydafrika nästa gång du har vägarna dit! Den svenska läkaren Ingrid le Roux har i 40 år arbetat med utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden. År 2018 fick hon utmärkelsen Årets livsgärning vid Svenska hjältargalan och idag tisdag debuterar hon som sommarvärd i P1. Vårt bästa tips: lyssna till […]

06 augusti 2019
Afrika Biståndsprojekt

Stötta hållbart resande till Sydafrika nästa gång du har vägarna dit! Den svenska läkaren Ingrid le Roux har i 40 år arbetat med utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden. År 2018 fick hon utmärkelsen Årets livsgärning vid Svenska hjältargalan och idag tisdag debuterar hon som sommarvärd i P1.

Vårt bästa tips: lyssna till henne. Ingrid känner till Sydafrika på djupet och är hjälte, utan slängkappa men på riktigt.

 

Ingrid-le-Roux

 

Hon läkarundersökte Nelson Mandela dagen efter hans frigivning. Hon är Desmond Tutus husläkare och nära vän. Men det allra viktigaste, hon driver i Sydafrika organisationen Philani, hennes eget livsverk, som har barn-och mödravårdskliniker runt om på olika håll i Kapstadens kåkstäder.

Ingrid är född i Hedemora, bosatt i Kapstaden och ser bland annat till genom sin organisation Philani att gravida kvinnor får hjälp och support, att nyfödda bebisar tas hand om och att undernärda barn får mat och rehabilitering. Organisationen försöker även minska lidandet för HIV-smittade och deras familjer och sprida viktig information om viruset.

 

Ingrid-le-Roux-och-Philani

Turister som bidrar och hjälper till

Vi på Thabela Travel besöker Ingrid och hennes organisation under flera av våra Sydafrikaresor och ger då alltid ett finansiellt bidrag per besökare. Det har vi gjort i över 16 år. Detta bidrag går till ”Desmond Tutu’s Sholarship Fund” dit Philani betalar ett månatligt bidrag till 15 kvinnor som trots svåra omständigheter gör ett fantastiskt modigt arbete med att uppfostra sina barn och hålla ihop sina familjer.

Ingrids arbete och organisationen Philani ligger oss varmt om hjärtat. Många av våra kunder har på våra resor träffat Ingrid personligen och inför hennes sommarprat hade vi nöjet att få prata med henne en kort stund och ställa några frågor. Vi fick bland annat reda på vilken positiv inverkan turismen har på hennes arbete och kvinnorna och barnens situation i kåkstäderna i Sydafrika.

”Turisterna som besöker oss är väldigt viktiga för våra mammor som jobbar med tygtryckeri, vävning och pärlarbete. När våra besökare handlar i vår affär betyder det att våra mammor får en inkomst och kan sätta mat på bordet och skicka sina barn till skolan”, säger Ingrid.

 

Hantverk på Philani

Sydafrika på djupet

”Vi möter stort intresse från våra besökare”, fortsätter hon.

”Många är överväldigade av människors livssituation där vi arbetar och de stora ekonomiska klyftorna som finns i Sydafrika. Därför uttrycker många hur värdefullt besöket på organisationen är för dem för att förstå Sydafrika på ett djupare plan.”

Arbetslösheten i Sydafrika ligger just nu runt 29% vilket är en stor bidragande faktor till fattigdom och många andra problem landet har. Sydafrika är också det land i världen med högst förekomst av HIV-AIDS, något Philani aktivt arbetar med att bekämpa.

 

khayelitsha

Mammor hjälper mammor

Philani arbetar lokalt med barn-och mödrahälsovård i kåkstäder i både Västra- och Östra Kapprovinsen i Sydafrika, men deras ”Mentor Mamma Modell” finns nu även bland annat i andra länder som Etiopien och Eswatini. Modellen går ut på att organisationen utbildar ”mentormammor” som i sin tur gör hembesök i de farliga och fattiga områden där de själva vuxit upp, och utbildar gravida kvinnor och mammor om mödravård, näring, HIV mm.

 

Philani Mentor Mammor

 

Se en kort film om vad det innebär att vara Mentor Mamma

”Om någon vill stödja vårt arbete får de gärna skriva till mig på ingridleroux@gmail.com så skickar jag vårt bankkontonummer. Det går bra att betala in direkt och vi behöver allt stöd vi kan få” säger Ingrid.

Thabela Travel har också ett eget bankgiro nummer där vi tar emot bidrag för Philani. Biståndet överlämnas på plats av vår reseledare under våra Sydafrikaresor och 100% når därmed fram – alla administrativa kostnader står vi själva för.

Läs mer om Philani på deras hemsida: www.philani.org.za

 

Philani skola

Om Thabela Travels Engagemang

Thabela Travel besöker alltid ett biståndsprojekt på våra rundresor till tredje världen, som vi också stödjer ekonomiskt. När ni bokar en rundresa så går 100 kronor av resans pris till detta projekt. Biståndet överlämnas på plats av vår reseledare och 100 % når därmed fram. Våra resenärer får inblick i de fattiga invånarnas problem och vilka sociala utmaningar området har. Besöket är också ett tillfälle att få naturlig kontakt med lokala befolkningen.

Vi har ett eget bankgiro nummer som du kan använda om du vill du hjälpa oss att stödja något av biståndsprojekten Vi gör en överföring per kvartal (1 juli, 1 oktober, 1 januari och 1 april) och alla bidrag går oavkortat till biståndsprojektet, Thabela Travel står själva för alla administrativa kostnader. Du kommer att via epost senast tre veckor efter vår överföring få ett tackbrev/kvitto från projektet eller från Thabela Travel med kort information om vad pengarna används till. Det är viktigt att namn på projektet du vill stödja, ditt namn och e-post framkommer tydligt vid insättningen. Det går även bra att skicka denna information med epost till oss. Får du inget tackbrev/kvitto är vi tacksamma om du meddelar oss.

Bankgiro nr 5402-8246.

 

Hållbart resande till Sydafrika

Stötta ett sydafrikanskt biståndsprojekt och stötta hållbart resande till Sydafrika tillsammans med oss. Läs mer om våra resor till Sydafrika där vi under flera av resorna besöker Ingrid och Philani.

Comment (1)

Sofia March 23, 2020 at 10:56 am

Ingrid le Roux är en riktig hjälte!

Lämna en kommentar

Din epost kommer inte att vara synlig. Obligatoriska fält är markerade med *.

Liknande inlägg