Naturresor till Borneo bidrar till att rädda orangutanger. “Ett enda stort, rörigt och frodigt växthus som naturen skapat åt sig själv.” Orden kom från Charles Darwin. Och platsen han beskriver är världens tredje största ö. Nämligen Borneo. Vi ler och nickar åt hans klockrena beskrivning. Än i dag väntar turkost vatten och paradisstränder på dig, […]

01 augusti 2019
Borneo Näsapor Orangutang

Naturresor till Borneo bidrar till att rädda orangutanger. “Ett enda stort, rörigt och frodigt växthus som naturen skapat åt sig själv.” Orden kom från Charles Darwin. Och platsen han beskriver är världens tredje största ö. Nämligen Borneo. Vi ler och nickar åt hans klockrena beskrivning. Än i dag väntar turkost vatten och paradisstränder på dig, men framförallt en magisk regnskog med fuktig, livskraftig hetta och en fascinerande artrikedom.

 

Borneo natur resa På Borneo finns många intressanta djur, fåglar och växter. På bilden finns näsapa, pygméelefant, sumatranoshörning, rafflesia, läppbjörn och noshörningsnäshornsfågel.

 

Borneo, som kom att tillhöra Malaysia efter självständigheten från Storbritannien år 1957, är en utmärkt destination för dig som njuter av kristallklart vatten, paradisstränder, ett exotiskt klimat och både utmaningar och överraskningar i den exotiska djungeln.

Men precis som på många andra håll är den unika regnskogen hotad. Det tropiska virket avverkas och skogen ersätts av stora plantager med palmer, vars olja vi äter i kakor, glass margarin och chips. Palmolja används även ibland i biobränsle och ofta i schampo, tvål och olika sorters kosmetika. Den är så lönsam att det i dag växer oljepalmer på Borneo på en lika stor yta som landet Schweiz, vilket har förödande konsekvenser.

 

Orangutang på Borneo Orangutang i Semenggoh Wildlife Centre. Fotograf är Magnus Pihl som är Thabela Travels Borneoguide.

Hållbar turism

Orangutangen som lever i Borneos unika regnskog är utrotningshotad. Med sitt röda, utmärkande hår och starka armar svingar de sig runt i trädkronorna i en exotisk värld av fuktdrypande växter och mäktiga vattenfall. Men den kritiska frågan är hur länge till?

Tusentals orangutanger dör varje år på grund av den människans intrång i deras miljö.

Men det finns som tur hopp. Allt fler förstår vikten av att bevara havets och djungelns artrikedom och på Borneo satsar många på hållbar turism och månar om sina naturreservat och nationalparker där man gör allt för att bevara djurens miljö och värnar om floran och faunan. Detta är självklart något som Thabela Travel också stöttar, och de som följer med på vår resa till Borneo stödjer minst fem viktiga naturskyddsprojekt genom inträdesavgifter. Under resan besöker vi till exempel flera platser i Sabah Park där det bland annat pågår forskning om global uppvärmning vid olika forskningsanläggningar, Bako National Park där det är möjligt att se nästan alla typer av vegetation som finns på Borneo, och Semenggoh Wildlife Centre där vakterna i över 20 år utbildat unga orangutanger, som blivit tillfångatagna och vuxit upp föräldralösa i fångenskap, hur man överlever ute i den vilda naturen.

 

Naturvård i Borneo Canopy walk 40 m upp i trädkronorna, där nästan alla regnskogsdjur lever. Karin Bernesson (Thabela Travels ägare) fotograferar.

Räddar orangutanger

Satsningen i Semenggoh har visat sig bli framgångsrik. Nu finns här en växande grupp av hälsosamma unga och vuxna orangutanger som vet hur de skaffar mat på egen hand. De tillbringar största delen av sin tid på egen hand ute i djungeln och kommer enbart tillbaka till centrumet för ett gratismål ibland, vilket är ett bra tecken på att de snart är helt och hållet rehabiliterade.

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och den finns bara i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo.

De är fredliga djur som spenderar sin mesta tid uppe bland trädtopparna i regnskogen, ätandes honung, blommor, blad och insekter. De använder sig av löv och grenar för att skydda sig mot sol och regn och sover i bon som de ofta bygger nya för varje kväll.

I Semenggoh får besökare lära sig mer om den utrotningshotade apan och i naturreservatet finns även andra unika djur och växter att upptäcka. Intäkter från besökare är kritiska för att Semenggoh ska kunna fortsätta sitt arbete. Vi på Thabela Travel tycker därför att det både är ett givande och viktigt inslag under vår resa.

 

Magnus Pihl och Attenborough David Attenborough och Magnus Pihl träffades på en av Thabela Travels resor till Borneo.

 

Borneo regnskog

 

Inträde till dessa naturskyddsprojekt ingår i Thabela Travels naturresor till Borneo

Kinabalu Park (Sabah Park)
Poring Hotsping (Sabah Park)
Tunku Abdul Rahman Park (Sabah Park)
Semenggoh Orang Utan Conservation (Sarawak Wildlife)
Bako National Park (National Park)

 

Läs mer om Thabela Travels resa till Borneo här.

Läs en av våra reseledares blogg om Thabela Travels resa till Borneo här. 

Lämna en kommentar

Din epost kommer inte att vara synlig. Obligatoriska fält är markerade med *.

Liknande inlägg