Jag kunde redan på flera mils avstånd urskilja fallens mäktiga dimma. Tur nog så satt jag ”på rätt sida” av planet, många passagerare på den andra sidan struntade helt i att skylten för säkerhetsbälten var påslagen och gick över på vår sida för att kolla ut igenom flygplanets fönster. Överallt hördes ”ååh” och ”wow”, det […]

15 augusti 2018
Afrika Botswana

Jag kunde redan på flera mils avstånd urskilja fallens mäktiga dimma. Tur nog så satt jag ”på rätt sida” av planet, många passagerare på den andra sidan struntade helt i att skylten för säkerhetsbälten var påslagen och gick över på vår sida för att kolla ut igenom flygplanets fönster. Överallt hördes ”ååh” och ”wow”, det var utan tvekan spänning och förväntansfullhet i luften.

I maj åkte jag på en fantastisk studieresa till vackra Victoriafallen, ett av världens största vattenfall. Det är störst baserat på att sin bredd på 1708 meter och höjd på 108 meter resulterar i en av världens största, fallande vattenmassa.

Victoriafallen_i_Zimbabwe
Mer känt som Mosi-oa-Tunya, vilket betyder röken som dundrar så dukar området upp för många upplevelser utöver det vanliga. Det är på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia som det ståtliga fallet gömmer sig.

Efter landning kom vi snabbt ut på Zimbabwes vackra vägar. Jag köpte mitt turistvisum vid passkontrollen där det fanns mycket personal till hjälp vid eventuella frågor. Det bästa är att köpa det med kontanter. Trots att det inte är sommar i landet så var det mycket varmt. Bara ett fåtal vägar är asfalterade och dem flesta i ganska dåligt skick, jag fick en äkta Afrikakänsla på en gång. Vi stötte på några åsnor med vagn som arbetade på en gård i närheten av vägen. Det var en kort resa in till Victoriafallens stad, ungefär 10 minuter. Staden har tre nationalparker omkring sig, Victoria Falls National Park, Mosi-oa-Tunya National Park och Zambezi National Park. Den sistnämnda är den största av alla tre och djuren går fritt emellan alla tre då det inte finns några stängsel. Senare till kvällen fick vi bevis på detta då vi helt plötsligt hade en elefant mitt framför oss på gatan.

Mina dagar i Victoriafallen var fullspäckade och jag älskade varje stund av det. Jag gick bland annat på en guidad tur vid fallen där jag blev minst sagt imponerad, att beskriva dess kraft och dånet som uppstår är omöjligt. Men att det är helt magiskt upplevelse och någonting utöver det vanliga – det kan jag försäkra er om. Min upptäcktsfärd i vad som kan liknas med en regnskog vid fallen var väldigt blöt… Trots att jag blivit tilldelad en heltäckande regnkappa så var det precis som att jag hade hoppat i sjön med kläderna på, mina gympaskor var plaskvåta och jag rekommenderar därför öppna sandaler som kan hantera vatten. Denna tiden på året är det som mest vatten i floden och fallet är som störst, dess enorma dimma gör det därför relativt svårt att urskilja fallet. Som helhet så kan jag säga att jag snarare upplevde det än såg det. Oövervinnligt!

I Victoriafallen finns en känd bro, Victoria Falls Bridge, som sammanlänkar landet med Zambia, det tar knappt en halvtimme att ta sig över gränsen. Restaurangen The Lookout Café bjuder på en fängslande utsikt över bron vilket är ett måste för ett lunchstopp under resan till Victoriafallen. Här var även maten utsökt. På Zambiasidan finns det goda möjligheter att bland annat besöka den trevliga storstaden Livingstone där det finns gott om marknader, restauranger och fängslade historia. Lär mer om hur den Skotska missionären David Livingstone sägs vara den första vita mannen som upptäckte Victoriafallen från Livingstone-ön i november 1855. Han döpte upptäckten till den dåvarande drottningen Victorias ära.

En av mina höjdpunkter var min natt på Old Drift Lodge, det är en nyöppnad lodge som ligger cirka en halvtimmes bilfärd från staden. Inlindad av Zambezi nationalparkens växlighet är Old Drift Lodge vackert beläget precis intill Zambezifloden. I förstklassiga lyxsviter bjuder den vänliga personalen in besökarna till en atmosfär fylld av total lyx och anrik charm. Jag älskade allt vad som introducerades för mig här och längtar redan tillbaka.

Inte så långt ifrån dem ståtliga fallen så finns den omtalade nationalparken Chobe National Park i norra Botswana där Afrikas största koncentration av elefanter lever, inte mindre än 120 000. Jag hade turen nog att få tillbringa mina två sista nätter i nationalparken. Chobe täcker en yta på cirka 11 700 kvadratkilometer och är Botswanas tredje största nationalpark/ reservat. Området består av stora savanner och grässlätter med ett aktivt djurliv. Under torrperioder ses ofta vårtsvin, kudu, impalor, zebror, gnuer och stora elefanthjordar i parken. När regnet kommer blir det även full fart på fåglarna där över 450 arter bosätter sig i parken.

Elefanter_i_Chobe_nationalpark
På väg till Botswana reste jag på en vacker landsväg rätt igenom Zambezi nationalpark i Zimbabwe. Med parken på båda sidorna av vägen och inga staket däremellan så finns det goda chanser att stöta på några av Afrikas vilda djur under bilresan. Jag såg vårtsvin och babianer. Ett kort stund innan vi nådde gränsen till Botswana kunde vi i fjärran skymta den plats där Zambezifloden övergår till Chobefloden. Det är också där som de fyra länderna möts, Zimbabwe, Zambia, Botswana och på andra sidan Chobefloden har vi Namibia. Impalila Island i Chobefloden markerar den plats där länderna möts. Chobefloden är namngivaren till hela nationalparken och är dess beständiga livlina, torr- så väl som regnperiod.

Chobe_nationalpark_i_Botswana
Min första natt i Botswana bodde jag i Kasane som ligger omkring 10 minuter från landsgränsen till Zimbabwe och 15 minuter från ingången Sedudu Gate till Chobe nationalpark åt andra hållet. Här åkte jag både på safari i en öppen jeep och på flodsafari med båt. Jag stötte på stora hjordar med ståtliga elefanter, flodhästar och bufflar. I floden var det även gott om krokodiler. Växligheten var fortfarande tät efter regnperioden i landet och det var relativt svårt att se djuren på grund av detta. Så fort det börjar torka så är det lättare att få syn på alla vilda djur i området, det är därför torrperioden omkring juni – november är bäst för safari här. Däremot, något som jag såg gott om var alla vackra fåglar vid floden. Resans sista natt tillbringade jag ombord det sköna flodkryssningsfartyget Chobe Princess, under det dygnet såg jag så mycket som 36 olika fågelarter. För mig var en av höjdarna Trumpeter Hornbill som jag tidigare aldrig sett.

Natten på Chobe Princess var också en höjdpunkt för mig. Det var som upplagt för det perfekta avslutet på en jäktig resa. Det rådde ett totalt lugn på båten och personalen var mycket välkomnande och hjälpsamma. Här kunde jag lägga alla vardagliga bekymmer bakom mig, bara slappna av och bevittna hur solen vackert steg upp över Chobefloden, direkt från sängen i min hytt – Helt magiskt!

När min vecka på resande fot tyvärr lidit mot sitt slut så hade jag hundratals nya bilder på kameran och nya minnen även ännu fler. Jag drömmer mig fortfarande tillbaka till denna magiska plats. Varför just Afrika är min favoritvärldsdel har jag nu ännu en gång fått bevisat för mig själv.

Är ni intresserade av att lära mer om våra resor till Zimbabwe och Botswana, tveka inte att kontakta mig på beda@thabelaafrica.com, vi har både schemalagda resor med svensk- och engelsktalande guide till Victoriafallen och Chobe. Jag hjälper även gärna till och skräddarsyr er drömresa!

Hälsningar
Beda

Lämna en kommentar

Din epost kommer inte att vara synlig. Obligatoriska fält är markerade med *.

Liknande inlägg