Vet ni hur ödet eller låt säga slumpen, ibland kan ta en till nya platser och människor, som gör att hela du förändras och även ditt liv. Detta hände den svenska naturfilmaren Arne Sucksdorff, som i dag är ett känt namn i Pantanal i Brasilien. Han hade aldrig satt sin fot i detta vidsträckt våtmarksområde […]
Vet ni hur ödet eller låt säga slumpen, ibland kan ta en till nya platser och människor, som gör att hela du förändras och även ditt liv. Detta hände den svenska naturfilmaren Arne Sucksdorff, som i dag är ett känt namn i Pantanal i Brasilien.
Han hade aldrig satt sin fot i detta vidsträckt våtmarksområde som täcker delar av Brasilien, Paraguay och Bolivia. Än mindre visste han var det låg. Men han kom att bli förälskad i dess skönhet och artrikedom och bestämde sig för att göra allt för att rädda dess unika natur.
Rikare djurliv än i Amazonas
Året var 1968 och han drevs framåt av en dröm. Han ville se, uppleva och filma Amazonas – världens mest kända regnskog. Ni kan därför förstå Arnes Sucksdorff förvåning, när han inför sin resa kontaktade en känd ornitolog på nationalmuseet i Rio och fick svaret: ”Åk till Pantanal istället. Där är djurlivet rikare.”
Frånsett sin reaktion och trots att han aldrig hade hört talas om stället, gjorde Sucksdorff som ornitologen hade sagt. Han reste till Campo Grande i Pantanal.
Varför? Kanske var det ett infall. Kanske drevs han av en inre drivkraft som många av oss har, att urskilja sig från flocken och se något som få har sett. Oavsett kunde han aldrig efter detta släppa taget om Pantanal och kampen att bevara dess unika invånare, som jätteuttern, kajmanen och den världens största papegoja, den sällsynta blå hyacintaran.
Arne gav Pantanal ett värde
Mil efter mil av bevuxen våtmark, de enorma vidderna, det tropiska regnet, skriet från den gulhalsade ibisfågeln och den långa sydamerikanska krokodilen, jacarén, som lömskt ligger och lurar vid vattenytan. Intressant nog, var Arne Sucksdorff den förste någonsin som dokumenterade och skrev om Pantanal. Området var till och med okänt för brasilienarna innan han med kamerans hjälp visade upp den mest djurrika trakten på Sydamerikas fastland.
Pantanal fick tack vare Arne en plats på kartan och ett visst skydd. Och framförallt ett värde. När han kom dit härjade pälsjägare i området och han kämpade, trots att Brasilien var en diktatur, för att få landets myndigheter att ingripa.
Efter Arnes död spred hans hustru Maria, enligt Arnes egen vilja, ut hans aska över den lilla floden Paraguaizinho. Och folket i Pantanal minns än i dag honom som utlänningen ”som kom och räddade vår unika natur”. Det känns nästan som hans själ fortfarande vilar över landskapet.
Bästa tiden för safari
Pantanal är i dag den största och mest orörda våtmarken i världen och hem till cirka 3.500 växtarter, 656 fågelarter, 325 fiskarter, 159 däggdjur och närmare 100 olika reptiler. Området har flera nationalparker och fyra av dem är med på Unescos världsarvslista.
Vi på Thabela Travel är lika fascinerade över Pantanals artrikedom och djurliv som Arne var och är därför glada över att kunna erbjuda er en resa dit under vår resa till Brasilien i oktober. Få andra reseföretag tar med sina resenärer till Pantanal och oktober är den bästa tiden för safari eftersom regnperioden, som är alldeles för våt för ett lyckat besök, går mot sitt slut.
(I januari när regnperiod råder i Pantanal inkluderar vår resa till Brasilien Amazonas istället.)
I Pantanal kommer vi att vandra genom skog och öppna landskap för att skåda fåglar, däggdjur, reptiler, växter och andra komponenter i Pantanals ekosystem. Med en areal på uppemot 200 000 km² under regnperioden är Pantanal ett utmärkt exempel på ett ekosystem i översvämmad gräsmark och savann. Till skillnad från Amazonas täta vegetation är det öppna miljöer i Pantanal varför djuren är mycket lättare att upptäcka. Det finns ingen annanstans i Sydamerika där ni kommer att kunna se och uppleva så många spännande och unika däggdjur.
Turismen viktig för Pantanals unika miljö
De flesta av Pantanals utrotningshotade arter har ett skyddsbehov och lever i naturvårdsområden. Pantanal är stort som halva Sverige och kostnaderna för naturvård och forskning är stora. Turismen är en viktig inkomst och genom att delta i denna resa bidrar du till att bevara Pantanals djur och natur.
Vi vill även likt Arne Sucksdorff kämpa för att Pantanals unika natur bevaras och aldrig förstörs. Och det här är vårt sätt.
Som en slags naturfilmare på plats visar vi upp för er och många andra denna fängslande våtmarks skönhet och artrikedom och hoppas på så sätt att hjälpa till att ge Pantanal ett värde. Även utanför Brasilien.
Läs mer om vår resa till Brasilien här.