Kryssning i Egypten, Jordanien och Israel

 • plane-takeoff
  • 2022-02-03
  • 2023-01-25
 • Längd: 14 dagar
 • price-icon Pris från: 39 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Kryssning i Egypten, Jordanien och Israel

Följ med på en underbar kryssning i Egypten, Jordanien och Israel. Missa inte tillfället att uppleva världshistoriens mest legendariska platser kombinerat med härliga bad i både Röda Havet och Medelhavet. Vi inleder resan i Jordanien, där vi besöker den rosa ruinstaden Petra och öknen i Wadi Rum. I Akaba kliver vi ombord på vår exklusiva yacht, som blir vårt hem för en vecka. Vi glider stillsamt genom Röda havet och gör strandhugg i badorter som är kända för sina färgstarka korallrev. I Luxor och Kairo följer vi fotspåren av de gamla egyptiska kungarna och faraonerna och ser de kända templen, pyramiderna och sfinxerna. Kryssningen går vidare genom Suezkanalen och når på andra sidan Medelhavet. I Israel, bibelns land, besöker vi Jerusalem och Betlehem. Smaka på orientaliska rätter, beundra forntida tempel och snorkla bland korallrev i regnbågens alla färger. Förläng gärna resan med sol och bad i Tel Aviv.

Vår kryssning i Egypten, Jordanien och Israel går även att boka valfritt datum med engelsk guide.

Välkommen på våra reseaftnar med bildvisning om våra resor till Asien och andra världsdelar.

pic1

Svensk Guide

Läs mer
Välkommen till Jordanien!

Flyg till Amman i Jordanien dit vi anländer på kvällen. Vi åker direkt vidare till Madaba där det serveras välkomstkanapés på hotellet.

Hotell: Madaba Hotel
Måltider: Välkomstkanapés

Madaba och Neboberget

Madabas gamla kristna kyrkor är allra mest berömda för de imponerande mosaikgolven från den bysantinska tiden. Vi strosar runt bland stadens charmiga gator med bodar och butiker innan vi kör vidare till det berömda Neboberget som är ett betydelsefullt religiöst landmärke. Härifrån har vi en minst sagt storslagen utsikt utöver Jordaniendalen och ”Det heliga landet” Israel. Det var på denna plats som Moses för allra första gången blickade ut över det utlovade landet, som han dock själv inte hann med att uppleva. Moses dog så småningom på berget och enligt den kristna läran sägs han också ligga begravd här – även om platsen för hans grav fortfarande är okänd. I slutet av dagen kommer vi fram till Wadi Musa, där vi inkvarterar oss på vårt hotell i närheten av Petrabergen.

Hotell: Petra Guest House
Måltider: Frukost, lunch

Klippstaden Petra

Idag ska vi bli presenterade för ett av världens sju (nya) underverk; nämligen den mytomspunna, arkeologiska staden Petra i Jordanien. Den anrika ruinstaden kan dateras tillbaka till ca 300 år före Kristus och har i århundraden legat bortglömd och bevarad, innan Johann Burckhardt upptäckte platsen utifrån myten om den försvunna staden år 1812. Petra var Nabatéernas huvudstad och verkade som ett viktigt handelscentrum för dåtidens karavaner. Staden Petra ligger dold, inbäddad i en sluten dal, och för att uppleva alla de imponerande byggnadsverken, templen och gravarna som är direkt inhuggna i den rosa- och orangefärgade klippväggen, ska man först passera El Siq – en två kilometer lång ravin– som i sig är en upplevelse man sent glömmer. Vi belönas rikligt när Petras skönhet uppenbarar sig vid El Siqs ände. På sen eftermiddag åker vi vidare till Wadi Rum, beduinernas ökendal. Vi möts av ett fascinerande månlandskap som ligger cirka 1 000 meter över havet. Wadi Rum är idag en nationalpark och det betyder att vi inte får åka runt med buss. Vi stannar i det lilla ökensamhället Rum. Härifrån tar vi oss vidare i öppna jeepar genom djupa ökendalgångar med rosaröda sandväggar. Vi färdas i Lawrence av Arabiens fotspår. Här finns fortfarande spår av kamelkaravaner som i forna tider fraktade kryddor, myrra och rökelse. Vi övernattar mitt i öknen under miljontals stjärnor.

Hotell: Sun City Camp
Måltider: Frukost, lunch, middag

Wadi Rum – Aqaba

Vi reser vidare mot Aqaba, Jordaniens enda kuststad. Aqaba har ett strategiskt läge längst in i Akabaviken mellan tre kontinenter. Numera lever Aqaba av handel, turism och kultur. Sen eftermiddag kliver vi ombord på superyachten M/Y Harmony V, en modern yacht med smakfullt inredda hytter, matsalar och soldäck.

Hotell: M/Y Harmony V
Måltider: Frukost, lunch, middag

Sharm el-Sheikh - Kloster och korallrev

Vi kryssar under natten vidare mot Egypten och framåt morgontimmarna når vi Sharm el-Sheikh på Sinaihalvöns sydspets. Fram till 1900-talet var staden en beduinby, men det kristallklara vattnet kombinerat med fina korallrev lockade dykare och snart var turismen igång.

Här finns möjlighet att följa med på en utflykt till det spektakulära Katarinaklostret, kristendomens äldsta kloster beläget vid foten av berget Sinai – platsen där Moses ska ha tagit emot de tio budorden från Gud. Se utflyktspaket nedan.

Är ni mer sugna på att njuta av vad havet har att erbjuda kan ni istället välja att ta en snorkeltur i det varma Röda havet, känt som en av världens bästa platser för att upptäcka livet under ytan. Här kryllar det av färgrika korallrev och fiskar i alla tänkbara kulörer. Se utflyktspaket nedan.

Efter en händelserik dag tar vår resa oss vidare mot Hurghada på Egyptens ostkust.

Hotell: M/Y Harmony V
Måltider: Frukost, lunch, middag

Känn historiens vingslag i Luxor

Idag lämnar vi vårt bekväma skepp och reser vidare sydväst med buss till Luxor – en av de mest mytomspunna platserna i Egypten.

Vi har möjlighet att följa med på en guidad tur till Luxortemplet med dess ikoniska pelare samt till tempelstaden i Karnak, som i många århundraden var det antika Egyptens religiösa centrum. Vi beundrar mäktiga byggnadsverk och förundras över de gamla egyptiernas arkitektoniskt högklassiga hantverkskap. En upplevelse utöver det vanliga! Se utflyktspaket nedan.

Hotell: Luxor Hotel
Måltider: Frukost, lunch, middag

Konungarnas dal

Vi vaknar på vårt hotell i Luxor på Nilens östra strand.

I dag kan den som vill fördjupa sig ännu mer i Egyptens fascinerande historia. Dagens valfria utflykt tar oss till Konungarnas dal, Memnons imponerande, 18 meter höga statyer samt farao Hatshepsuts begravningstempel – den enda kvinnliga faraon. Det blir en dag späckad med minnesvärda intryck och en riktig djupdykning i det antika Egypten. Se utflyktspaket nedan.

På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till kusten och checkar återigen in på vår superyacht för att vaggas till sömns av Röda Havets milda vågskvalp.

Hotell: M/Y Harmony V
Måltider: Frukost, lunch, middag

Suezkanalen - Koppla av till havs

Efter två intensiva dagar i Luxors hetta tar vi igen oss på havet. Vi färdas norrut mot Suezkanalen och har hela dagen på oss att koppla av på soldäck och njuta av vyerna. Vår kock serverar gastronomiska specialiteter från Mellanösterns smakrika kokkonst. Vår guide bjuder in till en intressant föreläsning om platserna vi besöker. Om vädret tillåter kanske vi ankrar i en skyddad vik och tar ett svalkande dopp, en snorkeltur eller kanske paddlar kajak. Sen eftermiddag når vi Suez där vi ankrar över natten.

Hotell: M/Y Harmony V
Måltider: Frukost, lunch, middag

Heldag i Kairo

Idag har vi möjlighet att följa med på en guidad heldagsutflykt till Kairo, Egyptens stolta huvudstad och Afrikas största stad. Kairo är en smältdegel av olika världar där antikt möter modernt. Strosa runt i den medeltida muslimska delen av staden och låt dig hänföras av vindlande, medeltida gränder, färggranna basarer och sjungande minareter. Se utflyktspaket nedan.

Till kvällen är vi tillbaka till havs för en av kryssningens absoluta höjdpunkter – den nattliga traversen genom Suezkanalen, en av världens viktigaste vattenvägar som förbinder Indiska oceanen med Medelhavet. Låt dig fascineras av detta fantastiska byggnadsverk  samt alla fartyg från däck – det här är en upplevelse få förunnad.

Hotell: M/Y Harmony V
Måltider: Frukost, lunch, middag

Från Röda havet till Medelhavet

Vi fortsätter att kryssa genom Suezkanalen. Kanalen öppnades för trafik 1869 efter tio års byggande och en insats som krävde 1,5 miljoner arbetare. En 37 kilometer lång förlängning av den gamla kanalen invigdes år 2015 under pompa och ståt. Vi anländer sent på eftermiddagen till Port Said, en viktig hamnstad i nordöstra Egypten vid kanalens mynning till Medelhavet. Därifrån fortsätter vi vår seglats norrut för kryssningens sista sträcka längs med Medelhavets ostkust.

Hotell: M/Y Harmony V
Måltider: Frukost, lunch, middag

Tillbaka i hamn - Stadsrundtur i Tel Aviv

På morgonen anländer vi till slutmålet för vår resa, Tel Aviv i Israel. Vi säger adjö till vår yacht efter en sista frukost ombord. Väl på land tar vi tillfället i akt att utforska Israels främsta kuststad. Vi besöker Neve Zedek, den första stadsdelen som byggdes utanför portarna till den gamla staden Jaffa. Idag är området ett av Tel Avivs mest eftertraktade bostadskvarter. Speciellt för det unga, framgångsrika gardet av designers, konstnärer och artister. Neve Zedek har många trevliga restauranger, vinbarer, kaféer samt små butiker med både designartiklar och hantverk. Tel Aviv kallas också ”den vita staden”. Man syftar då på de stilrena, företrädesvis vita husen med Bauhausarkitektur. Sedan 2003 räknas Tel Avivs ”vita stad” som ett av Unescos världsarv. Efter stadsrundturen och en välsmakande lunch fortsätter vår resa till Jerusalem.

Hotell:  Lady Stern Jerusalem
Måltider: Frukost, lunch

Jerusalem stadspromenad

Jerusalem – Den Eviga Staden – byggdes för första gången för tusentals år sedan och har under en lika lång tid lockat miljontals religiösa pilgrimer. Den gamla stadsdelen som vackert inramas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armeniska. Här återfinns några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomar inom respektive religion. I de tjusiga, judiska kvarteren besöker vi den anrika, romerska marknadsplatsen Roman Cardo och naturligtvis Klagomuren, som är den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Här kan vi även skåda de bedjande männen med sina karaktäristiska kläder och frisyrer. Härifrån går vi i Jesus fotspår när vi följer vägen Via Dolorosa, hela vägen fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha.

Hotell:  Lady Stern Jerusalem
Måltider: Frukost, lunch

Olivberget, Getsemane och Betlehem

Olivberget eller Oljeberget är en ås öster om det gamla Jerusalem. I dag är Oljeberget en del av staden, som fått sitt namn av den rika förekomsten av olivträd. Berget nämns ofta i Bibeln som plats för olika händelser. På toppen av berget får vi en fantastisk panoramautsikt över Jerusalem. Härifrån vandrar vi ner till den judiska gravplatsen. Uppskattningsvis finns det 150 000 gravar där. Enligt judisk tro så kommer de första som återuppstår när Messias kommer tillbaka vara de som ligger begravda på Oljeberget. Vid foten av Oljeberget låg Getsemane, den olivträdgård där Jesus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför sin korsfästelse. En av dagens höjdpunkter är besöket i Födelsekyrkan i Betlehem, platsen för Jesu födelse. Enligt traditionen utpekas en grotta som Jesu födelseplats. Ovanpå denna uppfördes på 300-talet kyrkan av Kejsaren Konstantin den store. Platsen betraktas som helig av såväl kristna som muslimer. Födelsekyrkan år sedan 2012 ett av Unescos världsarv. Palestinierna i Betlehem är berömda för sina handsnidade figurer i olivträd och vi stannar till vid en av deras butiker.

Hotell:  Lady Stern Jerusalem
Måltider: Frukost, lunch, middag

Hemresa

Under eftermiddagen reser vi till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien. Alternativt så går det att boka en tilläggsresa med sol och bad i Tel Aviv. Be Thabela Travel om offert.

Måltider: Frukost

Hotell

 • M/Y Harmony V

  M/Y Harmony V

  M/Y Harmony V har plats för 49 passagerare och besättningen på 18 man tar väl hand om dig ombord. Koppla av på soldäck, njut av vyerna och låta dig väl smaka av spännande rätter från Mellanösterns kokkonst.

 • Petra Guest House

  Petra Guest House

  På Petra Guest House har alla rum traditionell inredning. The Cave Bar ligger i ett restaurerat nabateanskt hus från 100-talet och serverar arabiska specialiteter. Du kan koppla av på utomhusterrassen eller promenera i de anlagda trädgårdarna.

 • Sun City Camp

  Sun City Camp

  I hjärtat av Wadi Rums majestätiska öken ligger det otroliga Sun City Camp. Här erbjuds lugnet av att bo i öknen och njuta av det enkla beduinlivet i dalen med sin autentiska charm och skönhet.

 • M/Y Harmony V

  M/Y Harmony V

  Alla hytter har privat badrum inklusive dusch, A/C, TV, kassaskåp, kylskåp och hårtork.  Kategori avgörs av hyttens placering och storlek samt fönstrens storlek. Samtliga hytter har fönster. Hytten på bilden är kategori A.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2022-02-03
plane-landing Hemkomst
2022-02-16
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr
price-kr Enkelrum
43 950 kr
plane-takeoff Avresa
2023-01-25
plane-landing Hemkomst
2023-02-07
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr *
price-kr Enkelrum
43 950 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2022-02-03
plane-landing Hemkomst
2022-02-16
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr
price-kr Enkelrum
43 950 kr
plane-takeoff Avresa
2023-01-25
plane-landing Hemkomst
2023-02-07
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr
price-kr Enkelrum
43 950 kr

*Preliminärt pris, vänligen kontakta Thabela Travel för mer information.

Pris i enkelrum gäller på hotell. Det finns begränsat antal hytter på yachten och därför kan vi inte under kryssningen garantera enkelhytt.

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Amman, Tel Aviv-Stockholm/Göteborg/Köpenhamn
 • Boende 6 nätter i kategori B-hytt på motorseglaren M/Y Harmony V
 • Boende på fyrstjärniga hotell i Jordanien, Egypten och Israel.
 • Transporter, flygresor och måltider enligt resebeskrivning
 • Svensktalande professionell guide
 • Engelsktalande lokala specialistguider.
 • Fiske- och snorklingsutrustning på yachten.
 • Bagageservice och dricks till bärare.
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen ca 30 dagar innan avresa.

I priset ingår inte:

 • Utflykter som erbjuds under kryssningen.
 • Dricks till besättningen på kryssningen.
 • Dricka. På kryssningen ingår kaffe/te och dricksvatten.

Utflyktspaket alternativ 1
Dag 5 – Sharm el Sheikh – Katarinaklostret
Dag 6 – Luxor – Konungarnas Dal med ett 60-tal gravar, Hatshepsuts tempel och kolosserna i Memnon.
Dag 7 – Luxor – Karnak- och Luxortemplen.
Dag 9 – Suez – Kairo med pyramiderna.
Pris: 4 950 kr

Utflyktspaket alternativ 2
Dag 5 – Sharm el Sheikh – snorklingstur vid Ras Mohamed
Dag 6 – Luxor – Konungarnas Dal med ett 60-tal gravar, Hatshepsuts tempel och kolosserna i Memnon.
Dag 7 – Luxor – Karnak- och Luxortemplen.
Dag 9 – Suez – Kairo med pyramiderna.
Pris: 4 450 kr

Hyttkategorier uppgradering per person
B-hytt ingår. Belägna på huvuddäck med runda skeppsfönster.
A-hytt: 3 990 kr. Belägna på huvuddäck med stora fönster.
P-hytt: 7 990 kr. Belägna på översta däck med stora fönster.
Observera att det finns ett begränsat antal hytter i varje kategori. Kategori avgörs av hyttens placering och storlek samt fönstrens storlek. Samtliga hytter har fönster. Klicka här för att se hytternas placering.

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället.  Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 6,25 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 14 dagar är 604 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan – Kryssning Egypten, Jordanien och Israel.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Liknande resor