Kryssning i Egypten, Jordanien och Israel

 • plane-takeoff
  • 2022-02-03
 • Längd: 14 dagar
 • price-icon Pris från: 39 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Kryssning i Egypten, Jordanien och Israel

Följ med på en underbar kryssning i Egypten, Jordanien och Israel. Den här kryssningen är den perfekta kombinationen av kryssning och rundresa. Vi inleder resan med ett par dagar i Jordanien, där vi besöker den rosa ruinstaden Petra och öknen i Wadi Rum. I Akaba kliver vi ombord på vår exklusiva yacht, som blir vårt hem för en vecka. Vi kryssar i lugn takt genom Röda havet och följer fotspåren av de gamla egyptiska kungarna och faraonerna. Naturligtvis passar vi på att besöka historiska platser såsom Kairo, Luxor och Suezkanalen. Smaka på orientaliska kryddor, beundra forntida tempel och snorkla genom korallrev i regnbågens alla färger. Resan avslutas i Israel, Bibelns land, med besök i Jerusalem och Betlehem.

Vår kryssning i Egypten, Jordanien och Israel går även att boka valfritt datum med engelsk guide.

Välkommen på våra reseaftnar med bildvisning om våra resor till Asien och andra världsdelar.

pic1

Svensk Guide

Läs mer

Dagsprogram

Välkommen till Jordanien!

Nu börjar vår efterlängtade kryssning i Egypten, Jordanien och Israel. Första anhalten på vår resa är flyg till Jordanien och vi anländer på eftermiddagen. Vi åker direkt vidare till Madaba där det blir välkomstmiddag på kvällen.

Hotell: Madaba Hotel
Måltider: Middag

Madaba och Neboberget

Första dagen i Jordanien bjuder på stora höjdpunkter, inklusive en dos religionskunskap och historia. Madaba, med sina gamla kristna kyrkor är allra mest berömt för de imponerande mosaikgolven i de byggnader som återfinns här från den bysantinska tiden. Här råder en tilldragande atmosfär och att strosa runt bland stadens små gator med bodar och butiker är en charm i sig. Vi kör vidare till det berömda Neboberget, som är ett betydelsefullt religiöst landmärke och som förser oss med en minst sagt storslagen utsikt utöver Jordaniendalen och ”Det heliga landet” Israel. Det var på denna plats som Moses för allra första gången blickade ut över det utlovade landet, som han dock själv inte hann med att uppleva. Moses dog så småningom på berget och enligt den kristna läran sägs han också ligga begravd här – även om platsen för hans grav fortfarande är okänd. I slutet av dagen kommer vi fram till Wadi Musa, där vi inkvarterar oss på vårt hotell i närheten av Petrabergen.

Hotell: Petra Guest House
Måltider: Frukost, lunch

Klippstaden Petra

Idag ska vi bli presenterade för ett av världens sju (nya) underverk; nämligen den mytomspunna, arkeologiska staden Petra i Jordanien. Den anrika ruinstaden kan dateras tillbaka till ca 300 år före Kristus och har i århundraden legat bortglömd och bevarad, innan Johann Burckhardt upptäckte platsen utifrån myten om den försvunna staden år 1812. Petra var Nabatéernas huvudstad och verkade som ett viktigt handelscentrum för dåtidens karavaner. Staden Petra ligger dolt, inbäddad i en sluten dal, och för att uppleva alla de imponerande byggnadsverken, templen och gravarna som är direkt inhuggna i den rosa- och orangefärgade klippväggen, ska man först passera El Siq – den två kilometer långa hålvägen – som i sig är en upplevelse man sent glömmer. I fotriktiga skor och beväpnade med en laddad kamera och vattenflaska träder vi in i Johann Burckhardts – och andra resenärers – fotspår. Vi belönas rikligt när Petras skönhet uppenbarar sig vid El Siqs ände. På sen eftermiddag åker vi vidare till Wadi Rum där vi övernattar mitt i öknen under miljontals stjärnor.

Hotell: Sun City Camp
Måltider: Frukost, lunch, middag

Wadi Rum – Aqaba

Idag tar vår resa oss till Wadi Rum, beduinernas ökendal. Vi möts av ett fascinerande månlandskap som ligger cirka 1 000 meter över havet. Wadi Rum är idag en nationalpark och det betyder att vi inte får åka runt med buss. Vi stannar i det lilla ökensamhället Rum, härifrån tar vi oss i öppen jeep ut i djupa, sandiga dalgångar bland rosaröda sandväggar. Vi färdas i Lawrence av Arabiens fotspår. Här finns spår av kamelkaravaner som fraktade kryddor, myrra och rökelse. Framåt eftermiddagen når vi Aqaba, Jordaniens enda kuststad. Aqaba har ett strategiskt läge längst in i Akabaviken mellan tre kontinenter. Numera lever Aqaba av handel, turism och kultur. Sen eftermiddag kliver vi ombord på superyachten M/Y Harmony G, ett modernt praktverk med smakfullt inredda hytter, matsalar och soldäck.

Hotell: M/Y Harmony G
Måltider: Frukost, lunch, middag

Sharm el-Sheikh - Kloster och korallrev

Vi kryssar vidare mot Egypten och i morgontimmarna ankrar vi i egyptiska Sharm el-Sheikh på Sinaihalvöns sydspets. Fram till 1900-talet var staden en beduinby, men det kristallklara vattnet kombinerat med fina korallrev lockade dykare och snart var turismen igång. Här finns möjlighet att följa med på en utflykt till det spektakulära Katarinaklostret, kristendomens äldsta kloster beläget vid foten av berget Sinai – platsen där Moses ska ha tagit emot de tio budorden från Gud. Är ni mer sugna på att njuta av vad havet har att erbjuda kan ni istället välja att ta en snorkeltur i det varma Röda havet, känt som en av världens bästa platser för att upptäcka livet under ytan. Här kryllar det av färgrika korallrev och fiskar i alla tänkbara kulörer. Efter en händelserik dag tar vår resa oss vidare mot Hurghada på Egyptens ostkust.

Hotell: M/Y Harmony G
Måltider: Frukost, lunch, middag

Känn historiens vingslag i Luxor

Idag lämnar vi vårt bekväma skepp och reser vidare sydväst med buss till Luxor – en av de mest mytomspunna platserna i Egypten. Vi har möjlighet att följa med på en guidad tur till Luxortemplet med dess ikoniska pelare samt till tempelstaden i Karnak, som i många århundraden var det antika Egyptens religiösa centrum. Vi beundrar mäktiga byggnadsverk och förundras över de gamla egyptiernas arkitektoniskt högklassiga hantverkskap. En upplevelse utöver det vanliga!

Hotell: Luxor Hotel
Måltider: Frukost, lunch, middag

Konungarnas dal

Vi vaknar på vårt hotell i Luxor på Nilens östra strand. I dag kan den som vill fördjupa sig ännu mer i Egyptens fascinerande historia. Dagens valfria utflykt tar oss till Konungarnas dal, Memnons imponerande, 18 meter höga statyer samt farao Hatshepsuts begravningstempel – den enda kvinnliga faraon. Det blir en dag späckad med minnesvärda intryck och en riktig djupdykning i det antika Egypten. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till kusten och checkar återigen in på vår superyacht för att vaggas till sömns av Röda havets milda vågskvalp.

Hotell: M/Y Harmony G
Måltider: Frukost, lunch, middag

Suezkanalen - Koppla av till havs

Efter två intensiva dagar i Luxors hetta tar vi igen oss på havet. Vi färdas norrut mot Suezkanalen och har hela dagen på oss att koppla av på soldäck, njuta av vyerna och låta oss väl smakas av vår kocks gastronomiska färdigheter i Mellanösterns smakrika kokkonst. Om vädret tillåter kanske vi ankrar i en skyddad vik och tar ett svalkande dopp, en snorkeltur eller kanske paddlar kajak.

Hotell: M/Y Harmony G
Måltider: Frukost, lunch, middag

Heldag i Kairo

Innan vi ankrar i Suez på den sena eftermiddagen har vi möjlighet att följa med på en guidad heldagsutflykt till Kairo, Egyptens stolta huvudstad och Afrikas största stad. Kairo är en smältdegel av olika världar där antikt möter modernt. Strosa runt i den medeltida muslimska delen av staden och låt dig hänföras av vindlande, medeltida gränder, färggranna basarer och sjungande minareter. Till kvällen är vi tillbaka till havs för en av kryssningens absoluta höjdpunkter – den nattliga traversen genom Suezkanalen, en av världens viktigaste vattenvägar som förbinder Indiska oceanen med Medelhavet. Beundra spektaklet från däck – det här är en upplevelse få förunnad.

Hotell: M/Y Harmony G
Måltider: Frukost, lunch, middag

Från Röda havet till Medelhavet

Vi fortsätter att kryssa genom Suezkanalen. Kanalen öppnades för trafik 1869 efter tio års byggande och en insats som krävde 1,5 miljoner arbetare. 2015 invigdes även en utbyggnationen under pompa och ståt, en 37 kilometer lång ny sträckning av den gamla kanalen. Efter att ha tagit oss igenom samtliga slussar anländer vi sent på eftermiddagen till Port Said, en viktig hamnstad i nordöstra Egypten vid kanalens mynning till Medelhavet. Vi fortsätter därifrån vår seglats norrut för kryssningens sista sträcka längs med Medelhavets ostkust.

Hotell: M/Y Harmony G
Måltider: Frukost, lunch, middag

Tillbaka i hamn - Stadsrundtur i Tel Aviv

På morgonen anländer vi till slutmålet för vår resa, Tel Aviv i Israel. Vi säger adjö till vår yacht efter en sista frukost ombord. Väl på land tar vi tillfället i akt att utforska Israels främsta kuststad. Vi besöker Neve Zedek, den första stadsdelen som byggdes utanför portarna till den gamla staden Jaffa. Idag är området ett av Tel Avivs mest eftertraktade bostadskvarter. Speciellt för det unga, framgångsrika gardet av designers, konstnärer och artister. Neve Zedek har många trevliga restauranger, vinbarer, kaféer samt små butiker med både designartiklar och hantverk. Svalka er med ett uppfriskande glas granatäpplejuice från stadens största marknad Carmel och njut av en äkta falafel från gathörnet. Tel Aviv kallas också ”den vita staden”. Man syftar då på de stilrena, företrädesvis vita husen med Bauhausarkitektur. Sedan 2003 räknas Tel Avivs ”vita stad” som ett av Unescos världsarv. Efter stadsrundturen fortsätter vår resa till Jerusalem.

Hotell:  Lady Stern Jerusalem
Måltider: Frukost, lunch

Jerusalem stadspromenad

Jerusalem – Den Eviga Staden – byggdes för första gången för tusentals år sedan och har under en lika lång tid lockat miljontals religiösa pilgrimer. Den gamla stadsdelen som vackert inramas av den omringade muren är uppdelad i fyra kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armeniska. Här återfinns några av de allra mest betydelsefulla platserna och helgedomar inom respektive religion. Vi styr vår riktning mot den gamla staden. I de tjusiga, judiska kvarteren besöker vi den anrika, romerska marknadsplatsen Roman Cardo och naturligtvis Klagomuren, som är den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Här kan vi även skåda de bedjande männen med sina karaktäristiska kläder och frisyrer. Härifrån går vi i Jesus fotspår när vi följer vägen Via Dolorosa, hela vägen fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha.

Hotell:  Lady Stern Jerusalem
Måltider: Frukost, lunch

Olivberget, Getsemane och Betlehem

Olivberget eller Oljeberget är en ås öster om det gamla Jerusalem. I dag är Oljeberget en del av staden, som fått sitt namn av den rika förekomsten av olivträd. Berget nämns ofta i Bibeln som platsen för olika händelser. På toppen av berget får vi en fantastisk panoramautsikt över Jerusalem. Härifrån vandrar vi ner till den judiska gravplatsen. Uppskattningsvis finns det 150 000 gravar där. Enligt judisk tro så kommer de första som återuppstår när Messias kommer tillbaka vara de som ligger begravda på Oljeberget. Vid foten av Oljeberget låg Getsemane, den olivträdgård där Jesus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför sin korsfästelse. Idag besöker vi en av resans höjdpunkter, Födelsekyrkan (kyrkan är under renovering men håller öppet) i Betlehem, platsen för Jesu födelse. Enligt traditionen utpekas en grotta som Jesu födelseplats. Ovanpå denna uppfördes på 300-talet kyrkan av Kejsaren Konstantin den store. Platsen betraktas som helig av såväl kristna som muslimer. Födelsekyrkan år sedan 2012 ett av Unescos världsarv. I Betlehem ges möjligheten att prova en typisk arabisk lunch. Palestinierna i Betlehem är berömda för sina handsnidade figurer i olivträd. Vi stannar till vid en av deras butiker.

Hotell:  Lady Stern Jerusalem
Måltider: Frukost, lunch, middag

Hemresa

Under eftermiddagen reser vi till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien. Alternativt så går det att boka en tilläggsresa med sol och bad i Tel Aviv.

Måltider: Frukost

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2022-02-03
plane-landing Hemkomst
2022-02-16
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr *
price-kr Enkelrum
53 950 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2022-02-03
plane-landing Hemkomst
2022-02-16
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
39 950 kr
price-kr Enkelrum
53 950 kr

*Preliminärt pris för – Kryssning Egypten, Jordanien och Israel.

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Amman, Tel Aviv-Stockholm/Köpenhamn
 • Boende 6 nätter i kategori C-hytt på motorseglaren M/Y Harmony G
 • Boende på fyrstjärniga hotell i Jordanien, Egypten och Israel.
 • Transporter, flygresor, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivning
 • Svensktalande professionell guide
 • Engelsktalande lokala specialistguider
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokala guider och chaufförer
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen ca 30 dagar innan avresa.

I priset ingår inte:

 • Utflykter som erbjuds under kryssningen.
 • Dricka.

Hyttkategorier uppgradering per person
C-hytt:  ingår. Belägna på nedre däck med runda skeppsfönster.
B-hytt:  3 000 kr. Belägna på huvuddäck med runda skeppsfönster.
A-hytt: 4 500 kr. Belägna på huvuddäck med stora fönster.
P-hytt: 11 200 kr. Belägna på översta däck med stora fönster.
Observera att det finns ett begränsat antal hytter i varje kategori. Kategori avgörs av hyttens placering och storlek samt fönstrens storlek. Samtliga hytter har fönster. Klicka här för att se hytternas placering.

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället.  Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 6 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 14 dagar är 604 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan – Kryssning Egypten, Jordanien och Israel.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Liknande resor