Kenya – den stora migrationen

 • plane-takeoff
  • 2024-09-07
 • Längd: 10 dagar
 • price-icon Pris från: 59 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Kenya – den stora migrationen

Följ med på safari i Kenya under den bästa årstiden för att i Masai Mara se världens största migration av stora däggdjur. Över 1 miljoner gnuer och zebror följer regnen ständigt på jakt efter gröna betesmarker. Det medför risker att korsa floderna, då djuren måste kasta sig från klippor för att sedan simma bland hungriga krokodiler. Detta är ett av vår jords mest storslagna skådespel och en av de mäktigaste naturupplevelser man kan uppleva! Vi besöker även den omtalade Nakurusjön med rosa flamingos, Crescent Island där vi vandrar bland vilda djur, en massajby och Karen Blixens farm. Ciceron är Charlotte Permell som tidigare var programledare för Mitt i Naturen och nu chefredaktör för WWF Världsnaturfondens tidning. Förläng gärna med sol och bad i Mombasa. Resan sker i samarbete med SvD Accent.

Se videor med Thabela Travel på safari i Kenya >>
Besök Thabela Travels videoblogg om den stora migrationen i Kenya >>

Föredrar du att åka på safari i Kenya på egen hand?
Kontakta då Thabela Africa, som är vår resebyrå i Sydafrika med svensk personal. De erbjuder följande typer av Afrikaresor:
Afrika med engelsk guide | Köra-själv-paket | Temaresor | Båt och tågresor

 

pic1

Svensk Guide

Läs mer
 Avresa och ankomst till Nairobi

Avresa från Skandinavien på morgonen. Efter en mellanlandning i Bryssel fortsätter vi mot Kenya och landar i Nairobi på kvällen. Vår svensktalande guide möter oss och tillsammans åker vi till vårt hotell för incheckning och en välbehövlig natts sömn efter flygresan.
Välkommen till Kenya!

Hotell: Tamarind Tree Hotel
Måltider: –

Nairobi

Härligt utvilade är det dags att börja utforska Kenya. Efter frukost åker vi till stadsdelen Karen. Vi märker på en gång att Nairobi är en modern storstad som håller internationell standard med sina höga byggnader, hotell och sevärdheter. Vårt första besök är på Karen Blixenmuséet där vi lär känna varandra under en smaklig lunch. Gården fick internationell berömmelse med utgivandet av filmen Mitt Afrika, en Oscarsvinnande film baserad på Blixens självbiografi. Hon flyttade från Danmark till Nairobi för att gifta sig och tog där på sig ansvaret att driva en kaffegård. Kaffegården finns idag inte kvar utan är numera en golfklubb och ett bostadsområde, men området bär än idag hennes namn. Bredvid ligger ett skydds- och avelscenter för utrotningshotade giraffer. Från en förhöjd plattform kan man mata och betrakta dessa majestätiska djur. Eftermiddagen är fri för egen tid innan vi samlas för att äta välkomstmiddag tillsammans.

Hotell: Tamarind Tree Hotel
Måltider: Frukost, välkomstmiddag

Naivashasjön och Nakurusjön

Efter frukost väntar safari och den stora migrationen på oss. Tidigt på morgonen lämnar vi storstadens stök och beger oss västerut mot fantastiska djur- och naturäventyr. Dagens första stopp blir den spektakulära Naivashasjön. På förmiddagen blir det båtfärd och vandring på Crescent Island bland giraffer, zebror, antiloper och andra vilda djur. I sjön finns flodhästar och gott om fåglar. Vi åker vidare genom ett område känt som Kenyas ”brödkorg” och snart flimrar fält fulla med korn- och veteodlingar förbi utanför bilfönstret. Sen eftermiddag når vi Lake Nakuru – den rosa sjön. Great Rift Valley sträcker sig från Syrien i norr till Moçambique i söder. Några av de bästa djurområdena i Östafrika ligger nere i förkastningsdalen, bland dem Lake Nakuru nationalpark. Ett vanligt naturinslag i dalen är grunda sodasjöar med höga halter av natriumkarbonat och andra salter. Lake Nakuru nationalpark skapades för att skydda det rika fågellivet som samlas vid dess sodasjö, framför allt de enorma flockarna med ibland över en miljon flamingor. Skådespelet kan vara magnifikt och det är inte konstigt att Nakurusjöns nationalpark är fågelälskarnas paradis.

Hotell: Lake Nakuru Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Nakurusjön

Idag vaknar vi tidigt fulla av förväntan inför vår heldag med safari i Nakuru nationalpark. Längs med strandkanten spanar vi extra noga, för att se vilka djur som tagit sig dit för att dricka. Lake Nakuru anses vara den nationalpark i Kenya där vi har störst chans att få se såväl noshörning som leopard. Nationalparken är känd för att vara en fristad för såväl trubbnos- som spetsnoshörning. Med lite tur så ser vi båda! Här har vi också möjlighet att se den mycket sällsynta och vackra Rothschilds giraff, en hotad underart av nordlig giraff. Kombinationen av nationalparkerna Lake Nakuru och Masai Mara på denna resa gör att det finns god chans att vi lyckas se the Big Five, le­jon, leopard, elefant, noshörning och buffel.

Hotell: Lake Nakuru Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Safari i Masai Mara naturreservat

Idag reser vi vidare till en av safariresans höjdpunkter, det omtalade naturreservatet Ma­sai Mara. Vi reser västerut mot Kenyas bördiga högländer. Längs med vägen pas­serar vi många vackra, skiftande landskap. När vi når Masai Mara breder mäktiga grässavanner ut sig framför oss. Det är lätt att förstå varför just detta naturreservat klassas som landets ståtligaste. Här, vid gränsen mot Tanzania, hittas ca 90 olika däggdjur och runt 500 fågelarter. Varje år migrerar stora mängder gnuer, zebror och antiloper från Serengeti i Tanzania över gränsen till Kenya. Någon gång i juli – augusti når de Masai Mara. Då har regnet under våren förvandlat savannen till en grön oas. I september – oktober vänder de söderut igen då gräset åter vuxit sig högt i Serengeti. Känslan är nästan overklig när man får bevittna den stora migrationen. Efter lunch på lodgen beger vi oss ut på vår första safari i detta mäktiga naturreservat.

Hotell: Mara Simba Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Safari i Masai Mara naturreservat

Tidig morgon ger vi oss iväg mot Mara-floden där vi hoppas att få uppleva re­sans höjdpunkt, det naturskådespel som vi redan sett i otaliga naturdokumen­tärer. Här samlas vid denna årstid de stora flockarna med gnuer, zebror och antiloper längs deras vand­ring mot nya betesmarker. De måste korsa floden, som är full av krokodiler, flodhästar och andra faror. Gnuerna och zebrorna samlas för att invänta rätt tillfälle att passera floden och när väl några djur vågat sig på ett försök följer alla efter på en och samma gång. Kaoset blir totalt när tusentals djur försöker ta sig över floden, samtidigt som stora krokodiler går till attack. Krokodiler kla­rar sig många månader utan mat, och de som lever i migrationsområdena drar fördel av hjordarna som passerar floderna. Men farorna är inte över bara för att djuren lyckas ta sig till andra si­dan floden. Efter hjordarna smyger hela tiden de stora kattdjuren och i området finns det gott om lejon. Det här är verkligen vad man kan kalla en safari i Kenya! Till eftermiddagen besöker vi en massajby där vi får lära oss mer om Kenyas urbefolkning. Massajerna var förr en fruktad krigarstam, vars medlemmar än i dag stolt bär sina traditionella kläder och spjut. Nu lever de av boskapsskötsel i dessa trakter. Vi blir mottagna av massajerna med stor gästfri­het och får ta del av deras traditionella levnadssätt och även en dansuppvisning.

Hotell: Mara Simba Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Safari i Masai Mara naturreservat

Vi vaknar upp med förväntan på ännu en fantastisk dag i Kenyas vildmark. Idag tillbringar vi åter igen hela dagen i Masai Mara för att förhoppningsvis få bevittna magin i den stora migrationen under morgon- och eftermiddagssafarin. Vi ser flockar med betande djur som gnuer, zebror och allehanda antiloper, giraffer, vårtsvin och flodhästar. The Big Five med lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning letar vi efter. Och så hoppas vi på lite andra spännande djur som gepard, schakal och hyena. Mellan dessa fantastiska vilda upplevelser återvänder vi till lodgen för lunch och en siesta, eller bara för att koppla av vid poolen. Efter en förhoppningsvis lyckosam eftermiddagstur åker vi tillbaka till lodgen för en sen middag.

Hotell: Mara Simba Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Safari i Masai Mara naturreservat

Det är dags för vår sista dag med safari i Kenya och våra vältränade ögon letar nu efter både favoriter och rariteter på savannen. Några som verkligen drar fördel av den stora mängden antiloper och gnuer är lejonen, som nu har tillgång till mer mat och är mer aktiva under dagtid än vanligt. Den öppna savannen passar dessutom geparderna utmärkt som springer ifatt sitt byte. Vi njuter av en mäktig solnedgång som bara den afrikanska savannen kan bjuda på.

Valfritt tillägg: Safari med luftballong tidig morgon. Pris 5 450 kr per person.

Hotell: Mara Simba Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Hemresa

Nu har vårt äventyr nått sitt slut, vi packar ihop och åker tillbaka mot huvudstaden. Håll ögonen öppna efter betande giraffer och antiloper när vi passerar den stora slätten Rift Valley. Ankomst till Nairobi tidig eftermiddag och en härlig avskedslunch på The Carnivore Restaurant, känd för sina saftiga grillrätter och afrikanska gästfrihet. Mätta och belåtna får vi sedan transport till flygplatsen där vi påbörjar vår resa hem igen eller mot nya äventyr om man vill njuta lite mer av Kenya.

Valfritt tillägg: Flyg Masai Mara – Nairobi. Pris 3 250 kr per person.

Hotell:-
Måltider: Frukost, avskedslunch

Ankomst Sverige

Tillbaka på skandinavisk mark med många fina minnen i bagaget.

Utflykter

 • Ballongsafari

  Ballongsafari

  Ta tillfället i akt och börja dagen med safari i en luftballong. I soluppgången, då djuren är som mest aktiva, glider vi tyst fram över savannen och ser djuren vakna till liv.  

Hotell

 • Tamarind Tree Hotel

  Tamarind Tree Hotel

  Från hotellet har man enkel tillgång till Nairobi och dess nationalpark. De närliggande förorterna Langata och Karen hör till Nairobis livligaste och mest populära med köpcentrum i världsklass och utmärkta restauranger.

 • Lake Nakuru Lodge

  Lake Nakuru Lodge

  Denna vackra eko-lodge är belägen inne i Nakuru Nationalpark med fantastisk utsikt över Nukurusjön och dess djurliv. Lodgen har en förträfflig restaurang med ett stort utbud av varierande rätter. 

 • Mara Simba Lodge

  Mara Simba Lodge

  Vid Talek River i Masai Mara ligger vår traditionellt byggda lodge. Den smälter fint in i omgivningarna och på kvällarna njuter vi av de djur som kommer dit för att dricka vid den upplysta delen av floden.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2024-09-07
plane-landing Hemkomst
2024-09-16
calender Antal dagar
10 dagar
price-kr Del i dubbelrum
59 950 kr
price-kr Enkelrum
67 950 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2024-09-07
plane-landing Hemkomst
2024-09-16
calender Antal dagar
10 dagar
price-kr Del i dubbelrum
59 950 kr
price-kr Enkelrum
67 950 kr

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg – Nairobi tur och retur.
 • Rum på fyrstjärniga hotell/lodger.
 • Transporter, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivning.
 • Svensktalande professionell reseledning och lokala specialistguider.
 • Bagageservice och dricks till bärare.
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar innan avresa.

Valfria tillägg:

 • Masai Mara ballongfärd: 5 450 kr per person.
 • Flyg Masai Mara – Nairobi: 3 250 kr per person.

I priset ingår ej:

 • Visum.
 • Reseförsäkring.
 • Dricks till lokalguider och chaufförer.
 • Dryck till måltid.
 • Personliga utgifter.

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer www.thabelatravel.com/klimatkompensation

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället. Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 7 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 10 dagar är 550 kr per person.

Vi reserverar oss för eventuella hotellbyten, till hotell med lika standard.

Vänligen, ta del av de särskilda och allmänna resevillkoren innan du bokar safariresan Kenya – den stora migrationen.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till Kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Tilläggsresor

Bad i Mombasa

Bad i Mombasa

Efter en vecka av tidiga morgnar i safarijeepen kan det vara skönt att varva ner med sol och bad vid kusten. Följ med till Mombasas fantastiska värld med fascinerande historia, tropiska sandvita stränder och exotiska smaker. Staden har varit en viktig handelspunkt sedan 1100-talet och många...

Bad i Mombasa

Efter en vecka av tidiga morgnar i safarijeepen kan det vara skönt att varva ner med sol och bad vid kusten. Följ med till Mombasas fantastiska värld med fascinerande historia, tropiska sandvita stränder och exotiska smaker. Staden har varit en viktig handelspunkt sedan 1100-talet och många stormakter har slagits om kontrollen över denna pärla.  Här har det under århundraden handlats med elfenben, kryddor och guld. Hotellet Severin Sea Lodge är inramad av viskande kokospalmer och bjuder på en lugn atmosfär vid Indiska Oceanen. Med möjlighet att uppgradera det till exklusiva The Sands at Chale Island.

 • Dag 1: Ankomst Mombasa

  Dag 1: Ankomst Mombasa

  Idag fortsätter resan till kusten. I Mombasa får vi transport till hotellet som ligger vackert inlindad i viskande palmträd och tropisk trädgård precis vid stranden.

  Hotell: Severin Sea Lodge
  Måltider: Middag

 • Dag 2: Ledig dag i Mombasa

  Dag 2: Ledig dag i Mombasa

  Ta det bara lugnt på stranden eller åk ut på utflykt (ingår ej). Åk ut med glasbottnad båt under dagen och kika på det marina livet i reservatet intill, och på kvällen är det vacker att åka ut med en traditionell dhow-båt.

  Hotell: Severin Sea Lodge
  Måltider: Frukost, middag

 • Dag 3: Ledig dag i Mombasa

  Dag 3: Ledig dag i Mombasa

  Ännu en ledig dag på egen hand. Du kan välja att tillbringa tid vid anläggningens pool och avnjuta en svalkande drink vid poolbaren eller besöka spa-avdelningen.

  Hotell: Severin Sea Lodge
  Måltider: Frukost, middag

 • Dag 4: Hemresa

  Dag 4: Hemresa

  Det är dags att lämna Kenya. Vi får transport tillbaka till Mombasa flygplats och påbörjar vår resa hem till Skandinavien igen.

  Hotell: –
  Måltider: Frukost

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
-
plane-landing Hemkomst
-
calender Antal dagar
4 dagar
price-kr Del i dubbelrum
2 900 kr
price-kr Enkelrum
4 400 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
-
plane-landing Hemkomst
-
calender Antal dagar
4 dagar
price-kr Del i dubbelrum
2 900 kr
price-kr Enkelrum
4 400 kr

I priset ingår:

 • Transport Mombasa flygplats – hotell tur och retur,
 • 3 nätter på 4* hotell i Superiorrum på Severin Sea Lodge inklusive frukost och middag.

I priset ingår ej:

 • Inrikesflyg Nairobi – Mombasa, cirka 1 550 kr per person, eller Nairobi – Mombasa returflyg cirka 2 650 kr,
 • Eventuellt flygtillägg för ändring av returresa till Skandinavien,
 • Dryck,
 • Dricks.

Valfritt tillägg:

 • Uppgradering till helpension (frukost, lunch och middag) = 450 kr per person

Uppgradering hotell:
Uppgradera till det lyxiga 5* hotellet The Sands at Chale Island. Cirka 3 900 kr per person i dubbelrum eller 5 900 kr i enkelrum. Vänligen kontakta Thabela Travel för mer information.

Observera att inga bokningar är gjorda i nuläget, pris och tillgänglighet kan därför inte garanteras.

Priset är baserat på resa mellan juli och oktober 2024, kontakta oss för prisförfrågan för resa under andra datum.

Giraffe Manor, Nairobi

Giraffe Manor, Nairobi

Giraffe Manor är ett av värdens mest efterfrågade boutique hotell. Hotellet ligger i ett naturreservat med Rothschild-giraffer som kommer på besök och stäcker in sina långa halsar genom fönstrena i hopp om en godbit i från dig innan de drar sig tillbaka till skogen.  
Den ståtliga...

Giraffe Manor, Nairobi

Giraffe Manor är ett av värdens mest efterfrågade boutique hotell. Hotellet ligger i ett naturreservat med Rothschild-giraffer som kommer på besök och stäcker in sina långa halsar genom fönstrena i hopp om en godbit i från dig innan de drar sig tillbaka till skogen.  
Den ståtliga herrgårdens historia går tillbaka  till 1930-talet när besökare kom till Östafrika för att njuta av safaris. Rothschild-giraffen är starkt utrotningshotad och ägarna driver ett projekt som har lyckats öka antalet i det vilda. 

 • Herrgården

  Herrgården

   Giraffe Manor är ett exklusivt boutiquehotell som sägs vara en av de mest instagrammade byggnaderna i världen. Dess historia går tillbaka till 1930-talet när besökare kom till Östafrika för att njuta av safaris.  

 • Välkommen

  Välkommen

  I naturreservatet runt Giraffe Manor finns en flock med ca 25 giraffer som kommer på besök och sträcker in sina långa halsar genom fönster och dörrar i hopp om att få en godbit innan de drar sig tillbaka till skogen.  

 • Afternoon tea

  Afternoon tea

  På eftermiddagen serveras afternoon tea och du kan räkna med att få sällskap av girafferna. Alla måltider som ingår är en upplevelse i sig och håller högsta kvalitet.

 • Rotschild's giraffe

  Rotschild's giraffe

  Giraffe Manors ägare driver African Fund for Endangered Wildlife. De har lyckats öka  populationen av Rothschild-giraffer från att vara nära utrotning. De utbildar även kenyanska barn om vilda djur.  

 • Hungriga på morgonen

  Hungriga på morgonen

  Redan i gryningen kommer girafferna hungriga till hotellet och när ni vaknar på morgonen står dem utanför ert fönster.

 • Frukost med girafferna

  Frukost med girafferna

  Frukosten äter du bokstavligen tillsammans med girafferna. Men det bukar bli lite över till dig också!

 • Boutique Hotel

  Boutique Hotel

  Giraffe Manor har enbart 12 rum och det är ett av världens mest unika boutique hotel. Det kan vara fler års väntetid för att få plats.

 • Rummen

  Rummen

  Ägarna har renoverat herrgården med omsorg för att bevara karaktären från 30-talet. Varje rum har ett  art deco-badrum, antika möbler och ett namn som påminner om herrgårdens förflutna.

 • Rummen

  Rummen

  Hela hotellet är fyllt av tavlor, föremål, böcker och alla slags prylar som har anknytning till giraffer.

 • Verandan

  Verandan

  Vissa rum har även en veranda och från den kan du mata girafferna.

Safari i Amboseli

Safari i Amboseli

I Kenya finns hela 54 nationalparker som skiljer sig åt vad gäller innvånare och landskap. Just Amboseli är känt för sitt vackra läge på gränsen till Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. Vid klart väder har du chans att fota en elefant med ett snöklätt berg i bakgrunden. Parkens...

Safari i Amboseli

I Kenya finns hela 54 nationalparker som skiljer sig åt vad gäller innvånare och landskap. Just Amboseli är känt för sitt vackra läge på gränsen till Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. Vid klart väder har du chans att fota en elefant med ett snöklätt berg i bakgrunden. Parkens invånare är allt från giraff till lejon, men framförallt är det stora elefanthjordar som imponerar.

 • Dag 1: Ankomst Amboseli

  Dag 1: Ankomst Amboseli

  Idag flyger vi vidare till Amboseli (flyg ingår ej), där vår lodge ligger mitt bland djuren och med Kilimanjaro i bakgrunden.

  Hotell: Amboseli Serena Lodge
  Måltider: Middag

 • Dag 2: Safari i Amboseli

  Dag 2: Safari i Amboseli

  Landskapet i Amboseli är en blandning av skog, våtmark och grässlätter och vi har hela dagen till förfogande att spana efter djur i de olika typerna av vegetation.

  Hotell: Amboseli Serena Lodge
  Måltider: Frukost, lunch, middag

 • Dag 3: Avresa Nairobi

  Dag 3: Avresa Nairobi

  Det är dags att lämna Kenya. Efter en tidig frukost flyger vi tillbaka till Nairobi, för att senare ta flyget hem mot Skandinavien.

  Hotell:
  Måltider: Frukost

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
-
plane-landing Hemkomst
-
calender Antal dagar
3 dagar
price-kr Del i dubbelrum
8 950 kr
price-kr Enkelrum
9 950 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
-
plane-landing Hemkomst
-
calender Antal dagar
3 dagar
price-kr Del i dubbelrum
8 950 kr
price-kr Enkelrum
9 950 kr

I priset ingår: 

 • Transporter, utflykter, inträden och måltider enligt resebeskrivningen
 • 2 nätter på Amboseli Serena Lodge med helpension (frukost, lunch, middag)

I priset ingår ej:

 • Inrikesflyg Masai Mara – Amboseli, cirka 3 750 kr per person samt enkelflyg Amboseli – Nairobi cirka 1 600 kr per person
 • Eventuellt flygtillägg
 • Dricks
 • Dryck

Ett flygtillägg eller andra arrangemang kan tillkomma beroende på var original-resan slutar/ börjar, vänligen kontakta Thabela Travel för mer information.

Observera att inga bokningar är gjorda i nuläget, pris och tillgänglighet kan därför inte garanteras.

Utflykterna försiggår med engelsk guide och andra internationella resenärer.

Liknande resor