Georgien, Armenien och Iran

 • plane-takeoff
  • 2019-09-28
 • Längd: 14 dagar
 • price-icon Pris från: 33 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Georgien, Armenien och Iran

På denna rundresa till Georgien, Armenien och Iran får vi upptäcka många aspekter av dessa tre spännande länder. Georgien hänför med Kaukasus bergslandskap, 8000 års vintillverkning, dramatisk historia och landets välbevarade medeltida slott och kyrkor. Armeniens många sevärdheter imponerar med medeltida kloster, bergssjöar och bibliskt historiska platser och världsarv. Som en av världens äldsta civilisationer bjuder Iran på mycket historia och vacker arkitektur och mosaik. Vi besöker den gröna oasen Esfahan, rosornas stad Shiraz och avslutar med det storslagna världsarvet Persepolis. Följ med på en variationsrik resa från Kaukasus snöklädda toppar till Persiens oändliga öken.

 

Välkommen till bildvisning om våra Asienresor! »

pic1

Svensk Guide

Läs mer
Avresa mot Georgien

Vi flyger från Skandinavien till Tblisi, Georgiens huvudstad.

Ankomst Tblisi

Tidigt på morgonen anländer vi till Tbilisi flygplats och möts av vår svenska guide som tar oss till vårt hotell. Vi vilar under förmiddagen varefter vi beger oss ut för att utforska Georgiens huvudstad, Tbilisi. Vi förundras över de gamla stadsdelarna och går på en promenad på de smala gatorna för att njuta av färgglada hus, mönstrade balkonger och underbara prov av modern arkitektur. Vi besöker Metekhikyrkan från 1200-talet och njuter av den magnifika utsikten över gamla Tbilisi. Från Narikalafästningen från 300-talet får vi en panoramavy över hela Tbilisi. På kvällen äter vi en trevlig välkomstmiddag.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Coste Hotell

Stepantsminda

Vi kör rakt norrut i landet  och stannar till vid det arkitektoniska slottskomplexet Ananuris från 1600-talet, med två vackra kyrkor. Sniderierna på kyrkorna är ett av de bästa proven på den georgiska konsten. Vägarna erbjuder sceniska vyer genom Kaukasus höga berg och längs med floden Tergi. Vi anländer till staden Stepantsminda där vi kör vi upp för bergen till kyrkan Gergeti Trinity Church som ligger på 2170 meters höjd. Om vädret tillåter så kan vi få en glimt av en av de högsta glaciärerna i Kaukasus.

Måltider: Frukost, lunch, middag
Hotell: Porta Caucasia

Gori och Mtskheta

Vi beger oss av efter frukost mot staden Gori, som är Josef Stalins födelsestad, där vi besöker ett spännande museum om Stalin. Dagen fortsätter mot Mtskheta, den tidigare huvudstaden i Georgien och landets religiösa centrum. Vi besöker den sagolikt vackra platsen där Jvariklostret från 500-talet ligger. Vi besöker även Svetitskhovelikatedralen från 1000-talet där kläder som bars av Jesus sägs ligga begravda. Både Jvariklostret och Svetitskhovelikatedralen ingår i Mtskhetas historiska monument och som gemensamt klassas som världsarv.

Måltider: Frukost, lunch
Hotell: Coste Hotel

Haghpat och Sevansjön

På morgonen kör vi söderut till gränsen mellan Georgien och Armenien där vi byter
transport och fortsätter vår resa i nästa innehållsrika och natursköna land. En av dagens höjdpunkter är vårt besök till klostret i Haghpat som är ett mästerverk av armenisk arkitektur. Haghpat var ett av de största religiösa, kulturella utbildningscentra i medeltida Armenien. Vi fortsätter vår resa via spa-orten Dilijan som även kallas Lilla Schweiz, för sitt vackra läge bland bergen. Vi gör ett kort fotostopp och kör sedan vidare till Sevansjön som även den erbjuder vackra utsikter. Dagens slutmål är Armeniens huvudstad, Jerevan dit vi kommer fram på kvällen.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Ani Plaza

Geghard, Garni och Jerevan

Idag besöker vi det unika medeltida Geghard klosterkomplex f med bland annat kyrkor som huggits ut ur berget. Klosterkomplexet tillsammans med dalgången och omgivningarna utgör ett världsarv. Geghard har fått sitt namn av det spjut som skadade Jesus under hans korsfästelse och sägs ha förts till klostret. Efter vårt besök till Geghard åker vi vidare till Garni och besöker ett hedniskt tempel i grekisk-romersk stil som byggdes under första århundradet. Idag äter vi en traditionell lunch och får vara med när brödet lavash bakas. Eftermiddagen spenderas i Jerevan som är en av världens längst kontinuerligt bebodda städer. I Jerevan går vi på en stadstur och ser stadens vackra operahus, parker och torg.

Måltider: Frukost, lunch
Hotell: Ani Plaza

Khor Virap, Noravank och Goris

Idag ser vi ut över den spektakulära utsikten över Araratslätten och i horisonten ses Araratberget där det säga att Noaks ark i Bibeln strandande. I området besöker vi klostret Khor Virap som byggdes på 600-talet. Vi besöker också klostret Noravank som är ett stort religiöst och kulturellt centrum från 1200-talet. Skönheten i Noravank är byggt i en bedårande harmoni med den omgivande naturen. På kvällen tar vi oss till Goris, i landets södra delar, där vi sover på ett enklare hotell, sista natten i Armenien.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Mirhav

Tabriz och Teheran

Efter frukost åker vi till gränsövergången till Iran för att fortsätta till staden Tabriz. Efter lunch flyger vi vidare till Teheran. Efter dagens många intryck med gränsövergång och buss- såväl som flygresa kommer vi fram till vårt bekväma hotell i Teheran.

Måltider: Frukost, lunch
Hotell: Raamtin Hotel

Teheran

Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Teheran som är en vimlande och intensiv huvudstad. Därefter utforskar vi världsarvet Golestanpalatset som var shahernas sista kungliga boning. Palatset är överdådigt utsmyckat med marmorfasader, vackra verandor, och en utsökt trädgård. Golestan representerar ett enastående exempel på sammanslagning av persisk arkitektur och konster med europeiska motiv och stilar. Vi besöker Irans nationalmuseum med en fantastisk samling av historiska föremål. Vi besöker också mattmuseet och dess fina persiska mattor som är rena mästerverk i världsklass.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Raamtin Hotel

Kashan och Abyaneh

Idag reser vi söderut genom öknen mot Esfahan som är en av resans vackraste städer och en definitiv höjdpunkt. På vägen stannar vi till i Kashan där vi besöker Tabatabaei House som är ett utmärkt exempel på persisk arkitektur från slutet av 1800-talet för att sedan ta oss vidare och förundras över trädgården i Fin som är en del av ett världsarv. Vi stannar även till i byn Abyaneh, en 1500 år gammal by som klättrar upp på bergssluttningen och är som ett levande arkitektoniskt museum. På eftermiddagen når vi Esfahan som ofta beskrivs som landets juvel. Här slås vi av den grönskande omgivningen, som kontrasterar mot det torra landskapet som vi vistats i de senaste dagarna. Esfahan blev tidigt en tillflyktsort för religiösa minoriteter och här finns en stadsdel med armeniska kristna. I hjärtat av staden ligger världens näst största torg med fontäner, moskén och kungliga
palatset.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Khajoo Hotel

Esfahan

Morgonen spenderas med ett besök till det imponerande världsarvet Naqsh-e Jahantorget som är ett utsökt exempel på islamisk arkitektur och ett av världens största torg. På torget får vi se flera vackra moskéer och det imponerande Ali Qapu-palatset. Efter lunch besöker vi det vackra palatset Chehel Sotun och dess trädgårdar. Chetel Sotun betyder 40 pelare. Pelarsalen består av 20 pelare, men de speglas i den vackra bassängen vilket har gett upphov till namnet. Detta palats byggdes av Shah Abbas II för rekreation och välkomsthall för viktiga besökare. Vi besöker även det fantastiska torget och de byggnader som omringar det, bland annat Imam-moskén där vi får häpna över den storslagna skönheten i den blå mosaiken. Vi utforskar även shahens palats och avslutar med att vandra i den enorma täckta basaren med en mängd iranskt hantverk och väldoftande kryddor.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Khajoo Hotel

Esfahan och Shiraz

Innan dagens hetta tar vi oss ut på en morgonpromenad av staden. Vi börjar med ett besök till den stora moskén i Esfahan som är en arkitektonisk skatt med inslag av olika persiska arkitektoniska och dekorativa stilar som spänner över tolv århundraden. Efter stora moskén fortsätter vår promenad till en av Esfahans mest kända byggnader som är en kristen katedral. Katedralen är känd som Den Helige Frälsarens katedral och liknar en moské. Här häpnas vi av den överdådigt utsmyckade inredningen. På eftermiddagen bär det av mot poeternas och rosornas stad, Shiraz.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Royal Hotel

Persepolis och Shiraz

Dagen ägnas åt landets främsta världsarv och en av resans arkeologiska höjdpunkter, Persepolis. Staden var huvudstad för Akemenidernas rike, och brändes ned av Alexander den Store. Här ser vi överdådiga palats, smäckra pelare, utsirade inskriptioner och magnifika skulpturer. Man kan promenera i timmar på det stora området och fortfarande upptäcka nya detaljer bland lämningarna. Vi får också se gravmonument för rikets kungar. Vi kommer tillbaka till Shiraz på eftermiddagen och besöker bland annat en basar, en moské, ett traditionellt hus samt helgedomen Shah-e-Cheragh. På kvällen äter vi en härlig avskedsmiddag med rätter ur det saffransdoftande persiska köket. Vi har tillgång till hotellrummen fram till att vi åker ut till flygplatsen i god tid för vår nattflygning.

Måltider: Frukost, middag
Hotell: Royal Hotel

Hemresa

Vi flyger 02:00 med Turkish Airlines via Istanbul och kommer tillbaka till Skandinavien under förmiddagen.

Hotell

 • Porta Caucasia, Stepantsminda

  Porta Caucasia, Stepantsminda

  Porta Caucasia är ett trevligt hotell, med vänlig personal och vackra omgivningar. Hotellet har ett bra läge för att utforska Kazbegi och stadens grannskap. Rummen är modernt inredda. Avrunda en fartfylld dag i hotellets bar, eller varför inte unna dig en b...

 • Raamtin Hotel

  Raamtin Hotel

  Raamtin Hotel är ett boutiquehotell som erbjuder ett centralt läge i Teheran på en av stadens längsta och mest natursköna gator. Trots sitt centrala läge har du härifrån inte långt till den naturliga skönheten och charmen i Darby och Darakeh.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2019-09-28
plane-landing Hemkomst
2019-10-11
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
33 950 kr *
price-kr Enkelrum
40 450 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2019-09-28
plane-landing Hemkomst
2019-10-11
calender Antal dagar
14 dagar
price-kr Del i dubbelrum
33 950 kr
price-kr Enkelrum
40 450 kr

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm – Tblisi, Shiraz- Stockholm Flyg från Köpenhamn och Göteborg kan ordnas på begäran och mot tillägg
 • 12* nätter på tre-fyrstjärniga hotell. * Sista natten checkar vi ut innan midnatt för nattflygning till Skandinavien.
 • Frukost alla dagar samt måltider enligt programmet
 • Inträden, transporter och utflykter enligt resebeskrivningen
 • Svensktalande professionell reseledning
 • Informationspaket med faktahäfte
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokalguider och chaufförer
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Dessa är för närvarande cirka 600 kr. Vi förbehåller oss
  rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar
  innan avresa.

I priset ingår ej:

 • Visumkostnad tillkommer på cirka 600 kr för Iran i dagsläget. Kostnad kan
  komma att ändras av ambassaden.

Vid resa i Iran ska kvinnor klä sig i löst sittande längre kappa eller tunika med långa ärmar, samt slöja över håret. För män rekommenderas långbyxor. För tips och vid frågor kontakta Thabela Travel.

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället.  Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 6 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 14 dagar är 586 kr per person.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Liknande resor