Adriatiska havets pärlor med SvD Accent

 • plane-takeoff
  • 2024-05-04
 • Längd: 8 dagar
 • price-icon Pris från: 24 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Adriatiska havets pärlor med SvD Accent

Möt våren på våra resor till Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. En resa till Medelhavets vackraste hörn, där vi får smakprov på tre länder med fantastiska historiska städer. Vi inleder vår resa i sagostaden Dubrovnik. Vi besöker idylliska medeltidsstäder i både Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Resan avslutas i Kroatiens skärgård där vi gör en båttur till de vackraste öarna. Programmet är omväxlande och vi njuter av magnifika berg, grönskande dalar, vackra stränder och besök hos familjer som odlar vin och serverar kulinariska specialiteter. Liten grupp med max 22 resenärer.
Resan sker i samarbete med SvD Accent.

Vill du hellre kryssa i Adriatiska havet? Läs om Thabela Travels kryssning med segelbåt till Kroatien, Montenegro och Italien >>

pic1

Svensk Guide

Läs mer
Ankomst till Dubrovnik i Kroatien

Flyg från Stockholm eller Köpenhamn till makalöst vackra Dubrovnik i Kroatien. Staden ligger vid Adriatiska havet och är med på Unescos världsarvslista. Det är lätt att förstå varför. Gamla stan är välbevarad med byggnader från medeltiden och framåt och med en fantastisk ringmur. En promenad på muren är ett måste och vyn över de vackra terrakottafärgade taken och det azurblå havet är hänförande. Staden inbjuder till lojt strosande i gränder och på torg och det finns gott om restauranger där man kan prova på landets kök.

Ankomst förmiddag eller vid lunch beroende på avreseort. Transfer till hotellet och resten av dagen på egen hand innan vi träffas för en välkomstmiddag.

Hotell: Hotel Mlini Dubrovnik
Måltider: Välkomstmiddag

Dubrovnik stadsrundtur och Konavle vinprovning

Dubrovnik är verkligen en stad med själ och charm, en skattkista med historiska och kulturella mästerverk. Räkna med storslagna vyer under förmiddagens stadsrundtur. ”Den som söker paradiset på jorden bör komma och se Dubrovnik” skrev George Bernard Shaw. Vår guide tar oss på promenad genom stadens bedårande gränder och berättar om Dubrovniks kulturrika historiska med rötter från mitten av 600-talet. Gamla stan är en virvlande labyrint av smala stengränder, palats, torn, kloster och klassiska kalkstenshus. Vi besöker Dominikanklostret med konstutställning från Dubrovnikskolan, och Katedralen i Dubrovnik med sin spännande historia och hundratals relikskrin i sin skattkammare (tillägg).
Efter stadsrundturen blir det några timmar på egen hand.

Det finns möjlighet att ta en hisnande tur i Dubrovniks kabinbana som ger ett bedövande vackert panoramaperspektiv över den mytomspunna, befästa gamla stadskärnan med havet i bakgrunden (tillägg).

Tidig eftermiddag bär det av söderut, ut på den kroatiska landsbygden. Vi kör till Konavle där vi besöker en traditionell vingård. Vi bjuds på brunch bestående av plockmat som ost, skinka, ägg, tomater och bröd samt lokalt producerat vin och likör från Dalmatien.

Åter på hotellet fram på eftermiddagen och kvällen på egen hand.

Hotell: Hotel Mlini Dubrovnik
Måltider: Frukost, brunch

Kotor i Montenegro

Efter frukost beger vi oss till gröna, bergiga Montenegro. Vi färdas längs den bördiga Konavledalen med frukt- och vinodlingar samt cypressträd. Så småningom når vi Kotorbukten, en spektakulär naturupplevelse som vi sent kommer att glömma. Det här är den djupaste naturliga fjorden i Medelhavet och återfinns rättfärdigt på Unescos världsarvslista. Dagens mål är Kotor med sina medeltida kvarter, myllrande marknad och vackra renässansbyggnader. De unika, välbevarade murarna som omger stadskärnan byggdes 1420 för att skydda från angripare och sträcker sig hela fem kilometer. Här besöker vi den imponerande Sankt Tryphon-katedralen och beundrar kalkmålningar från 1300-talet (tillägg).

Vi har också tid att på egen hand strosa i maklig takt längs kullerstensgator och smala gränder för att kanske avsluta med en glass på Kotors soliga pir.

Åter på hotellet fram på kvällen.

Hotell: Hotel Park Mlini Dubrovnik
Måltider: Frukost

Mostar i Bosnien-Hercegovina

Vi lämnar Dubrovnik efter frukost och åker mot det tredje landet på vår resa – nämligen Bosnien-Hercegovina, det ”hjärtformade landet”. Mostar anses av många vara en av de vackraste städerna i Bosnien-Hercegovina. Mostar är staden som präglas av två kulturer, två religioner, en flod som delar staden och en bro som förenar folket. Stadens arkitektur är en blandning mellan gammal osmansk arkitektur som härstammar från det turkiska styret och österrikisk stil. Vi besöker ett riktigt turkiskt hem och en moské.

Den berömda marmorbron över floden Neretva byggdes under 1500-talet och blev en symbol för de olika folkens samexistens. När den bombades under kriget blev den en bild för det sönderskjutna Jugoslavien. Den återuppbyggdes 2004 och många hoppas att bron åter ska stå för fredlig samlevnad. Den omgivande historiska bebyggelsen har också renoverats, men kulhål syns fortfarande i många fasader.

Fram på eftermiddagen lämnar vi Mostar och kör till Makarska i Kroatien dit vi kommer fram på kvällen.

Hotell: Hotel Park Makarska
Måltider: Frukost, lunch

 

Makarska stadsrundtur

På förmiddagen har vi en stadsrundtur i Makarska. Staden, som är huvudort på den Makarska Rivieran, ligger mycket vackert mellan bergsmassivet Biokovo och det härligt blå och kristallklara Adriatiska havet. Det är en ganska liten stad med bara ca 14 000 invånare och populär som badort. Här njuter vi av Medelhavskänslan med palmer, olivträd och bougainvillea. Den gamla delen av staden utgörs av krämfärgade hus med terrakottafärgade tak som bryter av mot den gröna bergssluttningen och det blå havet.
Efter stadsrundturen har vi resten av dagen på egen hand. Strosa runt i gränderna och njut av en god lunch samt middag på någon av de många restaurangerna. Besök en härlig strand eller promenera längs de promenadstråk som går längs rivieran.

Hotell: Hotel Park Makarska
Måltider: Frukost

Båttur Kroatiens skärgård

Idag ser vi fram emot en härlig avslappnande dag ute till havs med besök på några av skärgårdens vackraste öar. Ön Hvar är det mest solsäkra området längs kusten. Hvar stads medeltida byggnader skapar en mycket charmig atmosfär som påminner om södra Frankrike. Här pågår ett ständigt skådespel med folk som rör sig och båtar som kommer och går. I själva staden hittar man välbevarad arkitektur från medeltiden som Stephanskatedralen eller Europas äldsta stadsteater. Ett omtyckt nöje är att slå sig ner på något av caféerna längs kajen och bara njuta av folklivet. För byte av sceneri är det bara att bege sig upp i gränderna runt den stora piazzan för en stunds shopping i de välsorterade boutiquerna. Vi får tid att upptäcka orten innan det är dags att inta lunch på båten.

Efter lunch anländer vi till ön Brač som är störst av öarna i skärgården utanför Makarska-rivieran. I den omtalade orten Bol leder den fina strandpromenaden till Kroatiens mest kända strand Zlatni Rat – Gyllene hornet. Åt motsatt håll ligger den lilla staden Bol där charmig medeltida bebyggelse blandas med turistliv.
Bračs stolthet är kalkstenen som är världskänd och utsmyckar bland annat Vita Huset, Taj Majal, Stockholms slott och många andra byggnader.

På kvällen är vi tillbaka på vårt hotell efter en fantastisk dag till sjöss då vi har njutit av skärgården, Adriatiska havet, den fantastiska naturen och det lugna livet på öarna.

Hotell: Grand Park Makarska
Måltider: Frukost, lunch

Bergsmassivet Biokovo och Kroatisk afton

Efter en morgon på egen hand åker vi innan lunch upp i bergmassivet Biokovo. Det är skyddat som naturpark sedan 1981 och är en stolthet för Makarska och dess omgivning. Skywalk Biokovo är ett hästskoformat utsiktsdäck med glasgolv, 1228 meter över havet. Det byggdes 2020 och bjuder på en storslagen utsikt. Här kommer vi att kunna njuta av fantastiska vyer över den populära Makarska Rivieran och södra adriatiska skärgården. Vid klar sikt kan man se ända till Italien.
Vi avslutar turen med lunch på en restaurang i bergen och beger oss därefter tillbaka till vårt hotell i Makarska.

På kvällen möts vi igen för att åka till en mysig restaurang uppe på berget. Här njuter vi av kroatisk traditionell mat, levande musik och den fantastiska utsikten över Adriatiska havet som bjuder på en underbar solnedgång. Middagen består av bland annat av ”peka”, en traditionell dalmatisk rätt som är ett måste att testa när man är här. Rätten som ofta består av kött, potatis och grönsaker tillagas under ett lock med glödande kol över, vilket bevarar smakerna. Vi avnjuter middagen med lokalt vin.

Hotell: Hotel Park Makarska
Måltider: Frukost, lunch, avskedsmiddag

 

Hemresa

Efter en tidig frukost är det dags att säga adjö för denna gång till vackra Kroatien. Vi åker till Split för att flyga tillbaka till Skandinavien. Beroende på destination avgår flygen antingen tidigt på förmiddagen eller innan lunch.

Hotell:
Måltider: Frukost

Hotell

 • Hotel Mlini

  Hotel Mlini

  I den lilla fiskebyn Mlini ligger vårt hotell med samma namn. Beläget intill stranden och med spa och flera restauranger inbjuder det till skön avkoppling.

 • Makarska Park Hotel

  Makarska Park Hotel

  Precis in till stranden ligger detta moderna hotell men den vackraste utsikten över havet från hotellterrassen. Här kan du välja om du vill bada i det kristallblå havet utanför, i utomhuspoolen eller inomhuspoolen.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2024-05-04
plane-landing Hemkomst
2024-05-11
calender Antal dagar
8 dagar
price-kr Del i dubbelrum
24 950 kr
price-kr Enkelrum
28 700 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2024-05-04
plane-landing Hemkomst
2024-05-11
calender Antal dagar
8 dagar
price-kr Del i dubbelrum
24 950 kr
price-kr Enkelrum
28 700 kr

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn – Dubrovnik, Split – Stockholm/Köpenhamn
 • Boende 7 nätter på 4* hotell
 • Transporter, flygresor, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivning
 • Svensktalande professionell guide
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen ca 30 dagar innan avresa.

Tillägg för havsutsikt i Makarska: 800 kr per person.
Observera att det bara finns ett begränsat antal rum med havsutsikt.

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället. Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 7 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 8 dagar är 413 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels Resevillkor innan du bokar resan.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till Kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Tilläggsresor

Makarska sol och bad

Makarska sol och bad

Stanna kvar några dagar efter rundresan och njut av rivieran i Makarska. Besök klapperstenstranden och slappna av vid det härligt blå kristallklara vattnet. Spendera dagen på någon av skärgårdens alla öar eller strosa runt i en charmig liten by. Börja dagen på den lokala marknaden,...

Makarska sol och bad

Stanna kvar några dagar efter rundresan och njut av rivieran i Makarska. Besök klapperstenstranden och slappna av vid det härligt blå kristallklara vattnet. Spendera dagen på någon av skärgårdens alla öar eller strosa runt i en charmig liten by. Börja dagen på den lokala marknaden, ät lunch på en knoba, en liten lokal restaurang och promenera därefter längs strandpromenaden och betrakta kommersen i hamnen. Vädret är vid denna tiden härligt vårlikt, medelhavsmaten fantastisk och naturen otroligt vacker.

 • Dag 1 Makarska

  Dag 1 Makarska

  I dag avslutas rundresan och vi som väljer att stanna kvar har nu några härliga dagar på egen hand på den Makarska Rivieran. Vi bor på samma hotell som tidigare.

  Hotell: Hotel Park Makarska
  Måltider: Frukost

 • Dag 2 - 4 Lediga dagar i Makarska

  Dag 2 - 4 Lediga dagar i Makarska

  De flesta som åker till Makarska gör det för att få lugn och ro, njuta av sol och bad samt god Medelhavsmat.
  Strandpromenaden är lång och leder till andra stränder än den i staden. Gå ner till marknaden på morgonen och köp pinfärska råvaror att ta med som picknick på promenaden. Njut sedan av att hitta nästan tomma små strandremsor längs vägen.
  Eller varför inte strosa runt i Gamla Stan och testa de mysiga små restauranger som serverar härliga maträtter.
  Åk återigen ut till någon av öarna eller njut av utsikten uppe i bergen.

  Hotell: Hotel Park Makarska
  Måltider: Frukost

 • Dag 5 Avresa Makarska

  Dag 5 Avresa Makarska

  Idag har vi större delen av dagen på oss att ta farväl av detta vackra hörn av världen. På eftermiddagen körs vi till flygplatsen för att resa hem till Skandinavien igen.

  Hotell:
  Måltider: Frukost

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2024-05-11
plane-landing Hemkomst
2024-05-15
calender Antal dagar
5 dagar
price-kr Del i dubbelrum
4 750 kr
price-kr Enkelrum
6 450 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2024-05-11
plane-landing Hemkomst
2024-05-15
calender Antal dagar
5 dagar
price-kr Del i dubbelrum
4 750 kr
price-kr Enkelrum
6 450 kr

I priset ingår:

 • Boende 4 nätter på Hotel Park Makarska **** med frukost
 • Transfer från hotellet till flygplatsen i Split
 • Senare flygresa
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen ca 30 dagar innan avresa.

Tillägg för havsutsikt i Makarska: 800 kr per person.

 

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället. Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 7 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 8 dagar är 262 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels Resevillkor innan du bokar resan.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till Kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Liknande resor