Det kulturrika Mexiko

 • plane-takeoff
  • 2025-02-24
 • Längd: 15 dagar
 • price-icon Pris från: 57 450 kr

Det kulturrika Mexiko

Välkommen med på en spännande resa till Mexiko där ett kulturellt smörgåsbord dukas upp tillsammans med intressanta städer, utsökt mat och vackra stränder. Vi inleder resan i ett sprudlande Mexiko city och den heliga staden Teotihuacan. Vi njuter spännande smaker i staden Puebla, vi besöker lokala marknader i Oaxaca och lär känna de gamla Zapotekernas historia i Monte Albán. Härifrån flyger vi vidare till Yucatanhalvön och djupdyker i Mayakulturens fantastiska skatter så som staden Merida, ruinstaden Uxmal, Izamal och värlsberömda Chichén Itzá där vi beundrar de välbevarade ruinerna. Vi  får lära känna lokalbefolkningen på djupet och lära oss om mayakulturen. Vi avslutar vår resa i den lilla strandpärlan Akumal vid Mexikos karibiska kust.

Ankomst Mexiko City

Äntligen dags att påbörja vår resa till Mexiko. Vi avreser från Skandinavien på förmiddagen och ankommer Mexiko city samma kväll.

Hotell: Historico Central Hotel
Måltider: Frukost

Mexiko City

Idag är det dags att bekanta sig med Mexiko city, denna enorma och sprudlande stad full av kulturupplevelser, restauranger och barer. Vi besöker stadsdelen Coyoacán med sina pittoreska parker, små restauranger och kullerstensgator.  Här är även stadsdelen där den berömda konstnären Frida Kahlo höll till och vi gör ett besök i hennes hennes hem och numera museum “Casa Azul”.

Hotell: Centro Historico Hotel
Måltider: Frukost, lunch

Mexiko City - Teotihuacán

Idag åker vi norr ut från staden för att besöka det arkeologiska området Teotihuacán, även kallat “Gudarnas stad” och även den största staden från förkolonialsk tid i Mexiko. Platsen finns med på Unescos världsarvslista. Mayastaden tros ha uppstått under den klassiska Mayaperioden och kan ha haft ca 200 000 invånare under sin storhetsperiod. Under denna tid Teotihuacán den största staden i Amerikaoch rentav en av de större i världen. Vi beundrar Quetzalcoatl-templet, den enorma Solpyramiden som är den tredje största pyramiden i världen, och den lite mindre månpyramiden. Däremellan går vägen som kallas Dödens väg.

Hotell: Centro Historico Hotel
Måltider: Frukost

Mexiko City - Puebla

Vi reser vidare till staden Puebla. Vulkanerna kring staden ramar in den fantastiskt vackert. Vi besöker stadens fina och välbevarade historiska centrum och går på mat-vandring i detta riktiga mat-mecka. Vi bor fint med gångavstånd till restauranger, shopping och sevärdheter.

Hotell: NH Puebla Centro Historico
Måltider: Frukost, lunch

Puebla - Oaxaca

Vi åker vidare några timmar söderut till Oaxaca, en av de mest pittoreska koloniala städerna i Mexiko. Staden är känd för sina många inhemska traditioner som vi kan se i de många små vackra hantverkarbutiker som pryder gatorna. Vi bekantar oss med dessa på vår stadsrundtur vid ankomst.

Hotell: Na´ura Boutique Hotel
Måltider: Frukost

Oaxaca - Monte Albán - Oaxaca

Vi börjar dagen med besök i Monte Albán, ett av de viktigaste av och vackraste arkeologiska områdena beläget utanför Oaxaca med sina pyramider, tempel, gravar och ceremoniella hällristningar. Monte Albán betyder det “vita berget” och byggdes av Zapotekerna. Beläget ca 1940 m över havet bjuder det också på en bedårande utsikt. Vi lämnar Monte Albán och efter lunchtid gör vi besök hos ett par lokala hantverkare och deras färgglada verkstäder.

Hotell: Na´ura Boutique Hotel
Måltider: Frukost

Oaxaca

Fri förmiddag att på egen hand utforska Oaxaca eller bara koppla av. På eftermiddagen gör vi ett besök på ett Mezcal-distelleri där vi får lära oss om framställningen och givetvis provsmaka. Mezcal är precis som Tequilan framställd av agave, men där agaven rostas och det ger därför en rökig karaktär till drycken.

Hotell: Na´ura Boutique Hotel
Måltider: Frukost

Oaxaca - Uxmal - Merida

Idag lämnar vi Oaxaca och tar flyget vidare till Merida – Yucatanhalvöns huvudstad. Staden grundades år 1542 av spanjoren Francisco de Montejo, och har än idag ett starkt inflytande från Mayans kulturarv, fantastiskt arkitektur och vackra parker. När vi anländer blir vi upphämtade på flygplatsen och åker vi direkt till Mayastaden Uxmal. Staden anses vara den av Maya-städerna som är mest representativa för Puuc-stilen, regionens mest dominerande arkitektoniska stil. Under dagen besöker vi också en cenote som är karaktäriostiskt för Yucatánhalvön. Benämningen kommer från mayanska ordet dz´onot och betyder grotta med vattensamling. Det är ofta djupa källor av vatten och oftast omgivna av vild växtlighet. Ceremoniella centrum växte upp kring dessa cenoter under Mayaeran då de var viktiga vattenkällor och ansågs vara hem till regnguden Chac. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Merida och checkar in på vårt centralt belägna hotell.

Hotell: El Castellano Hotel
Måltider: Frukost

Merida - Celesún - Merida

Vi beger oss efter frukost till Celestún som ligger västerut från Mérida, en fiskeby med vackra stränder, och hem till naturreservatet Ria Celestún – ett tropiskt paradis. Här tar vi en båttur på floden och vi kan få beskåda bältdjur, krokodiler, vitsvanshjortar och framför allt flamingos och en mängd andra fågelarter som fregattfåglar, storskarv och tigerhärgrar. Väl tillbaka i Merida på eftermiddagen får vi en stadsrundtur i staden.

Hotell: El Castellano Hotel
Måltider: Frukost

Merida - Izamal - Valladolid

Efter frukost checkar vi ut och beger oss vidare för att besöka en autentisk henequen hacienda. Vi får lära oss allt om den inhemska agaveväxten och hur den används i allt från fina väskor till hållbara rep. Tillverkningen har spelat en viktig roll för Yucatánhalvön. Efter besöket åker vi vidare till den pittoreska staden Izamal, även kallad “Den gula staden” pga husens gula färg som verkligen utmärker sig. Förutom detta smeknamn benämns den även som staden av tre kulturer då den verkligen summerar förkolumbiansk tid genom kolonialtiden till det samtida Mexiko. På eftermiddagen åker vi vidare till Valladolid och checkar in på vårt fina hotell.

Hotell: Real Hispano Hotel
Måltider: Frukost

 

Besök hos lokalbefolkning i Mayasamhällen

Idag besöker vi lokalbefolkningen i ett Mayasamhälle i närheten. Vi får lära oss om deras kokkonst, traditioner och hantverk. Vi avnjuter lunchen på plats och åker sedan tillbaka till Valladolid för att på eftermiddagen ha lite tid på egen hand.

Hotell: Real Hispano Hotel
Måltider: Frukost

Chichén Itzá - Akumal

Tidig morgon är det dags att besöka ett av de mest kända och imponerade arkeologiska områdena i världen och ett av världens sju nya underverk – Chichén Itzá. Staden var en av de största och mest framstående Mayastäderna under 600-1200-talen, och utan tvekan den bäst bevarade på Yucatanhalvön där man verkligen kan känna historiens vingslag. Platsen övergavs kring 1200-talet, men man vet än idag inte exakt varför. Efter besöket åker vi ut till karibiska kusten och den lilla badorten Akumal. Här stannar vi två nätter och bor vackert precis intill stranden.

Hotell: Akumal Caribe
Måltider: Frukost

Akumal

Idag har vi en ledig och avkopplande dag i Akumal. Här kan vi njuta av vacker vit sandstrand och vajande palmer, ta en snorkeltur eller åka på en valfri utflykt till Mayaruinerna i Tulum, ca en halvtimmes färd från Akumal. Fråga oss för pris och mer information!

Hotell: Akumal Caribe
Måltider: Frukost

Akumal - Cancún - Skandinavien

Förmiddagen fri att koppla av på stranden eller vid poolen. På eftermiddagen beger vi oss till Cancún då det är dags att lämna Mexiko och ta flyget hem till Skandinavien. Med oss bagaget har vi två fantastiska veckor fyllda med kultur, mystik, god mat och vacker natur.

Hotell: –
Måltider: Frukost

Hemkomst

Ankomst till Skandinavien på kvällen.

Hotell

 • Historico Central

  Historico Central

  Upplev lyx och historia i hjärtat av Mexico City. Med eleganta rum och närhet till stadens bästa sevärdheter blir din vistelse oförglömlig.

 • NH Puebla Centro Historico

  NH Puebla Centro Historico

  Bo stilfullt i Pueblas historiska centrum. Njut av moderna bekvämligheter och fantastisk utsikt över stadens charmiga arkitektur.

 • El Castellano

  El Castellano

  Njut av kolonial elegans och modern komfort i Merida. El Castellano erbjuder en perfekt blandning av tradition och lyx.

 • Na´ura

  Na´ura

  Upptäck lugnet på Na´ura. Med natursköna omgivningar och exklusiv service blir varje ögonblick en fridfull upplevelse.

 • Real Hispano

  Real Hispano

  Real Hispano är en oas av charm och elegans. Med sitt centrala läge och utsökta service är varje vistelse en njutning.

 • Akumal Caribe

  Akumal Caribe

  Dröm dig bort till paradisstränder och turkost vatten. Akumal Caribe erbjuder en oförglömlig tropisk upplevelse med förstklassig gästfrihet.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2025-02-24
plane-landing Hemkomst
2025-03-10
calender Antal dagar
15 dagar
price-kr Del i dubbelrum
57 450 kr *
price-kr Enkelrum
67 600 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2025-02-24
plane-landing Hemkomst
2025-03-10
calender Antal dagar
15 dagar
price-kr Del i dubbelrum
57 450 kr
price-kr Enkelrum
67 600 kr

*Preliminärt pris

I priset ingår:

 • Flygresor Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Mexiko City, retur från Cancún
 • Inrikesflyg under resan
 • 13 nätter på fyr-femstjärniga hotell
 • Transporter, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivningen
 • Svensktalande professionell reseledning
 • Engelsktalande lokala specialistguider
 • Bagageservice och dricks till bärare.
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen, cirka 30 dagar innan avresa.

I priset ingår ej:

 • Dryck
 • Dricks till guider och chaufförer.

Valbara utflykter:

 • Halvdagsutflykt till Tulum
 • Ballongflygning över Teotihuacán – fråga oss för information och pris

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället.  Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 7 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 19 dagar är 935 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan – Sydamerikas Guldkorn.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.