Guatemala, Costa Rica och Panama

 • plane-takeoff
  • 2022-01-22
 • Längd: 16 dagar
 • price-icon Pris från: 64 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Guatemala, Costa Rica och Panama

Följ med på en underbar resa i Panama, Costa Rica och Guatemala. Vi börjar med att utforska Guatemalas fascinerande mayakultur, där vi besöker mayafolkets byar med färgstarka marknader. Vi gör även en båttur till de traditionella byarna runt Lago Atitlan. Besöken i den koloniala staden Antigua och mayaruinerna i Tikal nationalpark, ger oss möjligheten att lära oss mer om Guatemalas intressanta historia. Resan bjuder på en behaglig kombination av härliga bad på exotiska öar, tropisk regnskog fulla av djur och spännande mayakultur. Följ därefter med på en lyxig sjunätters kryssning från Costa Rica till Panama. Längs kusten finns fullt med paradisöar som bjuder på härliga bad och vi utforskar regnskogen, där det vimlar av spännande djur. En av resans höjdpunkter är att segla genom den berömda Panamakanalen, som fortfarande anses vara världens svåraste byggnadsprojekt.

Kryssningen till Panama och Costa Rica går även att göra i internationell grupp och med engelsk guide. Läs mer >>

Se bildvisning om vår resa till till Guatemala, Costa Rica och Panama! »

pic1

Svensk Guide

Läs mer
Avresa mot Guatemala

Det är dags att börja vår spännande resa och första stoppet är Guatemala. Avfärd från Skandinavien och ankomst till Guatemala City på kvällen. Vi åker direkt till vårt hotell för incheckning.

Hotell: Real Intercontinental
Måltider: –

Chichicastenango indianmarknad

Idag beger vi oss till den lilla byn Chichicastenango, där vi besöker den mest färgglada och pittoreska marknaden i Guatemala. Varje torsdag och söndag samlas lokalbefolkningen från regionen för att köpa och sälja frukter, grönsaker, blommor, korn, djur, textilier och hantverk. Här finner vi även Santo Tomás kyrka med andebesvärjare och blomförsäljerskor på trappan. Den koloniala kyrkans arkitektur är imponerande och här dyrkar mayaättlingar sina gudar enligt urgamla mayatraditioner. Vi avnjuter en god lunch hos en lokal familj innan vi beger oss till Lago Atitlán för natten.

Hotell: Hotel Atitlán eller liknande
Måltider: Frukost, lunch

Lago Atitlán båttur

Efter frukost gör vi en båttur på en av de vackraste sjöarna i världen, Lago Atitlán. Den djupa sjön ligger vid foten av de tre vulkanerna Atitlan, Tolimán och San Pedro och är en helig plats för mayaättlingarna. Runt omkring sjön finns det tolv små traditionella byar och vi kommer med båt att besöka två av dessa, San Juán La Laguna och Santiago Atitlan. Vi kommer att lära oss om naturliga sätt att framställa färg, medicinska växter, traditionellt fiske och andra lokala aktiviteter. Vi bekantar oss med den Helige Maximon, en liten figur som dyrkas av lokalbefolkningen. Hit vallfärdar man för att offra sprit och tobak med förhoppning om att få lyckan på sin sida. Vi avnjuter en god lunch på en lokal restaurang och på eftermiddagen återvänder vi med båt till Panajachel. Med oss har vi en djupare förståelse för det kulturella arvet som sammanvävs i den fascinerande mosaiken i dagens Guatemala.

Hotell: Hotel Atitlán eller liknande
Måltider: Frukost, lunch

Iximche - Flores

Efter frukost besöker vi den autentiska Sololá marknaden där män och kvinnor bär traditionella kläder från sina samhällen och kommer från olika regioner runt om i landet. Broderier och färgerna på kläderna talar om regionens historia, personens status i samhället och religion. Vi besöker den forntida utgrävningsplatsen Iximche med sina fascinerande ceremoniella torg, omgivna av tempel och två bollbanor. Där får vi även lära oss om Kaqchikel-kungariket. Vi färdas vidare med flyg till Flores där vi övernattar och äter middag på Hotel Villa Maya, som ligger naturskönt i djungeln och erbjuder en underbar utsikt mot vattnet. Passa på att utforska detta exotiska område med dess mångfald av fåglar, apor och tropiska växter.

Hotell: Villa Maya
Måltider: Frukost, lunch

Mayaruinerna i Tikal nationalpark

På morgonen stiftar vi närmare bekantskap med Tikal nationalpark. Den här majestätiska Mayastaden anses vara den största och mest monumentala av alla de platser som upptäckts från Mayariket, och har deklarerats som kulturarv av Unesco. När dessa fantastiska Mayaruiner återupptäcktes på 1800-talet var de helt täckta av djungelns frodiga grönska. Fortfarande är större delen av denna stad, som under sin glansperiod hade över 10 000 invånare, täckt av den djupa djungeln. Det är definitivt en av livets höjdpunkter att besöka Tikal nationalpark och se de höga tempelpyramiderna skjuta upp över det täta djungeltaket. Den högsta pyramiden är 64 meter hög och utsikten från denna är enastående. Spindelapor, näsbjörnar och en stor variation av tropiska fåglar är en del av den rika fauna som finns i området. Tikal är ett måste! På kvällen reser vi tillbaka till Guatemala City med flyg och färdas till vårt hotell i Antigua.

Hotell: Casa Santo Domingo
Måltider: Frukost, lunch

Koloniala Antigua

Antigua i Guatemala är belägen i landets centrala bergsområde, känd för sina välbevarade byggnader i spansk barockstil och spektakulära kyrkoruiner. Hela staden har utsetts till ett av Unescos världsarv. Idag gör vi en stadsrundtur tillsammans där vi bland annat får uppleva det vackra torget, Parque Central, omgivet av katedralen, stadshuset och Portal de las Panaderas. Ett annat känt landmärke är La Merced-kyrkan och klostret, ett underbart exempel på barockkonst i Antigua. Det blir även tid att strosa runt på egen hand. Vi avslutar dagen med ett besök på ett kaffeplantage, för att se hur man odlar kaffebönor och möta några av de lokala kaffeodlarna.

Hotell: Casa Santo Domingo
Måltider: Frukost, lunch

Flyg till San José i Costa Rica

Idag är det dags att ta nästa steg på vår resa i Panama, Costa Rica och Guatemala. Efter frukost säger vi adjö till Guatemala för den här gången och fortsätter resan mot det tropiska Costa Rica. Vi flyger till San José som är huvudstad i Costa Rica sedan 1823, där vår guide tar med oss på en stadspromenad. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell och njuter av en kväll på egen hand.

Hotell: Hotel Balmoral
Måltider: Frukost

Djungelsafari med krokodiler

Vi åker på djungelsafari på Tarcoles River där det finns rikligt med krokodiler och färgstarka fåglar. På eftermiddagen når vi Puerto Caldera där det är dags att stiga ombord på motorseglaren M/S Panorama, som kommer vara vårt hem de närmaste dagarna. Vår kryssning i Costa Rica kommer ta oss djupt in i landets nationalparker och erbjuder härliga bad i kristallklart vatten på tropiska öar. På eftermiddagen seglar vi till Quepos där vi under natten ligger för ankare.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Manuel Antonio nationalpark

Vi gör en härlig utflykt till Manuel Antonio nationalpark som kallas juvelen bland Costa Ricas många nationalparker. Manuel Antonio nationalpark finns med på Unescos världsarvslista och är känd för sina apor. Den mest kända är dödskalleapan, som är unik för detta område. I regnskogens ömtåliga ekosystem finns även kapucinapa, spindelapa, vrålapa och även sengångare, myrslok och ett stort antal tropiska fåglar. Vi färdas med buss till parkens entré och gör därifrån en 1,5 timmes guidad promenad i den täta regnskogen. Naturguiderna berättar om några av de tusentals olika växtarterna som finns här. Efter lunch erbjuds en frivillig zipline-utflykt, för att sedan möta resten av gruppen i Playa Biesanz, där dagen avslutas med en simtur vid en av de vackra stränderna. Vi sammansluter för en tropisk kväll med middag och feststämning. Nattsegling mot Drake Bay.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

 

Corcovado nationalpark

Osahalvön erbjuder en av världens rikaste biologiska mångfalder och är hem för minst hälften av alla arter som lever i Costa Rica. Ofta beskrivs området som platsen där regnskogen möter havet. Vi besöker Corcovado nationalpark som omfattar en tredjedel av halvön. Dagen inleds med en båttur, där kustlinjen utgör häckningsplats för fyra utrotningshotade arter av havssköldpadda. Man kan se knölval och delfiner på nära håll. Djupt inne i regnskogen spanar vi sedan efter spindelapor som smidigt svingar sig mellan träden, röda aror som flyger ovanför topparna och den mäktigaste av dem alla – nämligen jaguaren som dock är svår att hitta. Här finns även näsbjörnar, rödögd bladgroda, papegojor och andra fågelarter. På eftermiddagen går vår kryssning vidare från Costa Rica till Golfito, där vi passerar gränsen till Panama.

Canopy Tour (frivillig utflykt): Kan du föreställa dig att sväva fram i djungeln högt upp mellan trädtopparna, bland den vackraste växtligheten och det rikaste djurlivet i Costa Ricas regnskog? Du kommer att spänna på dig en specialanpassad sele som hakas fast i stålkablar och på så sätt glider du en lång sträcka högt över regnskogen och dess floder. Detta blir en upplevelse som du sent kommer att glömma! Under färden stannar vi på 16 strategiskt placerade plattformar i trädkronorna för att spana efter vilda djur. Plattformarna är inbyggda i stammen 30 meter upp i träd som är århundraden gamla. Professionella guider berättar om de vilda djuren längs vägen såsom dödskalleapor, sengångare, pilgiftsgrodor, leguaner och tukaner. Vår Canopy Tour är ett spännande äventyr som passar alla åldrar. Pris: 980 kr

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Ankomst Panama - Granito de Oro öarna

Idag har vi nått ett nytt spännande steg på vår resa i Panama, Costa Rica och Guatemala. Det är dags att utforska allt underbart som Panama har att erbjuda. Vi anländer till Granito de Oro mitt på dagen, där det finns möjlighet att ta en simtur eller snorkeltur i det kristallklara vattnet. Vi seglar vidare mot närliggande Coiba Island som är den största ön i Centralamerika och finns med på Unesco’s världsarvslista. Vi vandrar tillsammans med vår naturguide genom skogen och och får lära oss mer om naturen och djurlivet på ön. Slappna av vid stranden innan vi styr vår kryssning i Panama mot Iguana Island. Övernattning till sjöss.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Isla Iguana

Ön Iguana Island är känd för sin fantastiska snorkling och är en fågelskådares paradis, då det är ett reservat för bland annat fregattfåglar. Reservatet grundades 1981 och är över 50 hektar stort. Runt ön finns Panamagulfens största och mest välbevarade korallrev, med över 350 arter av tropiska fiskar. Längs med stranden kan man snorkla vid grunda korallrev och spana efter muränor, rockor och till och med sköldpaddor, som simmar i det varma Stilla havet. På land kan man se krabbor och leguaner.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Möt Emberafolket

Vi börjar dagen med att besöka Darien nationalpark, ett världsarvsområde som anses vara landbryggan mellan Nord- och Sydamerika. Området består av tropisk regnskog, mangroveträsk och klippiga kuster. Floran, liksom faunan är mycket varierad. Vi passar även på att ta ett härligt dopp i ett vackert vattenfall som ligger i närheten. Vill ni ta en längre promenad så finns en dunge med mycket fåglar en bit längre bort. Vi lättar ankare och kryssar vidare mot Panama City.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

 

Segla genom Panamakanalen

Förutom sitt spanska arv från kolonialtiden kännetecknas Panama av de olika folkslag som tillsammans med den fantastiska naturen gör landet så spännande att besöka. Här finns sju olika etniska grupper och denna dag besöker vi Emberafolket. Vi åker till sjön Alajuela där vi stiger ombord på små båtar. I Chagres nationalpark besöker vi en traditionell by, där vi bjuds på lunch som främst består av fisk i bananblad. Vi bekantar oss med deras traditioner, dans och musik. Emberafolket är känt för sitt vackra hantverk och det är ett utmärkt tillfälle att handla, om ni vill ta med en fin souvenir hem.

M/S Panorama väntar på oss vid Panamakanalens öppning för inseglingen som påbörjas klockan 17. Resans höjdpunkt är för många att få segla in i denna historiska kanal vilket inkluderar att passera flera slussar. Kanalen byggdes av ingenjörstrupper från USA:s armé mellan 1904 och 1914. Projektet kantades av många problem, inklusive sjukdomar och massiva jordskred. Det uppskattas att så många som 27 500 arbetare dog under konstruktionen. Den förbinder Atlanten i öster med Stilla havet i väster. Genom kanalen förkortas fartygsrutten från New York till San Francisco till 9 500 kilometer, vilket är mindre än hälften av den tidigare rutten runt Kap Horn som är 22 500 kilometer lång. Efter ett magnifikt avslut på resan avnjuter vi en sista avskedsmiddag på kvällen.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, middag

 

Stadsrundtur i Panama City

I Colon är det dags att lämna vår segelbåt för denna gång och ta avsked av besättningen som hunnit bli våra vänner. Vi beger oss mot Panamas huvudstad som är en kontrasternas stad, då moderna skyskrapor av blänkande glas och betong, står sida vid sida med gamla kolonialbyggnader. Det ursprungliga Panama Viejo som påbörjats 1519 brann ner drygt ett sekel senare och fick byggas upp på nytt. Ruiner av detta är nu ett Unescoskyddat världsarv. Under vår stadsrundtur åker vi genom den nya och moderna staden, innan vi kommer fram till ’Casco Antiguo’ – Gamla stan. Arkitekturen i Gamla stan är i kolonialstil och vittnar om franskt och spanskt inflytande. Vi besöker bland annat det kända ’Guldaltaret’ som klarade sig undan den brittiske piraten Henry Morgans plundring och förstörelse av Gamla Panama. Vi besöker också ’Independence Plaza’ – Självständighetstorget där byggnader som Presidentpalatset och Nationalteatern ligger. På eftermiddagen får vi transfer till flygplatsen och påbörjar vår resa hemåt.

Hotell:-
Måltider: Frukost

 

 

Hemkomst

Ankomst till Skandinavien. Med oss i bagaget har vi många fina minnen från vår resa i Panama, Costa Rica och Guatemala.

 

Hotell

 • M/S Panorama

  M/S Panorama

  Panorama är en tremastad motorseglare som erbjuder högsta komfort. Ombord finns 24 hytter fördelade på alla tre däck. Hyttkategori A är på de båda översta däcken och kategori B och C på det understa. Observera att alla hytter har olika form i en segelbåt.

 • M/S Panorama hytter

  M/S Panorama hytter

  Alla hytter försedda med privat badrum inklusive dusch, luftkonditionering, TV, kassaskåp, kylskåp och hårtork. Alla hytter har fönster, men kategori A har större fönster. Hytten på bilden är kategori B.

 • M/s Panorama soldäck

  M/s Panorama soldäck

  En populär plats ombord är soldäck med bekväma solstolar. Men det finns även gott om utrymme inomhus med en reception, bar, lounge och restaurang.

 • Casa Santo Domingo

  Casa Santo Domingo

  Det är en upplevelse i sig att bo på Casa Santo Domingo i Antigua. Detta lyxiga 5-stjärniga hotell ligger några minuters promenad från Antiguas centrum. Hotellet ligger i ett gammalt kloster och erbjuder flera museer och utställningar som du kan ta del av.

 • Casa Santo Domingo rum

  Casa Santo Domingo rum

  De rymliga rummen på Hotel Museo Casa Santo Domingo ligger i vackra trädgårdar och har elegant inredning, en öppen spis och härlig utsikt. På hotellet finns en gourmetrestaurang som serverar lokala specialiteter.

 • Casa Santo Domingo spa

  Casa Santo Domingo spa

  Hotel Casa Santo Domingo erbjuder en utomhuspool med utsikt över vulkanen Fuego, ett klosterspa och gym. Passa på att skäm bort dig i historisk klostermiljö!

 • Hotel Atitlan

  Hotel Atitlan

  Hotel Atitlan ligger i byn Panajachel med en sagolik trädgård och den vackraste utsikten mot Lago Atitlan. Från hotellets egen brygga gåt båtturer till indianbyarna som ligger utspridda runt sjön.

 • Hotel Atitlan restaurang

  Hotel Atitlan restaurang

  Det kan knappast finnas någon bättre början på en dag än en frukost med denna ljuvlig utsikt. Du tar säkert en promenad i trädgården för att fotografera och titta på växter och fåglar innan dagens utflykt.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2022-01-22
plane-landing Hemkomst
2022-02-06
calender Antal dagar
16 dagar
price-kr Del i dubbelrum
64 950 kr
price-kr Enkelrum
69 000 kr *
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2022-01-22
plane-landing Hemkomst
2022-02-06
calender Antal dagar
16 dagar
price-kr Del i dubbelrum
64 950 kr
price-kr Enkelrum
69 000 kr

* Pris i enkelrum gäller på hotell. Det finns begränsat antal hytter på båten och därför kan vi inte under seglatsen garantera enkelhytt.

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Guatemala med retur från Panama City
 • Boende 7 nätter i kategori B-hytt (näst högsta kategorin) på motorseglaren M/S Panorama
 • Boende på tre till femstjärniga hotell
 • Måltider, transporter, inträden och utflykter enligt resebeskrivning
 • Svensktalande reseledning
 • Engelsktalande lokala specialistguider
 • Bagageservice och dricks till bärare.
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen ca 30 dagar innan avresa.

I priset ingår ej:

 • Dryck. Vatten, kaffe och te ingår dock på kryssningen.
 • Dricks till lokala guider, chaufförer och kryssningspersonal.

Uppgradering av hytt
Observera att det finns ett begränsat antal hytter i varje kategori. B-hytt ingår i denna resa, vilket är den näst bästa kategorin. Uppgradera hytten på kryssningen till A-hytt för 6 950 kr per person. Kategori avgörs av hyttens placering och storlek samt fönstrens storlek. Samtliga hytter har wc, dusch och fönster. Klicka här för att se hytternas placering.

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället.  Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 6,25 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 16 dagar är 675 kr per person.

Vi reserverar oss för eventuella hotellbyten, till hotell med lika standard.

Vänligen, ta del av  Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan till Panama, Costa Rica och Guatemala.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Tilläggsresor

Bocas del Toro sol och bad

Bocas del Toro sol och bad

Belägen på en privat strand på ön Bastimentos bor vi bekvämt på Al Natural Eco lodge. Det är en prisbelönad eco lodge som värnar om miljö, samhälle och lokalbefolkning. och ligger vackert inklämd mellan en korallvit sandstrand och tropisk djungel. 

Bocas del Toro sol och bad

Belägen på en privat strand på ön Bastimentos bor vi bekvämt på Al Natural Eco lodge. Det är en prisbelönad eco lodge som värnar om miljö, samhälle och lokalbefolkning. och ligger vackert inklämd mellan en korallvit sandstrand och tropisk djungel. 

 • Lata dagar på stranden

  Lata dagar på stranden

  Du bor i en charmig bungalow med utsikt över det turkosa vattnet. Snorkla i de närliggande korallreven, njut av vällagad mat eller koppla bara av i hängmattan på din privata veranda.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2020-02-01
plane-landing Hemkomst
2020-02-05
calender Antal dagar
5 dagar
price-kr Del i dubbelrum
9 450 kr
price-kr Enkelrum
11 950 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2020-02-01
plane-landing Hemkomst
2020-02-05
calender Antal dagar
5 dagar
price-kr Del i dubbelrum
9 450 kr
price-kr Enkelrum
11 950 kr

I priset ingår:

 • Tre nätter på eco lodgen Al Natural Resort
 • Flyg till/från Bocas Del Toro
 • Frukost samtliga dagar och 6 måltider
 • Alla flygplats och lodgetransfers i bil och båt med engelsktalande lokalguider

I priset ingår ej:

 • Bagagehantering, dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Utflykter bokade på plats.
 • Eventuell bagageövervikt (maxvikt 17kg, kostnad är cirka 2USD/kg)

Vi reserverar oss för mindre flyg- eller hotelltillägg beroende på platstillgång. Minimum två resenärer

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Liknande resor