Guatemala, Costa Rica och Panama kryssning

 • plane-takeoff
  • 2020-01-18
 • Längd: 16 dagar
 • price-icon Pris från: 69 950 kr
 • compas-iconSvensk guide

Guatemala, Costa Rica och Panama kryssning

Guatemala med Costa Rica och Panama kryssning. Resan bjuder på en behaglig kombination av härliga bad på exotiska öar, tropisk regnskog fulla av djur och spännande mayakultur. I Guatemala besöker vi indianbyar med färgstarka marknader. Vi gör även en båttur till indianbyarna runt Lago Atitlan. Besöken i den koloniala staden Antigua och mayastaden Tikal ger tillfälle att lära landets historia. Följ därefter med på en lyxig sjunätters kryssning som går från Costa Rica till Panama. I Panama City ser vi den berömda Panamakanalen som mynnar ut i Stilla Havet. Längs kusten finns fullt med paradisöar som bjuder på härliga bad. I nationalparkerna med regnskog vimlar det av spännande djurliv.

Vår Guatemala med Costa Rica och Panama kryssning leds av svensk guide med specialkompetens kring området.

Välkommen till bildvisning om vår kryssning till Guatemala, Costa Rica och Panama! »

pic1

Svensk Guide

Läs mer
Avresa mot Guatemala

Avfärd från Skandinavien och ankomst till Guatemala City på kvällen. Vi åker direkt till vårt hotell för incheckning.

Hotell: Real Intercontinental
Måltider: –

Indianmarknaden Chichicastenango

Idag beger vi oss till den lilla byn Chichicastenango, där vi besöker den mest färgglada och pittoreska utomhusmarknaden i Guatemala. Varje torsdag och söndag samlas här lokalbefolkningen från regionen för att köpa och sälja frukter, grönsaker, blommor, korn, djur, textilier och hantverk. Här finner vi även Santo Tomás kyrka som byggdes år 1540. Den koloniala kyrkans arkitektur är imponerande och här dyrkar mayaättlingar sina gudar enligt urgamla mayatraditioner. Vi avnjuter en god lunch hos en lokal familj innan vi beger oss till Lago Atitlán.

Hotell: Hotel Atitlán
Måltider: Frukost, lunch

Båttur på Lago Atitlán med besök hos indianbyar

Efter frukost gör vi en båttur på en av de vackraste sjöarna i världen, Lago Atitlán. Den djupa sjön ligger vid foten av de tre vulkanerna Atitlan, Tolimán och San Pedro och är en helig plats för mayaättlingarna. Runt omkring sjön finns det tolv små traditionella byar och vi kommer med båt att besöka två av dessa, San Juán La Laguna och Santiago Atitlan. Vi kommer att lära oss om naturliga sätt att framställa färg, medicinska växter, traditionellt fiske och andra lokala aktiviteter. Vi bekantar oss med den Helige Maximon, en liten figur som dyrkas av lokalbefolkningen. Hit vallfärdar man för att offra sprit och tobak med förhoppning om att få lyckan på sin sida. Vi avnjuter en god lunch på en lokal restaurang och på eftermiddagen återvänder vi med båt till Panajachel. Med oss har vi en djupare förståelse för det kulturella arvet som sammanvävs i den fascinerande mosaiken i dagens Guatemala.

Hotell: Hotel Atitlan
Måltider: Frukost, lunch

Iximche arkeologisk plats

Efter frukost besöker vi den autentiska Sololá marknaden där män och kvinnor bär traditionella kläder från sina samhällen och kommer från olika regioner runt om i landet. Broderier och färgerna på kläderna talor om regionens historia, personens status i samhället och religion. Vi äter lunch på en lokal restaurang och upptäcker Kaqchikel-kungariket där vi får lära oss mer om den forntida utgrävningsplatsen Iximche med sina fascinerande ceremoniella torg omgivna av tempel och två bollbanor. Vi färdas vidare med flyg till Flores där vi övernattar och äter middag på Hotel Villa Maya som ligger naturskönt i djungeln och erbjuder underbar utsikt mot vattnet. Passa på att utforska detta exotiska område med dess mångfald av fåglar, apor och tropiska växter.

Hotell: Villa Maya
Måltider: Frukost, lunch

Mayaruinerna Tikal

På morgonen stiftar vi bekantskap med nationalparken Tikal. Den här majestätiska Maya-staden anses vara den största och mest monumentala av alla de platser som upptäckts i Maya-världen, och har deklarerats som kulturarv av Unesco. När dessa fantastiska Mayaruiner återupptäcktes på 1800-talet var de helt täckta av djungelns frodiga grönska. Fortfarande är större delen av denna stad, som under sin glansperiod hade över 10 000 invånare, täckt av den djupa djungeln. Det är definitivt en av livets höjdpunkter att besöka Tikal och se de höga tempelpyramiderna skjuta upp över det täta djungeltaket. Den högsta pyramiden är 64 meter hög och utsikten från denna är enastående. Spindelapor, näsbjörnar och en stor variation av tropiska fåglar är en del av den rika fauna som finns i området. Tikal är ett måste! På kvällen flyger vi tillbaka till Guatemala City och färdas till Antigua till vårt hotell.

Hotell: Casa Santo Domingo
Måltider: Frukost, lunch

Koloniala Antigua

Idag gör vi en stadsrundtur i den magiskt natursköna staden Antigua där vi bland annat får uppleva det vackra torget, Parque Central, omgivet av katedralen, stadshuset och Portal de las Panaderas. Ett annat känt landmärke är Arco de Santa Catarina och La Merced kyrkan och klostret, ett underbart exempel på barockkonst i Antigua. På eftermiddagen besöker vi ett kaffeplantage och lär oss hur man odlar kaffe.

Hotell: Casa Santo Domingo
Måltider: Frukost

San José, Costa Rica

Efter frukost är dags att lämna Guatemala för den här gången och fortsätta äventyret mot det tropiska Costa Rica. Vi flyger till San José och blir upphämtade av vår lokala chaufförer. Vi checkar in på hotellet och njuter av en fri kväll.

Hotell: Barceló San José eller liknande
Måltider: Frukost

Puerto Caldera

På morgonen åker vi på krokodilsafari på Tarcoles River. Mangroveträsket är känt för sina gigantiska krokodiler som är upp till 7 m långa och är dessutom ett paradis för fågelskådare. Efter lunch anländer vi till Puerto Caldera där vi stiger ombord kryssningsfartyget M/S Panorama – vårt hem de närmaste dagarna.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Manuel Antonio nationalpark

Tidig ankomst till Quepos i Costa Rica. Vi gör en utflykt till nationalparken Manuel Antonio, en av världens vackraste, som kallas juvelen bland Costa Ricas många nationalparker och är med på Unescos världsarvslista. Regnskogens ömtåliga ekosystem skyddar ett rikt djurliv. Framför allt är nationalparken känd för sin apor. Den mest kända är dödskalleapan, som är unik för detta området. Kapucinapa, spindelapa och vrålapa är andra små akrobater som vi kan hitta i trädkronorna och dessutom sengångare, myrslok och ett stort antal tropiska fåglar. Vi färdas med buss till parkens entré och gör därifrån en 1,5 timmas guidad promenad i den täta regnskogen. Naturguiderna berättar om några av de mer än tusen olika växtarterna. Vi avslutar med en simtur vid en av de vackra stränderna. Vi möts alla upp för en tropisk kväll med middag och feststämning medan vi seglar vidare mot Puerto Caldera.

Hotell: M/S Panorama, Variety Cruises
Måltider: Frukost, lunch, middag

Regnskogspromenad på Osahalvön

Osahalvön erbjuder en av världens rikaste biologiska mångfalder och är hem för minst hälften av alla arter som lever i Costa Rica. Ofta beskrivs halvön som platsen där regnskogen möter havet. Kustlinjen utgör häckningsplats för fyra utrotningshotade arter av havssköldpadda. Vi ser här ofta knölval och delfiner nära vår segelbåt. Djupt inne i regnskogen spanar vi efter spindelapor som smidigt svingar sig mellan träden, röda aror som flyger ovanför topparna och den mäktigaste av dem alla – nämligen jaguaren. Vi gör en behaglig promenad genom väldigt fin sekundärskog, där du har möjlighet att se upp till fyra olika typer av apor, massvis med papegojor och andra arter av fåglar. Regnskogsområdet är en del av en biologisk korridor som förbinder Osahalvön med den världsberömda nationalparken Corcovado.

Extra utflykt: Orkidéträdgård

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Ankomst Panama

Ankomst till Coiba Island på morgonen som är den största ön i Centralamerika och finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi vandrar tillsammans med en naturforskare genom den inhemska skogen och och får lära oss mer om naturen och djurlivet på ön. Slappna av vid stranden innan avfärd mot Playa Muerto – Darrien. Övernattning till sjöss.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Besök hos Emberafolket, Panama

Darien nationalpark är ett världsarvsområde som anses vara landbryggan mellan Nord- och Sydamerika. Området består av tropiska regnskogar, mangroveträsk och klippiga kuster. Floran, liksom faunan är mycket varierad. Här har också Emberafolket sitt ursprung och sin naturliga hemmiljö. På morgonen tar vi en promenad längs stranden till deras by som har en befolkning på cirka 300 indianer som stolt värnar om sin kultur. Vi kommer att bekanta oss med deras traditioner, med dans och musik samt äta lunch i deras hyddor med halmtak. Emberafolket är känt för sitt vackra hantverk och här är ett utmärkt tillfälle att handla om ni vill ta med en fin suvenir hem. Du får möjlighet att göra en tillfällig tatuering med ett naturligt färgämne som Emberafolket använder för att pryda sina kroppar. Darien ligger i ett avlägset område och indianerna får inte längre jaga och odla i nationalparken. Därför så får de en välkommen extrainkomst när de får besök i byn. Vi passar även på att ta ett härligt dopp i ett vackert vattenfall som ligger i närheten. Vi drar upp ankaret och seglar vidare mot Isla del Rey – Pärlöarna.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

Pärlöarna med exotiska stränder

Pärlöarna är en vacker ögrupp längs Stilla Havskusten med över 200 Robinson Cruseöar, varav endast 20 öar är bebodda. Spanjorerna anlände hit redan 1517, ledda av ett rykte om att indianerna som bodde på öarna handlade med pärlor. Deras högsta hövding Dites välkomnade den spanske kommendanten Morales med en jättekorg stora pärlor. Morales tackade och tog emot med ett hånleende. Inom loppet av två år hade spanjorerna slagit ihjäl samtliga indianer på öarna. För att få upp pärlorna ur vattnet tog spanjorerna dit afrikanska slavar, vars ättlingar lever kvar än idag på Las Perlas. Pärlfisket är fortfarande en viktig inkomstkälla. Dessa öar med vita sandremsor, djupturkosa skiftningar längs kusterna och kullrig avokadogrön växtlighet är kända för sina knölvalar. De kommer med sina nyfödda ungar och besöker öarna i hundratals varje sommar. Hanarna brukar hoppa högt upp ur vattnet för att imponera på honorna. Vi spenderar dagen med simning, snorkling och strand-BBQ. På eftermiddagen seglar vi vidare mot Panama City där vi övernattar i hamnen.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, lunch, middag

 

Panamakanalen och gamla stan

Ledig förmiddag med möjlighet att på egen hand utforska Panama Canal Expansion Observation Center och det historiska Fort San Lorenzo. Vi bor i närheten av kulturbyggnader och affärsgata. Avskedsmiddag serveras på kvällen.

Hotell: M/S Panorama
Måltider: Frukost, middag

 

Avresa mot Skandinavien

Avresa till flygplatsen till Skandinavien på eftermiddagen.

Hotell:
Måltider: Frukost

 

 

Hemkomst

Ankomst till Skandinavien. Med oss i bagaget har vi många fina minnen.

 

Hotell

 • M/S Panorama

  M/S Panorama

  Panorama är en tremastad motorseglare som erbjuder högsta komfort. Ombord finns 24 hytter fördelade på alla tre däck. Hyttkategori A är på de båda översta däcken och kategori B och C på det understa. Observera att alla hytter har olika form i en segelbåt.

 • M/S Panorama hytter

  M/S Panorama hytter

  Alla hytter försedda med privat badrum inklusive dusch, luftkonditionering, TV, kassaskåp, kylskåp och hårtork. Alla hytter har fönster, men kategori A har större fönster. Hytten på bilden är kategori B.

 • M/s Panorama soldäck

  M/s Panorama soldäck

  En populär plats ombord är soldäck med bekväma solstolar. Men det finns även gott om utrymme inomhus med en reception, bar, lounge och restaurang.

 • Casa Santo Domingo

  Casa Santo Domingo

  Det är en upplevelse i sig att bo på Casa Santo Domingo i Antigua. Detta lyxiga 5-stjärniga hotell ligger några minuters promenad från Antiguas centrum. Hotellet ligger i ett gammalt kloster och erbjuder flera museer och utställningar som du kan ta del av.

 • Casa Santo Domingo rum

  Casa Santo Domingo rum

  De rymliga rummen på Hotel Museo Casa Santo Domingo ligger i vackra trädgårdar och har elegant inredning, en öppen spis och härlig utsikt. På hotellet finns en gourmetrestaurang som serverar lokala specialiteter.

 • Casa Santo Domingo spa

  Casa Santo Domingo spa

  Hotel Casa Santo Domingo erbjuder en utomhuspool med utsikt över vulkanen Fuego, ett klosterspa och gym. Passa på att skäm bort dig i historisk klostermiljö!

 • Hotel Atitlan

  Hotel Atitlan

  Hotel Atitlan ligger i byn Panajachel med en sagolik trädgård och den vackraste utsikten mot Lago Atitlan. Från hotellets egen brygga gåt båtturer till indianbyarna som ligger utspridda runt sjön.

 • Hotel Atitlan restaurang

  Hotel Atitlan restaurang

  Det kan knappast finnas någon bättre början på en dag än en frukost med denna ljuvlig utsikt. Du tar säkert en promenad i trädgården för att fotografera och titta på växter och fåglar innan dagens utflykt.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2020-01-18
plane-landing Hemkomst
2020-02-02
calender Antal dagar
16 dagar
price-kr Del i dubbelrum
69 950 kr
price-kr Enkelrum
83 950 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2020-01-18
plane-landing Hemkomst
2020-02-02
calender Antal dagar
16 dagar
price-kr Del i dubbelrum
69 950 kr
price-kr Enkelrum
83 950 kr

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Panama City//Guatemala City-Stockholm/Göteborg/Köpenhamn
 • Pris för enkelrum gäller bara på hotellen. Önskar ni även egen hytt på kryssningen så till kommer ytterligare 10 000 kr
 • Boende 7 nätter i kategori C-hytt på motorseglaren M/S Panorama
 • Boende på tre till femstjärniga hotell
 • Transporter, flygresor, måltider, inträden och utflykter enligt resebeskrivning
 • Måltider enligt resebeskrivning ovan
 • Svensktalande professionell guide
 • Engelsktalande lokala specialistguider
 • Exklusivt informationspaket med faktahäfte
 • Bagageservice och dricks till bärare, lokala guider och chaufförer
 • Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Vi förbehåller oss rätten att justera priset om flygbolagen ändrar dessa avgifter. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen ca 30 dagar innan avresa.

Observera att det finns ett begränsat antal A- och C-hytter. Uppgradera hytten på kryssningen till B-hytt från 3 000 kr per person, A-hytt från 10 400 kr per person. Kategori avgörs av hyttens placering och storlek samt fönstrens storlek. Samtliga hytter har fönster. Klicka här för att se hytternas placering.

Klimatkompensera din resa. De flesta väljer 150 kr eller 250 kr. Det går även att välja ett högre belopp. Läs mer här

Avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningstillfället.  Vi erbjuder ERV avbeställningsskydd som kostar 6 procent av försäkrat belopp.

Reseförsäkring kan tecknas samtidigt som resan. Vi erbjuder ERV Reseförsäkring PLUS med tillval Bagageskydd som är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Pris för 16 dagar är 655 kr per person.

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Thabela Travel betalar en statlig resegaranti till kammarkollegiet, vilket innebär att våra resenärer aldrig kan bli strandsatta.

Tilläggsresor

Bocas del Toro sol och bad

Bocas del Toro sol och bad

Belägen på en privat strand på ön Bastimentos bor vi bekvämt på Al Natural Eco lodge. Det är en prisbelönad eco lodge som värnar om miljö, samhälle och lokalbefolkning. och ligger vackert inklämd mellan en korallvit sandstrand och tropisk djungel. 

Bocas del Toro sol och bad

Belägen på en privat strand på ön Bastimentos bor vi bekvämt på Al Natural Eco lodge. Det är en prisbelönad eco lodge som värnar om miljö, samhälle och lokalbefolkning. och ligger vackert inklämd mellan en korallvit sandstrand och tropisk djungel. 

 • Lata dagar på stranden

  Lata dagar på stranden

  Du bor i en charmig bungalow med utsikt över det turkosa vattnet. Snorkla i de närliggande korallreven, njut av vällagad mat eller koppla bara av i hängmattan på din privata veranda.

plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2020-02-01
plane-landing Hemkomst
2020-02-05
calender Antal dagar
5 dagar
price-kr Del i dubbelrum
9 450 kr
price-kr Enkelrum
11 950 kr
plane-takeoff Avresa
plane-landing Hemkomst
calender Antal dagar
price-kr Del i dubbelrum
price-kr Enkelrum
plane-takeoff Avresa
2020-02-01
plane-landing Hemkomst
2020-02-05
calender Antal dagar
5 dagar
price-kr Del i dubbelrum
9 450 kr
price-kr Enkelrum
11 950 kr

I priset ingår:

 • Tre nätter på eco lodgen Al Natural Resort
 • Flyg till/från Bocas Del Toro
 • Frukost samtliga dagar och 6 måltider
 • Alla flygplats och lodgetransfers i bil och båt med engelsktalande lokalguider

I priset ingår ej:

 • Bagagehantering, dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Utflykter bokade på plats.
 • Eventuell bagageövervikt (maxvikt 17kg, kostnad är cirka 2USD/kg)

Vi reserverar oss för mindre flyg- eller hotelltillägg beroende på platstillgång. Minimum två resenärer

Vänligen, ta del av Thabela Travels resevillkor innan du bokar resan.

Liknande resor