Thabela Travels Seychellerna naturresor är bästa sättet att utforska öarna för naturälskare. Det flesta besöker Seychellerna på grund av att här anses världens vackraste stränder finnas med turkost vatten, kokospalmer och kritvit sand. Men på grund av öarnas isolering har här också utvecklats ett helt unikt djurliv som du får uppleva på Thabela Travels resor. […]

02 juli 2019
Afrika Seychellerna

Thabela Travels Seychellerna naturresor är bästa sättet att utforska öarna för naturälskare. Det flesta besöker Seychellerna på grund av att här anses världens vackraste stränder finnas med turkost vatten, kokospalmer och kritvit sand. Men på grund av öarnas isolering har här också utvecklats ett helt unikt djurliv som du får uppleva på Thabela Travels resor. Följer du med på vår resa hit så stödjer du inte mindre än åtta naturskyddsprojekt. Dessa har en avgörande roll för att bevara hotade arter på Seychellerna.

På Thabela Travels naturkryssning besöker vi öde stränder. Esmeralda och Karin.
På Thabela Travels naturkryssning besöker vi öde stränder. Esmeralda och Karin.

Jättesköldpaddorna kommer från Aldabra, som är en avlägsen atoll som tillhör Seychellerna. Där lever över 100 000 sköldpaddor. Aldabrasköldpaddan är det djur som lever längst på jorden. Esmeralda är den största och tyngsta sköldpaddan i världen och många hävdar att han också är den äldsta. Han (ja-trots namnet så är det faktiskt en han) väger över 300 kg och man har beräknat att han är 170 år gammal! Skalet får årsringar precis som ett träd. Esmeralda sträcker ut sina långa hals för att bli kliad så fort han får uppmärksamhet. På Thabela Travels resor besöker vi ön Curieuse där många stora landsköldpaddor vandrar fritt.

Karin och Joakim räddar sköldpaddsägg
Karin och Joakim räddar sköldpaddsägg

Seychellerna är en viktig häckningsplats för karettsköldpaddan som har minskat med 80 % det senaste århundrandet. Jag och min man Joakim som tillsammans driver Thabela Travel tar ibland tillfället i akt att hjälpa naturvårdsarbetarna att rädda havssköldpaddornas ägg. Joanna är biolog och går tidigt varje morgon en promenad för att se om några sköldpaddor kommit upp på stranden för att lägga ägg. Honorna måste kämpa sig över en sandbank för att äggen ska placeras säkert och klara sig undan tidvattnet.

Idag hittade Joanna ett bo som var lagt för långt ner och plötsligt får vi väldigt bråttom. Vi måste då snabbt flytta äggen för att de ska klara sig! Efter mycket grävande hittar vi 177 ägg 70 cm ner i sanden. Vi samlar alla i en spann och förflyttar dem till en säker häckningsplats. Vi har bara sex timmar på oss efter äggläggningen att rädda ungarna. Därefter fästs fostret i ägget för att kunna orientera sig och veta vilket håll som är uppåt. Då är det en risk att vi placerar ägget fel och ungen kryper åt fel håll vi kläckningen.

Äggen kläcks i två omgångar efter 60 dagar. Det övre lagret först eftersom det är varmare där. Många ägg måste kläckas samtidigt så att de mycket små krabaterna kan hjälpas åt att gräva sig upp. En av tusen klarar sig till vuxen ålder. Därför är varje unge som går att rädda livsviktig för artens bevarande!

Seychellsångare, karettsköldpadda och Seychellshama
Seychellsångare, karettsköldpadda och Seychellshama

Ett naturskyddsprojekt som vi stöder genom vårt besök på Cousin Island går ut på att rädda fåglarna Seychellsångare och Seychellshama från utrotning. Båda fanns det för ett par decennium sedan bara runt 25 individer kvar av i hela världen. Tack vare detta projekt ser det nu betydligt ljusare ut. På Seychellerna finns totalt 12 endemiska fågelarter, vilket betyder att de bara finns här. Flera är starkt hotade på grund av introducerade arter som inkräktar samt minskat boendeområde.

Seychellerna Valle de Mai
Seychellerna Valle de Mai

En höjdpunkt på vår resa är promenaden i den tropiska palmskogen i nationalparken Valle de Mai. Vår guide hjälper oss att hitta små ödlor, grodor och kameleonter. Vi lär oss hur de inhemska djuren bidrar till det ekologiska systemet medan introducerade arter orsakar stor skada. Mest känt är området för trädet Coco de Mer med världens största frö som påminner om kvinnans former och blomställningen som påminner om mannens stolthet. I parken lever flera endemiska fåglar och framför allt spanar vi efter den karismatiske papegojan som visslar från trädtopparna. Black parrot har blivit en symbol för Seychellerna. En stor del av vår inträdesavgift till nationalparken Valle de Mai går till att skydda jättesköldpaddorna på Aldabra. Eftersom ön ligger mycket isolerad 1000 km från befolkade öar är kostnaderna stora. Utan dessa intäkter hade inte forskning kunnat bedrivas och flera arter på Seychellerna hade riskerats att utrotas.

Inträde till dessa naturskyddsprojekt ingår i Thabela Travels Seychellerna naturresor

Curieuse Island
Cousin Island
Aride Island
St Pierre Island
Moyenne Island
Praslin National Park (Valle de Mai)
Veuve Special Reserve
Mont Fleuri Botanical Garden i Victoria

Läs mer om Thabela Travels resor till Seychellerna här.

Läs en av våra resenärers blogg om Thabela Travels naturkryssning här. 

Karin Bernesson (Thabela Travels grundare och ägare)

Comment (1)

Anna Ahrén May 24, 2022 at 2:58 pm

Hej. Jag vill gärna veta mer om vilka djur som finns på Seychellerna. Finns det någon litreratur om djurlivet eller på nätet. T ex fågelarter, ödlearter etc

Lämna en kommentar

Din epost kommer inte att vara synlig. Obligatoriska fält är markerade med *.