Från Kapstadens myller och iskalla vatten närmade sig flyget en grön vulkanö i mitten av ett turkosblått hav, vi är framme på paradisön Mauritius. En semester efter semestern kan absolut behövas efter att ha gått upp 05:30 för safari i en vecka och då är det ju tur att Mauritius ligger på vägen hem. Här […]

24 juli 2018
Afrika Mauritius Paradisstränder

Från Kapstadens myller och iskalla vatten närmade sig flyget en grön vulkanö i mitten av ett turkosblått hav, vi är framme på paradisön Mauritius. En semester efter semestern kan absolut behövas efter att ha gått upp 05:30 för safari i en vecka och då är det ju tur att Mauritius ligger på vägen hem. Här tillbringas lata dagar i solstolen, på båtturer och med smakrik mat från hela världen.

Många tycker stränderna i nord och öst är bäst, västkusten har å andra sidan vackra solnedgångar och sydkusten en hel del bra ständer och ligger närmast flygplatsen. Ständerna på Mauritius är inte lika påverkade av tidvatten som t.ex. på Zanzibar, och vattnet är badkarsvarmt året om. Nästan alla hotell har ett båthus och erbjuder vattenaktiviteter så som snorkling, kajak och vattenskidor. Denna lilla paradisö kantas av drygt 120 hotell och resorts längs med kusten. Alla hotell har hittat sitt eget sätt att sticka ut, med t.ex SPA-tema, vuxenhotell eller afrikansk stil, men det är ändå inte helt lätt att hitta rätt.

 

Tre favorithotell på ön:
Tänk på att det inte bara är standarden på rummet som avgör vilket boende som du bör välja. Även om du nöjt dig med tält i Botswana eller enklare gästhus tidigare under resan innan så kan det vara värt att uppgradera sig lite just på denna ö. De finare lodgerna har oftast de bästa stränderna, flest restauranger att välja mellan och erbjuder flest aktiviteter.

Shangri-La’s Le Touessrok
Hotellet med egen ö! Hotellet är av samma storlek som de flesta andra, men är uppdelad i tre vilket gör att det känns mindre och mer personligt. Samtidigt finns mycket att upptäcka, då varje del har sin strand och det på området finns 5 (?) restauranger med bra variation och vacker utsikt. Modern inredning med detaljer i trä. Den som vill ha omväxling kan ta den lilla båten ut till hotellets egna ö där ett par solstolar och en strandbar med fantastisk mat väntar.

Zilwa Attitude
Äkta barfotakänsla kombinerad med lagom lyx. Här sitter du på lunchrestaurangen nere vid havet i flip flopp, badbyxor och t-shirt! Flera härliga ständer att välja mellan, och mitt på dagen åker man gärna flotte ut till en liten ö för mat och siesta på stranden. Härliga soffgrupper i sanden, och strandbar med färgglada lampor för kvällen.

Lakaz Chamaral
Ju högre upp, desto vackrare utsikt är en tanke jag ofta har i bakhuvudet när jag väljer boende. Nära till stranden i all ära, men en bit upp brukar lugnet och en känsla av lyx infinna sig. Mauritius är en gammal vulkanö och bergen är täckta av frodig skog, på Lakaz Chamaral finns en enorm mängd olika sorters palmträd och utsikten över havet är magnifik. Transport ner till stranden tar ca 15 min och ingår. För den som stannar ca en vecka på Mauritius kan jag verkligen rekommendera Lakaz Chamaral i kombination med något av hotellen ovan. Ta en minisemester på semestern!

 

Tre dagsutflykter att göra:

Mauritius är en frodig ö full av naturupplevelser. Det är också en ö med en unik blandning av kulturer. Ut och upptäck! Dagsutflykter kan bokas via Thabela Travel i förväg, eller på hotellet.

Båtutflykt på västkusten
I den lilla hamnen Flic en Flac ligger de blåvita båtarna på rad och speglar sig i det ljusblå havet. Vada förbi fiskebåtarna och kliv ombord på privata motorbåten eller en större katamaran, för en dagsutflykt med härliga bad, snorkling och grill-lunch på stranden. Har du tur ser du delfin!

Lunch ”hemma hos”
Det är inte självklart att du verkligen träffar så många Mauritier på vecka på resort. Madame Marie-Michèlle bjuder därför in till lunch och lite dans hemma hos sig, i sin enkla men bekväma boning uppe i bergen . Mycket vardagligt, okonstlat och alldeles förträffligt trevligt! Kan du ett par ord franska lyser hon upp extra mycket, och efter lite hemmagjord rom blir hon kanske inte den enda som dansar.

Golf på Ille aux Cerf
Mauritius har totalt åtta golfbanor. En som står ut lite extra är Ille Aux Cerf, som också är namnet på den lilla ön utanför östkusten där man finner golfbanan. Slå ett slag för tropisk växtlighet och turkost hav! Bor ni på Shangri-La’s Le Touessrok (se hotell ovan) ingår den korta båtresan dit. Vill inte hela sällskapet spela golf så finns här solstolar vid havet, opretentiös strandrestaurang och vattenaktiviteter, dessutom går utflykter hit från de flesta hotell på nordöstkusten. Trevligt är också att en del mauritier kommer hit med sina familjer.

 

Fyra av de kulturer som möts på Mauritius:
Trots att engelska är officiellt språk så är det förstaspråket för ytterst få, runt 1%. Ena kvällen dansas det traditionell keolsk Sega-dans, en annan besöker vi ett indiskt tempel, och en tredje dagen känns det verkligen att vi är i afrika då vi besöker matmarknaden. Aldrig har jag varit i ett land där kulturer och religioner blandas så friskt, och samtidigt lever så lugnt sida vid sida. Man tar det bästa från det mesta (t.ex. många helgdagar) och accepterar varandra.

Indiskt
Nästan 70% av befolkningen har indiskt ursprung…..Ta gärna en tur till Gran Basain, en stor vattenreservoar uppe i bergen som är en helig hinduistisk plats, dit ca 50 000 personer vallfärdar en gång om året. Här ser du enorma statyer av olika gudar och får en påminnelse om hur många armar Ganesha egenligen har. Vår lokalguide kom från en hinduisk familj och berättade myterna om de olika gudarna hela vägen hit.

Franskt
Mauritius har varit koloniserat av både England och Frankrike, men det är tydligt att det är fransmännens som satt sin prägel. Mauritierna är stolta över sitt franska arv. Som turist tar du dig enkelt fram på engelska, men vill du charmera lite extra så hälsa Bonjour till frukosten.

Kreolskt
Det är samma språk som i Karibien, men med egen dialekt och många egna ord.

Afrikanskt
Att jag befinner mig i Afrika märks, men inte lika tydligt som på exempelvis Zanzibar.

 

Du kan enkelt boka en tilläggsresa till Mauritius efter nästan alla våra Afrikaresor.

Lämna en kommentar

Din epost kommer inte att vara synlig. Obligatoriska fält är markerade med *.

Liknande inlägg